forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Stare Obiektywy Meyer

vonorlik - Pon 01 Sie, 2016
Temat postu: Stare Obiektywy Meyer
Witam Wszystkich,

Odkopałem w piwnicy zamieszczone na fotografiach obiektywy.
Posiadam aparat Sony A7M2... z jednym stałoogniskowym obiektywem, chętnie pobawiłbym się zoom-em... wydaje mi się, że jeden ze znalezionych przeze mnie obiektywów właśnie posiada zoom, drugi "ten maly" niebardzo wiem co to i do jakiego typy zdjęć.
Pytanie generalnie czy mogę ję zamontować do mojego aparatu za pomocą jakiegoś konwertera... i czy warto... bardzo dziękuje wypowiedzi ;)

Plani - Pon 01 Sie, 2016

Zaden z tych obiektywow nie posiada zooma. Oba sa obiektywami stałoogniskowymi.
Nie pokazales na zdjeciach tylu obiektywow wiec nie napisze Ci jakie maja mocowanie. Na 99% da sie je zamontowac do A7.

Dzięki za odpowiedź, tutaj zdjęcie mocowań.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 2016 19:18 ]
Plani napisał/a:
Zaden z tych obiektywow nie posiada zooma. Oba sa obiektywami stałoogniskowymi.
Nie pokazales na zdjeciach tylu obiektywow wiec nie napisze Ci jakie maja mocowanie. Na 99% da sie je zamontowac do A7.

OK, czyli dwie porterówki, zgadza się?

Plani - Pon 01 Sie, 2016

Oba to obiektywy na gwint M42 (wystepowaly tez z inymi mocowaniami). Redukcje do A7 kupisz bez problemu.
Ten mniejszy to obiektyw szerokokatny, dosc miernej jakosci.
Ten wiekszy to takie ktotkie tele, ktore mozna zaliczyc do obiektywow portretowych.

Bardzo dziękuje za podpowiedz :) !!!
Arek - Pon 01 Sie, 2016

No i wyczyść je porządnie przed zamontowaniem do aparatu. Szkoda, żeby ten kurz z obiektywów wysypał Ci się na matrycę.

Arek napisał/a:
No i wyczyść je porządnie przed zamontowaniem do aparatu. Szkoda, żeby ten kurz z obiektywów wysypał Ci się na matrycę.

Oczywiście, dziekuje !

[ Dodano: Czw 04 Sie, 2016 17:42 ]
Witam ponownie, czy taki adapter będzie ok ?

http://archiwum.allegro.p...4339151123.html

Z góry dziękuje za odpowiedź !