forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Czym zastąpić obiektywy Canona w Pentaxie K-1

Wojmistrz - Sro 24 Sie, 2016
Temat postu: Czym zastąpić obiektywy Canona w Pentaxie K-1
Jutro mam możliwość wzięcia ponownie Pentaxa K-1, ale jeszcze szukam sensownych szkieł w zastępstwo, przy których przy okazji nie zbankrutuję.
Potrzebuję podmienić za eLki Canona, przy okazji podaję aktualne ceny, po ile teraz są do kupienia. Jestem w stanie dać za używki Pentaxa około 20% więcej niż za proponowane Canony, o ile będą porównywalnie dobre.
17-40mm f/4 £300
24-70m f/2.8 £625
70-200mm f/2.8 £590
100mm f/2.8 macro £425
300mm f/4 £460

Andrzej.M. - Sro 24 Sie, 2016

Jednak postanowiłeś zostawić Pentaxa?
Mam dla ciebie złą wiadomość, używek nowego 24-70/2,8 i 70-200/2,8 nie kupisz - bo to dopiero wypuszczony obiektyw. A nawet jeśli - to nie za takie pieniądze. Są używki FA 28-70/2,8 - ale to z czasów analogowych. Jest też taniutka 28-70/4 całkiem fajna ale ciemniejsza - w cenie ok. 500zł?
Wojmistrz napisał/a:
17-40mm f/4 £300

Pentax smc F 17-28 mm f/3.5-4.5 Fish Eye Zoom - jest takowy pleśniak ale nie wiem czy rybie oczko cię pociąga. Nowy 15-30 znasz i nie kupisz za 300...
Chyba że Pentax smc FA J 18-35 mm f/4-5.6 AL .
100mm f/2.8 macro £425 - setki macro jest kilka do wyboru ( F/FA/DFA/DFA WR)
300/4 też jest , ale po ile używki - nie wiem (nawet nie wiem jaki jest przelicznik funta/zł - ostatnio chyba nieciekawy). co do długicjh zoomów to może Pentax smc FA J 75-300 mm f/4.5-5.8 AL? Masz 2 w jednym... No wiem że ciemno , ale może Pentax smc FA 80-200 mm f/2.8 ED (IF) nieco stary - może się nada jak nie masz na Pentax D HD FA 70-200 mm f/2.8 ED DC AW - to może wystarczy...

Wojmistrz - Sro 24 Sie, 2016

Andrzej.M., ale to wszystko co wymieniłem to nie są zwykłe szkła tylko L i chyba nie chcesz mi powiedzieć, że taki 75-300 z 5.8 na długim końcu da mi obrazek jak ta stałka.
O 100mm makro już wiem, nawet o nią się kłóciliśmy, tylko chyba sprowadzę ja z Polski.
24-70mm f/2.8 chyba wezmę Tamrona, ale też mocno nagina budżet, a na resztę szkieł nie mam jakość pomysłu.

komor - Sro 24 Sie, 2016

Wojmistrz, akurat różne stare pentaksowe perełki to pewnie łatwiej dopaść na brytolskim eBay’u niż w PL, może trzeba się rozejrzeć po tamtejszych forach? Choć ceny pewnie i tak kolekcjonerskie…
Wojmistrz - Czw 25 Sie, 2016

O ceny mniej się obawiam, zwłaszcza starszych niż o jakość.
Andrzej.M. - Czw 25 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
to nie są zwykłe szkła tylko L

Dla mnie to są zwykłe szkła tylko z czerrwonym paskiem i nazwane Luxury... :razz:
I ceną z kosmosu... :lol: Mitomanię zostawmy marketingowcom i fanboyom...

[ Dodano: Czw 25 Sie, 2016 09:53 ]
Wojmistrz napisał/a:
niż o jakość.

Pleśniaki Pentaxa z epoki analogowej nie były w niczym gorsze od szkieł canona. Oczywiście trzeba rozróżniać klasy szkieł , bo i wtedy były amatorskie plastiki i solidne zawodowe. Choć zapewne mogą ustępować nowoczesnym szkłom - technika jednak idzie do przodu.

komor - Czw 25 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Dla mnie to są zwykłe szkła tylko z czerrwonym paskiem i nazwane Luxury... :lol: I ceną z kosmosu...

Obawiam się, że cenę z kosmosu to będą miały te antyki pentaksowe… Znaczy się te warte uwagi, konkretne szkła.

Andrzej.M. napisał/a:
Mitomanię zostawmy marketingowcom i fanboyom...

Właśnie wpisałeś się we własną poradę. :)

Andrzej.M. - Czw 25 Sie, 2016

komor napisał/a:
cenę z kosmosu to będą miały te antyki pentaksowe… Znaczy się te warte uwagi, konkretne szkła.

Całkiem możliwe. :lol:

Wojmistrz - Pią 26 Sie, 2016

Wiecie, że nie pomagacie? ... a do tego dziś była premiera 5D Mark IV, funt po brexicie poleciał na i już nie wiem co robić...
Andrzej.M., możesz sobie uważać eLki za zwykłe szkła, ale kiedyś miałem zwykłe obiektywy Canona, potem co lepsze Sigmy, a teraz właśnie eLki, i nie musisz mi wierzyć, ale taką jakość nic mi nie zapewniało do tej pory. Właśnie przez takie obiektywy, pewnie jeszcze cały ten system wygrywa na rynku. Oczywiście, są szkła, które nie powinny być oznaczone jako L, np 24-105/4 bo to faktycznie nieporozumienie, ale znaczna większość jest warta swojej ceny.
Przypomnę, że tematem jest zmiana obiektywów, by mieć te same możliwości pracy na Pentaxie.

Andrzej.M. - Pią 26 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
zmiana obiektywów, by mieć te same możliwości pracy na Pentaxie.

No dobrze - więc masz!
Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II USM - 8499zł
Pentax HD D FA* 70-200mm f/2,8 ED DC AW - 8599zł

Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM - 7795 zł
Pentax HD PENTAX-D FA 24-70mm f/2,8 ED SDM WR - 5699 zł
Niestety nie umiem powiedzieć jakie są różnice w optyce - zapewne niewielkie , podobnie jak ceny.Nawet jak trafisz na canonowy "cashback" - to i tak wychodzi na jedno.
Co do 17-40/4 - niestety nie ma takiego szkła w pentaxie jest za to szersze i jaśniejsze 15-30/2,8 - ale coś za coś - cena 7499zł. To i tak lepiej niż za nowy 16-35/2,8LIII za 10999...

Canon EF 300mm f/4L IS USM - 5999zł
Pentax SMC DA* 300mm f/4 ED (IF) SDM - 4999 zł

Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM - 3599zł
Pentax SMC DFA 100mm f/2,8 WR macro - 2599zł
To tyle na temat drożyzny w Pentaxie. Że używek niektórych szkieł jeszcze nie ma na rynku? Tak jak nie ma używek Canona 5DmkIV - z tego samego powodu.

komor - Pią 26 Sie, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
To tyle na temat drożyzny w Pentaxie.

Hehe… Tak przykładowo, oprócz nowego, drogiego i bardzo dobrego 24-70 II jest jeszcze wersja I, którą da się jeszcze gdzieniegdzie kupić nową, znacznie taniej, jest też duży rynek używanych, w cenach, jakie w pierwszym poscie podał Ci Wojmistrz, czyli okolice 3000 zł. To samo z 70-200, tylko że poza starszą, tańszą wersją I ze stabilizacją jest jeszcze wersja bez stabilizacji, tańsza. No i szeroki rynek używek.

Andrzej.M. napisał/a:
szersze i jaśniejsze 15-30/2,8 - ale coś za coś - cena 7499zł

No paczpan, do Canona/Nikona ten Tamron (co prawda bez napisu Pentax) jest dostępny za 4500. Mam, używam, bardzo fajny obiektyw. Nie żałuję, że wziąłem go zamiast 16-35/2.8II.

Przy 300 mm f/4 rzeczywiście wygrywa Pentax, bo obiektyw nie tylko tańszy, ale i nowszy. Nie wiem jak optycznie, ale pewnie nie ma się do czego przyczepić. Z setką makro moim zdaniem remis, bo zamiast droższej wersji 100L można spokojnie kupić dostępną ciągle jeszcze poprzednią wersję, za 2000 zł. Bez stabilizacji i uszczelnień, optycznie też gorsza, ale nadal świetna.

Wojmistrz - Pią 26 Sie, 2016

Te 300/4 to APS-C
Lucas1981r - Pią 26 Sie, 2016

Wojmistrz,
a patrzyles na szkla tutaj?:
-> http://www.pentaxforums.com/lensreviews/
promocje:
-> http://www.srsmicrosystem...asc&order=price
z uzywek moze TAMRON 28-75/2.8 - popytaj BLESSO (on ma to szklo) na forum pentax.org.pl:
-> http://pentax.org.pl/view...=asc&start=3340

Wojmistrz - Sob 27 Sie, 2016

Powiem tak, trochę bez sensu sprzedać wszystkie szkła aby kupić jedno w Pentaxie. :)
Zmartwił mnie ten 70-200/2.8, bo ni do, że to ponad 3x drożej niż Canona, to jeszcze jak popatrzyłem na testy i zdjęcia, to szału nie ma, zwłaszcza na długim końcu spory spadek jakości.

matys - Nie 28 Sie, 2016

Wojmistrz, tak się tylko zastanawiam... co Cię napadło, że kupiłeś Pentaxa ? Po co te kombinacje ? W Canonie było ci źle ? z czym ? z filmowaniem ? Jak tak, to odpowiedź była jasna, kupić Sony. Ale Pentax ? rly ?
Wojmistrz - Nie 28 Sie, 2016

Masz rację matys. Chyba czas odpuścić.
Sprawa wygląda tak, że niedawno będąc w Polsce miałem przyjemność pracować mixem: mój Canon 6D + Nikony D610 oraz D750. Cena tego drugiego i rozklekotanie mi nie odpowiadało (też wspominałem o tym na forum), ale D610 jak najbardziej przypadł mi do gustu. Postanowiłem zrobić sobie taki mix, że Canon zostaje do filmowania/drugi aparat, a pod samą fotografię wezmę ... i tu zrobił się mały zamęt bo trafił mi się na jakiś czas Canon 70D i uświadomiłem sobie, że jedynym czynnikiem jaki powodował pierwotną chęć zmiany był sposób wyświetlania punktów AF na matówce, a do tego pojawił się na rynku Pentax K-1.
W pierwszej wersji miał być to korpus pod jedno dobre szkło, bo stale mam 6D i chodziło aby zwolnić leciwego i pożyczanego 5D MkII, którego od czasu do czasu "wzywam na pomoc". Jako, że mój ulubiony zestaw roboczy to 24-70-200, nic nie stało na przeszkodzie, aby kupić jakiś korpus i szkło. Padło na droższego od D610 o 1000 funtów K-1. Może szczęście, może pech, że od razu udało mi się znaleźć w nim wadę fabryczną (no raczej :P ) i oddać do sklepu, bo czym głębiej wchodzę w temat szukanie względnie porównywalnego obiektywu, tym bardziej widzę, że załapałem się na ludzką potrzebę zmian, nowości i marketingu. Swoją chęć w kierunku zmian rozwinąłem tak daleko, że pozbyłem się (na szczęście dość bezstratnie), sporej części sprzętu Canona. Po założeniu tego tematu, poczułem, że to trochę beznadziejne. Pomimo odmiennego zdania Andrzeja, pod Pentaxa po prostu nie ma tak dobrych obiektywów jakich bym oczekiwał, a zwłaszcza w porównywalnym budżecie. Do tego trzeba doliczyć cenę samego K-1! Wyznając zasadę dobra puszka + słabe szkło < słaba puszka + dobre szkło, będę zmuszony przeprosić się z Canonem, a świeży oddech prawdopodobnie da w przyszłości 5D MkIV, a na pewno spowoduje pozytywny dla mnie spadek ceny MkIII (obecnie do dostania za £1335 - £1230).

komor - Nie 28 Sie, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Padło na droższego od D610 o 1000 funtów K-1.

O tysiąc czy o sto? Nie lepiej mieć dwa korpusy w jednym systemie niż kombinować tak z C/N/P?

Zaokrągliłem. Nikona D610 mogę kupić dokładnie za £630, a Pentaxa kupiłem za £1599, czyli £969 różnicy.
komor - Nie 28 Sie, 2016

O, sorry, nie wiedziałem, że jest aż taka różnica w cenie. :shock: Co prawda D600/D610 to ma być low-end, jak 6D, plus K-1 to nowość, więc pewnie moje zdziwienie nie jest uzasadnione.
Andrzej.M. - Nie 28 Sie, 2016

komor napisał/a:
Tamron (co prawda bez napisu Pentax) jest dostępny za 4500

Może Tamron ale nie Pentax. Bo jak już wiele razy było pisane - to nie tylko kwestia zmiany mocowania . Zostaje tylko układ optyczny , a jego obudowa silnik, uszczelnienia itp - to już Pentax.

komor napisał/a:
O, sorry, nie wiedziałem, że jest aż taka różnica w cenie. :shock: Co prawda D600/D610 to ma być low-end, jak 6D, plus K-1 to nowość, więc pewnie moje zdziwienie nie jest uzasadnione.
Niestety czas płynie i rynek wtórny jest bezlitosny. Używanego Nikona D600 ale ze sprawdzonego miejsca i dwuletnią gwarancją mogę mieć na środę bo jutro w UK wolne, za £550+2.50 przesyłka :P
komor - Nie 28 Sie, 2016

Andrzej.M., Tamron też jest uszczelniony, silnik AF posiada. Jednak 7 a 4 tysiące to spora różnica. Niech nawet będzie, że czymś uzasadniona (wątpię), ale przeczy Twojej wiecznej tezie, że obiektywy do Pentaksa są tańsze. Jeśli tak jest, to tylko w przypadku niektórych modeli.
matys - Nie 28 Sie, 2016

Wojmistrz, moim zdaniem, to co robisz to czysty masochizm :mrgreen:
Kiedyś, o ile dobrze pamiętam, na forum pisałeś, że masz Canona i Canonowskie szkła bo raczej nie chcesz się bawić z "kundlami"(czytaj sigma i tamron).
Tutaj, nie dość, że wydajesz na puszkę drugie tyle więcej to fundusze zmuszają cię do kombinacji.
Rozumiem, że pracowałeś na 6D i 5dmk2. Dokup sobie 5Dmk3 który defakto wychodzi taniej niż K1 !! Lub coś z Sony z dobrym gripem i szkiełka z Canona tez na nim latają.

Wojmistrz - Pon 29 Sie, 2016

W sumie takie właśnie przemyślenia miałem już pisząc pierwszą wypowiedź na tej stronie, więc bez stresu poczekam na rozwój sytuacji na rynku. Dziś też kupiłem ponownie c70-200/2.8 i podjąłem decyzję, że czekam na Photokinę, z nadzieją, że drastyczne spadnie cena XC10 i 5D MkIII na rynku wtórnym.
Andrzej.M. - Pon 29 Sie, 2016

komor napisał/a:
Twojej wiecznej tezie, że obiektywy do Pentaksa są tańsze

Jeśli porównujemy szkła markowe o tej samej "nowości/nowoczesności" to już zostało udowodnione. Co do Tamrona - cóż - przykro mi ale szkieł które kupił Pentax ma pewno nie będzie z mocowaniem Pentaxa, co pokazuje przykład Tokiny. Chyba że zmienili politykę... :roll:
Wojmistrz napisał/a:
miałem przyjemność pracować mixem: mój Canon 6D + Nikony D610 oraz D750

Dla mnie też dziwna decyzja - żeby dwoma systemami i to na FF pracować. