forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka - nikon d90?

maniek94 - Sob 20 Sie, 2016
Temat postu: Pierwsza lustrzanka - nikon d90?
Dzień dobry, Pisze tutaj bo wierze że możecie mi pomóc.
Lubie fotografować, czasem mi wyjdą fajne zdjęcia ;x więc zdecydowałem się kupić pierwszą lustrzankę. Trochę wgłębić się w tą dziedzinę , uczyć się by robić coraz lepsze zdjęcia.
Jaką byście mogli mi polecić na początek , na która jest okej do nauki ale też już jest fajnym sprzętem. Słyszałem od znajomego że nikon d90 jest bardzo dobra opcją.
Kwote jaką chce przeznaczyć to jakoś 1100 +/- 200zł (używana)

komor - Sob 20 Sie, 2016

Dopiero co obok masz wątek Lustrzanka do 1000 zł, gdzie możesz podejrzeć porady. Jest też przyklejony wątek Pierwsza lustrzanka do ok. 1500 zł (edycja 2015). Biorąc pod uwagę upływ czasu, porady tam zawarte mogą być akurat w budżecie ok. 1200 zł.

Nikon D90 jest zacnym aparatem, choć jego osiągi dzisiaj mogą być już nieco słabe, pod względem zachowania na wysokich czułościach.

maniek94 - Nie 21 Sie, 2016

komor napisał/a:
Dopiero co obok masz wątek Lustrzanka do 1000 zł, gdzie możesz podejrzeć porady. Jest też przyklejony wątek Pierwsza lustrzanka do ok. 1500 zł (edycja 2015). Biorąc pod uwagę upływ czasu, porady tam zawarte mogą być akurat w budżecie ok. 1200 zł.

Nikon D90 jest zacnym aparatem, choć jego osiągi dzisiaj mogą być już nieco słabe, pod względem zachowania na wysokich czułościach.

a możesz mi powiedzieć który z tych dwóch?
Nikon D90 czy Pentax k-50 ?

komor - Nie 21 Sie, 2016

Na dzień dzisiejszy wolałbym Pentaksa K-50, co prawda mniejszy wybór obiektywów (o ile zamierzasz w ogóle wychodzić poza zestaw startowy), ale za to współczesna i dobra matryca. No i cała reszta. Nikon D90 miał premierę w 2008 roku, Pentax K-50 – w 2013.
Andrzej.M. - Czw 25 Sie, 2016

Podzielam opinię komor, choć D90 to udana konstrukcja i do niedawna trudno było o lepiej , Jednak czas ucieka a technika choć nie wielkimi ale jednak kroczkami posuwa się do przodu.