|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5300 vs Canon 750D - co wybrać?
olaa_00 - Nie 21 Sie, 2016 Temat postu: Nikon D5300 vs Canon 750D - co wybrać? Witam,
Zdecydowałam się na zmianę z mega zooma HX300 na coś z lusterkiem...mój wielki dylemat zapewne jak wielu z Was NIKON CZY CANON? Mój budżet to około 3700 zł. Biorę pod uwagę takie opcje (być może macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje? ) :
-Nikon D5300 z obiektywem 18-105 - cena ok. 3000zł
-Nikon D5300 z obiektywem 18-140 - cena ok. 3500 zł
-Canon 750D z obiektywem 18-135 - cena ok. 3500 zł
Chciała bym zaznaczyć, że poszukuje aparatu z Wi-Fi/NFC + ewentualnie GPS. Moim zdaniem dużym minusem w powyższym Canonie to nagrywanie 1080p w 30kl/s, a Nikon oferuje 60kl/s... jednak system Nikona jakoś do mnie nie przemawia. Proszę pasjonatów czy też posiadaczy tych modeli o pomoc w wyborze. Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam
komor - Nie 21 Sie, 2016
Poza brakiem 60 kl/s Canon ma raczej same zalety przy filmowaniu, w stosunku do Nikona. Zwróć uwagę, czy ten obiektyw 18-135 z kompletu to jest nowsza wersja STM, czy starsza. Z obiektywami STM będziesz miała szybko i cicho działający autofocus przy filmowaniu, czego nie ma w Nikonach.
Jeśli chodzi o zdjęcia, to matryca jest lepsza w Nikonie. Jako system nie przemawia? To kwestia indywidualna, wybór obiektywów też jest spory, choć faktem jest, że jeśli planujesz kupować jakieś starsze, używane, to obiektywy D nie będą ostrzyły ze względu na brak własnego silnika AF. Ale nowych, fajnych szkieł z silnikiem jest już dostatek.
ryszardo - Nie 21 Sie, 2016
komor napisał/a: | Poza brakiem 60 kl/s Canon ma raczej same zalety przy filmowaniu, w stosunku do Nikona. Zwróć uwagę, czy ten obiektyw 18-135 z kompletu to jest nowsza wersja STM, czy starsza. Z obiektywami STM będziesz miała szybko i cicho działający autofocus przy filmowaniu, czego nie ma w Nikonach. |
Nie byłbym tego taki pewien. Niestety 750D nie posiada DPAF, tylko Hybrid CMOS AF III, czy coś podobnego. Nie widziałem żadnych doniesień jak to się spisuje, ale nawet Canon twierdzi, że jest niewiele gorszy, więc może być bez szału.
Ale prawdą jest, że AF przy filmowaniu w Nikonach jest praktycznie bezużyteczny (próbowałem raz, nie lubię tego).
komor - Nie 21 Sie, 2016
Może sprawuje się gorzej niż w 70D/80D, ale nadal jest to przyzwoity AF podczas filmowania. Canon kładzie duży nacisk na to w tych amatorskich modelach. Jeśli dla kogoś filmowanie jest ważne, to nadal jest to argument za Canonem.
Wojmistrz - Nie 21 Sie, 2016 Temat postu: Re: Nikon D5300 vs Canon 750D - co wybrać? 750D i 760D podczas filmowania spisują się tak samo dobrze jak w 70D, brak mi w nich tylko All-i.
olaa_00 napisał/a: | Moim zdaniem dużym minusem w powyższym Canonie to nagrywanie 1080p w 30kl/s, a Nikon oferuje 60kl/s... | A do czego ci te 60fps? Nawet 30fps nie będziesz używać, bo normalnie w Europie filmuje się w 24 fps (kino) lub 25 fps (nowe TV lub monitory). 30fps to standard amerykański, ze względu na inne zasilanie (110V 60Hz). 50/60fps są potrzebne do tworzenia efektu slow motion, niestety jest on często nadużywany i zasadniczo zbędny. Większość oprogramowania do montażu wideo potrafi generować brakujące klatki z wykorzystaniem algorytmów morfingu przez co nie dziwi nawet spowolnienie pokroju 1000fps.
