| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Obiektywy fotograficzne - Sony E - jasne stałki i 18_105 f4 - czy warto?

Wujek_Bucz - Pon 15 Sie, 2016
 Temat postu: Sony E - jasne stałki i 18_105 f4 - czy warto?
 Witam.

Niedawno przesiadłem się z apsc Nikona na Sony a6000.
 Wiem, wszyscy mnie ostrzegali
   Niemniej jednak, jestem posiadaczem owego sprzętu i samej puszce niewiele mogę zarzucić.
 Natomiast obiektyw w zestawie (16-50) jest, co tu dużo mówić, słaby, ma sporo wad optycznych. Na co dzień, do pstrykaczki ujdzie i fotki kotletów wychodzą ładnie. Ale coś bardziej ambitnego (na czysto amatorskim poziomie) to już nie to.
 Zakupiłem do testów manualnego Pentacona 50 1,8. Kreatywnie można poeksperymentować, Ale jakaś dynamiczna akcja odpada.

Rozważałem zakup stałki 35 1,8 od Sony lub Sigmową 30 1,4.
 I w zasadzie wszystko było cacy, do czasu, gdy z nudów natrafiłem na kilka artykułów o Sony 18-105 f4
 Wiem, że to zupełnie inne szkła, ale skusił mnie zakres i te opowieści, że to szkło jest bardzo dobre.
 Więc zacząłem myśleć nad zmianą koncepcji.
 Uniwersalne szkło z bardzo dobrymi parametrami optycznymi, a do tego jakieś tanie manualne stałki.

I teraz w końcu pytanie.
 Czy to szkło jest naprawdę warte zachodu?
 Za tą cenę mam wspomniane stałki 35 lub 30 i od bidy starczy na 50 1,8
 Jasno, ale nie uniwersalnie vs uniwersalny ciemniejszy z jakością G.
 ghost - Pon 15 Sie, 2016

Albo potrzebujesz zakresu - bierz 18-105,
 albo jasności - bierz 35/50.
 To nie jest decyzja z tych, które można podjąć za Ciebie.

No to sprecyzuję pytanie, bo widzę, że poszło klasycznym tokiem rozumowania.
 Czy 18-105 jest rzeczywiście bardzo dobry optycznie i warto to brać pod uwagę w jego zakresie cenowym?
 janqseven - Pon 15 Sie, 2016

Jeżeli szukasz jakości - kupuj obiektywy stało-ogniskowe
 Jeżeli szukasz uniwersalności kosztem jakości- kupuj zoomy
 proste:)

No tak, ale mógłbym kupić też tamrona 18-200 czy podobnego Sony 18-200 zakres lepszy, co nie znaczy lepszy obiektyw. Jak sądzę parametry optyki i ich przełożenie na jakość zdjęć będzie różna w stosunku do 18-105. Więc sorry, ale odpowiedź janqseven jest z kategorii "byle odpowiedzieć cokolwiek".
 Liczę, że znajdzie się tu jakoś użytkownik, który choć przez chwilę miał możliwość korzystać z tego obiektywu.
 siosio - Nie 04 Wrz, 2016

Musisz mieć coś zamiast słabego 16-50 więc naturalną rzeczą jest zwrócić się po 18-105, który jest bardzo dobry optycznie i warto go mieć.

To nie jest stałka ale lepszego uniwersalnego zooma nie znajdziesz do Sony E w tej cenie - popatrz ile kosztuje Sony Zeiss 16-70 f/4.

|  |