forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Pytania w sprawie NIKON L830

pasi17 - Sro 10 Sie, 2016
Temat postu: Pytania w sprawie NIKON L830
Witajcie, nie wiem do jakiego działu to zaliczyć, więc napiszę tutaj.
(jeśli zły dział to proszę o przeniesienie do odpowiedniego)

Kupiłem używany aparat Nikon L830 i mam kilka pytań:
1. Jak sprawdzić ile zdjęć zostało zrobione tym aparatem? (próbowałem przez programy Opanda IExif 2.3, PhotoME i nic nie pokazuje, próbowałem też przez różne stronki typu camerashuttercount i też nic.) Więc da się jakoś sprawdzić ile zostało zrobione zdjęć? Może jakiś kod do menu serwisowego czy coś?

2. Jakie akumulatorki najlepiej używać? Razem z tym aparatem dostałem do niego akumulatorki Eneloop 2000mAh (wraz z ładowarką) Ale mam zamiar jeszcze dokupić jakieś na zapas. Jakie najlepiej wybrać?

3. Jaki jest najlepszy tryb do kamerowania? Do wyboru mam: 1080/25p, 1080/50i, 720/25p, iFrame 720/25p, 480/25p, HS 240/8x, HS 480/4x, HS 720/2x, HS 1080/0,5.
Tryb pól AF: priorytet twarzy lub środek. Tryb AF: AF-S Pojedynczy AF lub AF-F Ciągły AF.
Redukcja drgań: Włączona hybrydowa czy samo włączona a może wyłączona?

4. Czy da się ustawić tak aby po włączeniu aparatu nie wysuwał się obiektyw? (Ledwo mam ten aparat jeden dzień i już mnie to wkurza np. gdy zapomnę ściągnąć osłony.)

5. Jaką kupić kartę pamięci micro sd? (bo aktualnie mam tu 16gb z firmy HAMA, jakieś badziewie). Najlepiej 16gb lub 32gb. Podobno Sandisk Ultra są dobre.

Jak na razie mam tylko tyle pytań. Proszę o odpowiedź.