olaa_00 - Nie 21 Sie, 2016
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Czy D5500 z obiektywem 18-105 było by też dobrą opcją czy nie warto inwestować? Koszt ok. 3600 zł
Wojmistrz - Nie 21 Sie, 2016
olaa_00 napisał/a: | Czy D5500 z obiektywem 18-105 było by też dobrą opcją czy nie warto inwestować? | Do fotografii nieco lepszy niż 750D, a do filmowania pod warunkiem, że nie będziesz korzystać z AF i nie chcesz bawić się w wygląd kinowy filmów. Jeśli vblog na YouTuba, czy okazjonalne nagranie to jak najbardziej będzie dobre D5500.
Tak dla ciekawości, zobacz sobie choćby na YouTube efekty pracy w Cinestyle i poczytaj o Magic Lantern
olaa_00 - Nie 21 Sie, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Tak dla ciekawości, zobacz sobie choćby na YouTube efekty pracy w Cinestyle i poczytaj o Magic Lantern |
Dzięki wielkie za porzucenie super tematu
A jeśli chodzi o "podłączenie" owych aparatów do jakiejś lornetki/lunety (interesuje się RNAV spottingiem - samoloty na wysokościach przelotowych, czasami jakiś księżyc) to które body sprawdzi się tu najlepiej? Czy może nie ma to aż takiego znaczenia?
Andrzej.M. - Czw 25 Sie, 2016
olaa_00 napisał/a: | macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje? |
Na pewno ciekawą byłby Pentax KS2 albo nawet K-5II - gdyby nie twój zapis o filmowaniu - to sprzęt raczej do fotografowania choć jak popatrzysz na specyfikację zobaczysz że nim też można filmować.
Najlepsze do filmu z lustrzanek są canony, głównie dzięki Magic Latern i różnym rozwiązaniom zaczerpniętym z kamkorderów. Nawet matryce robią z myślą o filmie. Tak że trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie - jak często filmujesz a jak często robisz zdjęcia. Jeśli filmowałaś fuji - to pewnie filmowanie Pentaxem też wystarczy. Za to fotografowanie i jakość puszki powinna cię mile zaskoczyć. Nie proponuję nowego K-70 - bo uważam że wydanie całego budżetu na aparat nie jest najlepszym rozwiązaniem. Wolałbym zostawić kasę na stałoogniskowe obiektywy.
matys - Czw 25 Sie, 2016
olaa_00 napisał/a: |
A jeśli chodzi o "podłączenie" owych aparatów do jakiejś lornetki/lunety (interesuje się RNAV spottingiem - samoloty na wysokościach przelotowych, czasami jakiś księżyc) to które body sprawdzi się tu najlepiej? Czy może nie ma to aż takiego znaczenia? |
Było by dobrze jakbyś podała jakieś konkretne przykłady, do czego chcesz podpinać. Nikon i Canon są tak rozpowszechnione, że raczej nie ma problemow z dostępem do złączek/przejściówek itd...
olaa_00 napisał/a: | A jeśli chodzi o "podłączenie" owych aparatów do jakiejś lornetki/lunety (interesuje się RNAV spottingiem - samoloty na wysokościach przelotowych, czasami jakiś księżyc) to które body sprawdzi się tu najlepiej? |
Żeby wszystko działało dobrze - to Nikony i canony wymagają wlutowania elektroniki (tzw. dandelionu) , Pentax daje wsparcie i stabilizację nawet dla słoika jeśli da radę złapać ostrość...
ryszardo - Czw 25 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: |
Żeby wszystko działało dobrze - to Nikony i canony wymagają wlutowania elektroniki (tzw. dandelionu) , Pentax daje wsparcie i stabilizację nawet dla słoika jeśli da radę złapać ostrość... |
Bzdura. Nie wiem jak w Nikonie, ale Canon działa bez żadnej elektroniki z obiektywami manualnymi. Wszystkie funkcje oraz pomiar światła działają jak należy. Dandelion potrzebny jest jedynie do potwierdzenia ostrości. I się go nigdzie nie wlutowuje, tylko przykleja do redukcji lub kupuje redukcję z już zamontowanym.
A co do samego pytania. Przez lunetę lub lornetkę to w praktyce wyłącznie projekcja afokalna (obiektyw aparatu praktycznie przytknięty do okularu lornetki/lunety). Rozwiązanie moim zdaniem mało wygodne i dające raczej nienajlepsze efekty.
Niektórzy producenci (na przykład Swarovski) dają możliwość stosowania w lunetach projekcji okularowej, ale nie są to rozwiązania tanie (delikatnie rzecz ujmując).
Inną sprawą jest użycie teleskopu z dostępem do ogniska głównego. Pracuje on wtedy jak normalny obiektyw, tylko sporo większy, w pełni manualny i bez regulacji przysłony.
ryszardo napisał/a: | Canon działa bez żadnej elektroniki z obiektywami manualnymi. Wszystkie funkcje oraz pomiar światła działają jak należy. |
Co mas na myśli pisząc "wszystkie funkcje" ? To znaczy że działa?
Pytam bo w Pentaxie działają takie funkcje jak:
1. automatyka ekspozycji
2. potwierdzenie ostrości
3. stabilizacja
4. pułapka ostrości
5. astrotracer (jeśli jest korpus z tą funkcją)
6. pixel shift (jeśli jest w korpusie)
7. kompensacja ekspozycji
8. ekspozycja manualna
9. WiFi (jeśli jest w danym modelu)
10. GPS (jeśli jest w danym modelu)
[ Dodano: Czw 25 Sie, 2016 15:30 ]
ryszardo napisał/a: | się go nigdzie nie wlutowuje, tylko przykleja do redukcji lub kupuje redukcję z już zamontowanym. |
O tym właśnie piszę - trzeba coś dokleić - za lutowanie uniżenie przepraszam...
komor - Czw 25 Sie, 2016
Do listy dopisałeś WiFi i GPS, proponuję jeszcze dopisać tryb seryjny, samowyzwalacz itd. W Canonie z dostępnych w korpusie funkcjonalności nie działa jedynie potwierdzenie ostrości bez tego chipa. Reszta działa, najważniejsza jest zresztą w miarę poprawna ekspozycja, z tym jest problem w niższych Nikonach. Stabilizacji oczywiście w korpusie nie ma, podobnie jak pułapki ostrości, punktów 5-6 też nie ma wcale. 7 działa na pewno w każdym korpusie, 8 – w sumie nigdy nie sprawdzałem, ale nie widzę powodu do niedziałania, skoro pomiar ekspozycji działa.
Andrzej.M. napisał/a: | Co mas na myśli pisząc "wszystkie funkcje" ? To znaczy że działa?
Pytam bo w Pentaxie działają takie funkcje jak:
1. automatyka ekspozycji
2. potwierdzenie ostrości
3. stabilizacja
4. pułapka ostrości
5. astrotracer (jeśli jest korpus z tą funkcją)
6. pixel shift (jeśli jest w korpusie)
7. kompensacja ekspozycji
8. ekspozycja manualna
9. WiFi (jeśli jest w danym modelu)
10. GPS (jeśli jest w danym modelu) |
Wszystkie, które są w danym modelu, oprócz potwierdzenia ostrości. Bez wyjątków.
Czyli z powyższej listy Canona dotyczą punkty 1, 3 (jeśli jest w korpusie ), 5, 6, 7, 8, 9, 10. Działa również wizjer, mocowanie statywowe, a nawet blokada podniesionego lustra. Niestety nie działa AF
Bardzo fajnie działa również sterowanie aparatem z poziomu komputera, co jest przydatne i wygodne na przykład gdy aparat podłączony jest do teleskopu.
Co więcej tu była mowa o podłączeniu do lunety. Życzę szczęścia przy liczeniu wypadkowej ogniskowej układu, żeby stabilizacja działała (trzeba przecież ją wpisać do korpusu) i używaniu tego zestawu z ręki, żeby stabilizacja miała jakikolwiek sens
W ogóle mam wątpliwości, czy tak dużą ogniskową będzie dało się wpisać. Pamiętam, że był jakiś limit, ale nie pamiętam jaki i nie mogę tego znaleźć.
ryszardo napisał/a: | Działa również wizjer, mocowanie statywowe, a nawet blokada podniesionego lustra. Niestety nie działa AF |
No coś ty?! ryszardo napisał/a: | działa również sterowanie aparatem z poziomu komputera, co jest przydatne i wygodne na przykład gdy aparat podłączony jest do teleskopu. |
Eeetam... krasnoludki? takie coś to miałem i w K10D i K-x... czyli z grubsza dość długo... teraz to chyba z komórki można...
No stabilizacji do teleskopu bym raczej nie używał... a można wpisać do 2000mm... i może się przydać do astrotracera.
Wiesz, że to sterowanie z kompa to też było wypisywanie losowych bzdur, które działają? W canonie jest chyba od 300D, jak nie dłużej. Równie mądre, jak Twoje Wi-Fi i GPS.
A 2000 mm to nieźle, wydawało mi się, że mniej. Astrotracer z teleskopem to ciekawa opcja, ale z najpopularniejszym newtonem nie zadziała, bo czujnik położenia zgłupieje.
olaa_00 - Czw 25 Sie, 2016
matys napisał/a: |
Było by dobrze jakbyś podała jakieś konkretne przykłady, do czego chcesz podpinać. Nikon i Canon są tak rozpowszechnione, że raczej nie ma problemow z dostępem do złączek/przejściówek itd... |
Sprzęty takie jak :
-Sky-Watcher MAK 127/1500
-Sky-Watcher Dobson 8"
ryszardo napisał/a: | sterowanie z kompa to też było wypisywanie losowych bzdur, które działają? |
Nie rozumiem tego tekstu. Umiesz po polsku? ryszardo napisał/a: | W canonie jest chyba od 300D |
Przepraszam - nie znam kalendarza canona a modeli trzy i czerocyfrowych wcale...
Nie rozumiem tego tekstu. Umiesz po polsku?
|
To jest po polsku. Oznacz tyle, że podobnie jak wcześniej wymienione rzeczy (wizjer, mocowanie statywowe) ten tekst był wygłupem i wymienianie tego, jako funkcji działających z obiektywem pozbawionym elektroniki jest głupotą, podobnie jak wymienianie w tym kontekście Wi-Fi i GPS. Teraz jasne?
Przepraszam - nie znam kalendarza canona a modeli trzy i czerocyfrowych wcale... |
Rocznik 2003.
Dobra, chyba trochę OT się zrobił. Jak chcesz dalej gadać, to pisz na PW.
Wracając do tematu polecam to, co zawsze: wyprawę do sklepu i porównanie ergonomii poszczególnych modeli. Moim zdaniem wygoda obsługi jest dużo ważniejsza od niuansów technicznych. Dobre zdjęcie można zrobić dowolnym współczesnym aparatem.
ryszardo napisał/a: | z najpopularniejszym newtonem nie zadziała, bo czujnik położenia zgłupieje. |
Nie musi , można wyłączyć jedno albo drugie zależnie od tego co się robi.
ryszardo napisał/a: | Równie mądre, jak Twoje Wi-Fi i GPS |
Moje? Bądź łaskaw nie mieszać do tego mojej skromnej osoby.
matys napisał/a: |
Było by dobrze jakbyś podała jakieś konkretne przykłady, do czego chcesz podpinać. Nikon i Canon są tak rozpowszechnione, że raczej nie ma problemow z dostępem do złączek/przejściówek itd...
|
Było by dobrze gdybyś zaprzestał bredzenia - obecność przejściówek , złączek itp nie ma nic wspólnego z z powszechnością. Raczej z niewiedzą niektórych - akurat naukowe zastosowania Pentaxa i istnienie stosownych przejściówek datuje znacznie sprzed epoki Eos-a i późniejszej epoki cyfrowej. A mocowanie w odróżnieniu od canona się nie zmieniło a przynajmniej nie w stopniu uniemożliwiającym korzystanie z niego. Dlaczego Pentaxa tak chętnie wykupiła niegdyś Hoya Corp.? Głównie ze względu na cały dział optyki i aparatury medycznej. Nie chcieli być gorsi od Leica i Olympusa. Zresztą pierwsze Pentaxy miały mocowanie M42x1 jakie często się spotyka w różnych podłączeniach do mikroskopów i lunet i jest jeszcze sporo szkieł z gwintem z tego systemu, więc przejściówka M42/K jest nawet fabryczna.
olaa_00 napisał/a: | Sky-Watcher MAK 127/1500 | Ma złączkę T2 zakończoną gwintem M42 a przejściówkę M42/K (mocowanie bagnet K Pentax) kupisz za grosze.
Andrzej.M. napisał/a: | Ma złączkę T2 zakończoną gwintem M42 a przejściówkę M42/K (mocowanie bagnet K Pentax) kupisz za grosze.
|
NIE! T2 ma inny skok niż M42. Pierwszy to M42x0,75, a drugi M42x1. Kawałek da się wkręcić, ale to nie będzie dobrze trzymało i ogólnie jest złym pomysłem.
Kupić należy przejściówkę T2/Pentax K, która również jest łatwo dostępna, ale niestety trochę drożej.
ryszardo napisał/a: | ten tekst był wygłupem |
W odróżnieniu od tego moje wymienianie co może działać na twoje "wszystkie funkcje" - były ironią i szkoda że tego nie zrozumiałeś. Mimo że wcześniej podsumowałem "... że działa?"
olaa_00,
Jeśli potrzebujesz dobrego korpusu i matrycy to masz wybór , albo wymienione pentaxy albo nikon serii 7x00 albo Canon 80D. Tyle do fotografii. Do filmu - canon.
P.S. do astro najlepiej brać Pentax K-3II , bo pomijając już funkcję astrotracer i wbudowany GPS , zakładając że będziesz korzystać z zewnętrznego śledzenia i robić wiele ekspozycji - (po kilkadziesiąt na zdjęcie) - to gwarantowana trwałość migawki 200 tys klapnięć powinna się raczej przydać.
olaa_00 - Czw 25 Sie, 2016
Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze padło na Canona 750D z 18-135mm
Pozdrawiam serdecznie.
ryszardo napisał/a: | Kupić należy przejściówkę T2/Pentax K, która również jest łatwo dostępna, ale niestety trochę drożej. |
Drożej ? http://teleskopy.pl/produ...zanek_Pentax_K) - na tej samej stronie masz w identycznych cenach pod canona i Nikona. Majątek - 39zł.
Nie doprecyzowałem. Drożej, niż M42x1/Pentax.
Andrzej.M. - Pią 26 Sie, 2016
ryszardo napisał/a: | Drożej, niż M42x1/Pentax. |
W tej sytuacji to nie ma po co. A poza tym są różne i w różnych cenach. Maiłem oryginalną Pentaxowską z nierdzewki ze specjalnym kluczem , "na stałe" zmieniała bagnet na gwint - była droga. Ale kupiłem kilka czarnych aluminiowych po kilka złotych i na stałe zamocowałem do stałek z gwintem - i miałem komplecik stałek z mocowaniem K. Co kto lubi.
Do Canona są tanie? http://allegro.pl/adapter...6426291442.html - 61 zł
Ta sama marka pod Pentaxa : http://allegro.pl/k-f-con...5632073137.html - 45 zł...
Ale można i tak http://allegro.pl/adapter...5992589981.html - za 14 złotych...
|
|