|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Czy ktoś używa N7200 z N2,8/300VRII?
leon1212 - Nie 21 Sie, 2016 Temat postu: Czy ktoś używa N7200 z N2,8/300VRII? Jak w temacie. Czy ktoś ma doświadczenie z tą puszką i 2,8/300 Nikona? Jak się spisuje taki zestaw?
Andrzej.M. - Pon 22 Sie, 2016
Lepiej zapytaj o konkrety - bo na takie pytanie trudno odpowiedzieć. Po co ci ta wiedza? Do czego? Puszka jak puszka, zestaw zapewne do jednych celów spisze się lepiej do innych nie bardzo...
leon1212 - Pon 22 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Lepiej zapytaj o konkrety - bo na takie pytanie trudno odpowiedzieć. Po co ci ta wiedza? Do czego? Puszka jak puszka, zestaw zapewne do jednych celów spisze się lepiej do innych nie bardzo... |
OK. Głównie chodzi mi o to czy AF z tym obiektywem jest celny i powtarzalny, szczególnie przy piłce nożnej. Może ktoś używa?
Andrzej.M. - Wto 23 Sie, 2016
Pewnie niebawem się odezwą nikoniarze posiadający ten sprzęt. Niemniej wydaje mi się że tak długie szkło bez zooma do sportu może być mało poręczne. Trzeba pamiętać że 300mm na cropie to jak 450 mm na analogu czy FF. A to już bardzo długa ogniskowa. Osobiście uważam że poręczniejsza była by 70-200/2,8 co daje na cropie odpowiednik 100-300. Pewnie że focenie sytuacji podbramkowej z połowy boiska wymaga dłuższego szkła, ale lepiej jednak być gdzieś bliżej dla dobrego kadru i pewniejszego strzału. Duża odległość to również rozmycie "powietrzne" i utrata szczegółów. Piszę to wszystko bo nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii. Oczywiście jeśli to dodatkowe szkło - to inna sprawa - jeśli dobrze pamiętam to posiada limiter a to powinno znacznie uprościć i przyśpieszyć ostrzenie. Ale to już sprostują szczęśliwi posiadacze.
komor - Wto 23 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Niemniej wydaje mi się że tak długie szkło bez zooma do sportu może być mało poręczne. |
Wężykiem panowie, wężykiem. A teraz wszyscy fotografowie sportowi wyposażeni w taki obiektyw grzecznie idą do komisu lub na Alledrogo i wystawiają go na sprzedaż.
Andrzej.M. - Wto 23 Sie, 2016
komor napisał/a: | A teraz wszyscy fotografowie sportowi wyposażeni w taki obiektyw grzecznie idą do komisu lub na Alledrogo i wystawiają go na sprzedaż | Zwłaszcza tacy dla których to jedyne szkło i mają wyłącznie cropa do niego... komor - mógłbyś czytać ze zrozumieniem? Czy ci się nudzi i dla rozrywki wycinasz z kontekstu?
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2016 14:46 ]
No i tyle rzeczowego komentarza?
komor - Wto 23 Sie, 2016
Jaki kontekst. To jest drugie zdanie Twojej wypowiedzi i wyraźnie wskazuje, że dawno nie byłeś na boisku piłkarskim, jak komuś odradzasz taki obiektyw. Gdzie pytający napisał, że to jego jedyne szkło, albo że nie wie co robi i nie ma doświadczenia? Zadał bardzo precyzyjne pytanie o konkretny zestaw, a nie czy takie szkło nadaje się do sportu i czy kupić je, bo sam nie wie od czego zacząć.
janqseven - Wto 23 Sie, 2016
Ja robiłem hobbystycznie piłkę C70-200 2.8 L IS/1DII na 200mm i było w miarę dobrze i szybciutko wszystko pracowało w serii
300 moim zdaniem nie... Jak już to 400 2.8. Dlatego że skok 200 na 300 nie jest taki duży.
Ale nie wykluczam, ze tobie się przyda taki zestaw o jakim piszesz.
leon1212 - Wto 23 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Pewnie niebawem się odezwą nikoniarze posiadający ten sprzęt. Niemniej wydaje mi się że tak długie szkło bez zooma do sportu może być mało poręczne. Trzeba pamiętać że 300mm na cropie to jak 450 mm na analogu czy FF. A to już bardzo długa ogniskowa. Osobiście uważam że poręczniejsza była by 70-200/2,8 co daje na cropie odpowiednik 100-300. Pewnie że focenie sytuacji podbramkowej z połowy boiska wymaga dłuższego szkła, ale lepiej jednak być gdzieś bliżej dla dobrego kadru i pewniejszego strzału. Duża odległość to również rozmycie "powietrzne" i utrata szczegółów. Piszę to wszystko bo nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii. Oczywiście jeśli to dodatkowe szkło - to inna sprawa - jeśli dobrze pamiętam to posiada limiter a to powinno znacznie uprościć i przyśpieszyć ostrzenie. Ale to już sprostują szczęśliwi posiadacze. |
Widzę, ze lubisz sie wymądrzać i udawać "znafcę". Obiektyw użytkuję od 6 lat, pytam o N7200 i dlatego post jest w dziale lustrzanki a nie obiektywy "znafco". 2,8/300 widziałeś chyba tylko na zdjęciu, skoro wypisujesz takie beznadziejne opinie na temat uzywania tego obiektywu.
[ Dodano: Sro 24 Sie, 2016 09:05 ]
Andrzej.M. napisał/a: | Pewnie niebawem się odezwą nikoniarze posiadający ten sprzęt. Niemniej wydaje mi się że tak długie szkło bez zooma do sportu może być mało poręczne. Trzeba pamiętać że 300mm na cropie to jak 450 mm na analogu czy FF. A to już bardzo długa ogniskowa. Osobiście uważam że poręczniejsza była by 70-200/2,8 co daje na cropie odpowiednik 100-300. Pewnie że focenie sytuacji podbramkowej z połowy boiska wymaga dłuższego szkła, ale lepiej jednak być gdzieś bliżej dla dobrego kadru i pewniejszego strzału. Duża odległość to również rozmycie "powietrzne" i utrata szczegółów. Piszę to wszystko bo nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii. Oczywiście jeśli to dodatkowe szkło - to inna sprawa - jeśli dobrze pamiętam to posiada limiter a to powinno znacznie uprościć i przyśpieszyć ostrzenie. Ale to już sprostują szczęśliwi posiadacze. |
Powinienem jeszcze dopisać, że wbrew Twoiej "fachowej" opinii najlepszym obiektywem do sportu jest 2,8/400. Jest to najczęściej spotykany obiektyw na stadionach piłkarskich. Ma jedną wadę - jest prawie 2x droższy od 2,8/300
janqseven - Sro 24 Sie, 2016
leon1212, a nie myślałeś nad używanym D3?
leon1212 - Sro 24 Sie, 2016
janqseven napisał/a: | leon1212, a nie myślałeś nad używanym D3? |
Nie. Jest mi potrzebny raczej crop o dużej matrycy - w wolnych chwilach poza prasą fotografuję żubry. Teraz do tego celu używam d300s, ale nie ma dobrego wysokiego ISO. A D700 raczej nie nadaje sie do tych celów. Najlepszy byłby D500, ale jego cena jest za duża dla mnie
janqseven - Sro 24 Sie, 2016 Temat postu: Re: Czy ktoś używa N7200 z N2,8/300VRII?
leon1212 napisał/a: | Jak w temacie. Czy ktoś ma doświadczenie z tą puszką i 2,8/300 Nikona? Jak się spisuje taki zestaw? |
Pytałeś na forum tej marki o taką konfigurację? Może tam ktoś taki zestaw ma
leon1212 - Sro 24 Sie, 2016 Temat postu: Re: Czy ktoś używa N7200 z N2,8/300VRII?
janqseven napisał/a: | leon1212 napisał/a: | Jak w temacie. Czy ktoś ma doświadczenie z tą puszką i 2,8/300 Nikona? Jak się spisuje taki zestaw? |
Pytałeś na forum tej marki o taką konfigurację? Może tam ktoś taki zestaw ma |
Tak. Niestety to rzadka konfiguracja z N2,8/300
komor - Sro 24 Sie, 2016
Nie pozostaje nic innego jak umówić się z kimś, kto ma D7200 i popróbować. Spodziewasz się jakichś specyficznych problemów tej konfiguracji? te 300mm jest AF-S, prawda?
leon1212 - Sro 24 Sie, 2016
komor napisał/a: | Nie pozostaje nic innego jak umówić się z kimś, kto ma D7200 i popróbować. Spodziewasz się jakichś specyficznych problemów tej konfiguracji? te 300mm jest AF-S, prawda? |
Tak, to jest VRII, czyli najnowsza, choć 6-letnia, wersja.
Wujek_Pstrykacz - Sro 24 Sie, 2016
Będzie golić, na pewno nie gorzej niż z D300s, a Andrzeja M. bierz z przymrużeniem oka, on nawet na systemie który używa, mało się zna
Andrzej.M. - Sro 24 Sie, 2016
leon1212 napisał/a: | udawać "znafcę". Obiektyw użytkuję od 6 lat |
Po pierwsze - niczego nie udaję - nie mam i nie będę miał tego szkła choćby dltego że nie używam Nikonów i nie sterczę po stadionach. Odezwałem się z litości - bo jakoś nikt nie kwapił się z odpowiedzią , a ty jak jesteś taki mądry możesz zabrać szkło do sklepu i podpiąć je pod D7200 zamiast zadawać pytania godne nowicjusza zaczynającego focenie sportowe. I tak cię potraktowałem . Ty za to obraziłeś się i zacząłeś wyzywać ... Cóż - to już kwestia twojej kultury.
janqseven - Sro 24 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | a ty jak jesteś taki mądry możesz zabrać szkło do sklepu i podpiąć je pod D7200 zamiast zadawać pytania godne nowicjusza |
Kto mu da body do testów w sklepie? Mi nie dali..
Andrzej.M. - Sro 24 Sie, 2016
janqseven napisał/a: | Kto mu da body do testów w sklepie? |
No tak... Przy takiej kulturze... chyba nikt. Ja takich problemów nie miałem, nawet w sklepach gdzie byłem pierwszy raz. W ostateczności jest sprzedaż wysyłkowa...
Aha, a kolega Leon1212 mógł po prostu napisać że rozważa dokupienie czegoś do szkła. Od razu poleciłbym D500.
leon1212 - Sob 27 Sie, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | janqseven napisał/a: | Kto mu da body do testów w sklepie? |
No tak... Przy takiej kulturze... chyba nikt. Ja takich problemów nie miałem, nawet w sklepach gdzie byłem pierwszy raz. W ostateczności jest sprzedaż wysyłkowa...
Aha, a kolega Leon1212 mógł po prostu napisać że rozważa dokupienie czegoś do szkła. Od razu poleciłbym D500. |
Jednak nie rozumiesz o co chodzi. Pytam wyraźnie o aparat ND7200, a nie o to jaki kupić. I bez Twojej rady wiadomo, że najlepszy byłby N810, D500 lub D5. To każdy wie i nie musisz popisywać się swoją znajomością oczywistych rzeczy. Mnie natomiast interesuje tańsza alternatywa - połączenie N2,8/300 z D7200. Czy to tak trudno pojąć?
komor - Sob 27 Sie, 2016
leon1212, zostawmy już to. Znalazłeś kogoś z D7200? Jak uda Ci się przetestować, to napiszesz parę słów w tym wątku?
leon1212 - Sob 27 Sie, 2016
komor napisał/a: | leon1212, zostawmy już to. Znalazłeś kogoś z D7200? Jak uda Ci się przetestować, to napiszesz parę słów w tym wątku? |
Tak, znalazłem kolegę, może w przyszłym tygodniu wybiorę się do niego. Oczywiście napiszę o moich wrażeniach, wrzucę też parę zdjęć.
keder - Pią 09 Wrz, 2016
Ja planuję kupić jakąś używaną
muzyk - Sob 10 Wrz, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Niemniej wydaje mi się że tak długie szkło bez zooma do sportu może być mało poręczne. |
Dyletancka porada.
Andrzej.M. napisał/a: | Odezwałem się z litości |
By znów błysnąć dyletanctwem?
MM - Pon 12 Wrz, 2016
Czy kolega miał kiedykolwiek możliwość robienia zdjęć sportowych taką stałką? Bo do sportu szkło 300/2.8 jest często wręcz idealne.
Andrzej.M. - Wto 13 Wrz, 2016
Czy koledzy jeszcze długo będą mnie prześladować swoim zawodowstwem? Pisałem pod amatora żeby się zastanowił czy nie lepiej mu się sprawdzi zoom niż ta cholernie droga stałka. Sprawa się wyjaśniła i nie ma co jej dalej wałkować . Skąd ja mogę wiedzieć kto się pyta? Jak to jego pierwszy post jest... porwie się taki na używkę jasną a później płacze bo nie umie użyć... Poza tym nie pisałęm że będzie złe tylko że : "może być mało poręczne", no kieszonkowy to on nie jest... Dla specjalistów jest ok. Swoją drogą - jak już koledzy są tymi zawodowcami - może się podzielą doświadczeniem i podpowiedzą do czego podpinają to szkło? Bo mam wrażenie że raczej pod D4s czy podobne FF . A to jednak ciut inny kąt widzenia i uniwersalność niż przy D7200.
hijax_pl - Wto 13 Wrz, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Skąd ja mogę wiedzieć kto się pyta? Jak to jego pierwszy post jest... | Czy to od razu stawia kogoś w kolejce nowicjuszy? Na logikę wychodziłoby, że Twoją miarą zawodowiec zaczyna przygodę z forum od 1000 postu, oczywiście te 999 biorą się znikąd
Andrzej.M. - Wto 13 Wrz, 2016
komor - Wto 13 Wrz, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Swoją drogą - jak już koledzy są tymi zawodowcami - może się podzielą doświadczeniem i podpowiedzą do czego podpinają to szkło? Bo mam wrażenie że raczej pod D4s czy podobne FF . A to jednak ciut inny kąt widzenia i uniwersalność niż przy D7200. |
Biorąc pod uwagę jakość matryc Nikona od wiadomego momentu, to nie widzę najmniejszego problemu, żeby takie szkło zapiąć pod D7x00. Nawet na Canonie można na dobrze oświetlonym stadionie robić tym dobre zdjęcia. O ile dobrze pamiętam, to Dawid Gaszyński, którego przez jakiś czas mieliśmy tu na forum, podpinał to jeszcze pod 30D, zanim nie przesiadł się na 5D.
Edit, a przepraszam, to 50D było, ale według kolegi Andrzeja M. matryce Canona od lat się nie zmieniają, więc w sumie to jest to samo co 30D.
http://gaszynski.pl/dawid_gaszynski/2013/12/
Andrzej.M. - Sro 14 Wrz, 2016
komor napisał/a: | jakość matryc Nikona |
Ja nie o tym nie jest powiedziane że musi być słabe światło - stadion piłkarski to raczej dużo światła nawet jeśli mecz wieczorem... A przecież w dzień też grają.
Piszę o kącie widzenia - 300mm na ff to jednak szerzej niż na cropie. Tam się robi jak 450mm. O to mi cały czas chodzi. Dlatego pod cropa bardziej widzę coś w rodzaju 70-200. Ale jak ktoś potrzebuje 300 i wie po co - też nie mam zastrzeżeń. Choć osobiście nie lubię targać takich klocków. 3kg to tyle ile waży cały mój plecak z lustrzanką , 12-24, 50, 70 i100 mm.
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2016 10:27 ]
No i to jest to oczym piszę, brak zooma i wąsko - choć i na to jest rada - kadr pionowy albo crop 1,3 a nie 1,6. To stopy by ocalały...
matys - Sro 14 Wrz, 2016
Przeczytałem ten wątek jeszcze raz, od nowa i to są 2 strony pisania o niczym i teoretyczne wywody Andrzej.M., później reszta odpowiada Jemu na te wywody, które defakto nie maja nic wspólnego z tematem i pytaniami twórcy wątku. Skończyło się na tym, że Andrzej.M., używa jakiegoś tam sprzętu do robienia sportu i reszta się nie nadaję. Serio ?
P.S zaraz będzie mnie atakował i kontynuował, łapiąc mnie za słówka itp w stylu "gdzie ja napisałem..."
komor - Sro 14 Wrz, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | To stopy by ocalały... |
Tylko szablon tytułowy obciął te stopy, na zdjęciu są. Kliknij tytuł „ŚLĄSK WROCŁAW VS PIAST GLIWICE”, wtedy znajdziesz się wewnątrz posta, który co prawda zawiera tylko to jedno zdjęcie, ale widać, że stopy nie ucierpiały.
Andrzej.M. - Sro 14 Wrz, 2016
komor napisał/a: | widać, że stopy nie ucierpiały. |
Faktycznie - widać!
|
|