|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Pentax K-r
dargot - Sob 13 Sie, 2016 Temat postu: Pentax K-r Witam, kupiłem swój pierwszy aparat padło na Pentax K-r bardzo powoli uczę się obsługi swojej pierwszej lustrzanki. Napotkałem na problem gdy chciałem zrobić zdjęcie elewacji budynku, otóż nacisnąłem spust migawki aparat złapał ostrość ale zdjęcia nie dało się zrobić gdy wyłączyłem AF problem zniknął. Wiem, że mój opis nie jest precyzyjny dla tego dołączam ten filmik https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be u mnie sytuacja jest identyczna. Pozdrawiam i proszę o pomoc
Andrzej.M. - Czw 01 Wrz, 2016
NIe spotkałem się z takim zjawiskiem, możliwe że wystarczy przedmuchać komorę lustra szczególnie pod lustrem - tam gdzie jest układ AF , Może jakiś paproch zasłania i aparat nie może ustawić ostrości. Caasem tak bywa również w sytuacji gdy blisko jest coś na co AF próbuje ustawić ostrość... ale jest za małe i ustawia na dalszy plan i z powrotem.
dargot napisał/a: | nacisnąłem spust migawki aparat złapał ostrość ale zdjęcia nie dało się zrobić |
W ustawieniach można zmienić opcję wyzwalania migawki. Nie każda scena jest dla układu AF dość ostra więc czasem trzeba przestawić na opcję priorytetu fotografowania. Czyli żeby nawet jak nie uznaje że jest całkiem ostro , by pozwolił zrobić "nieostre" zdjęcie.
|
|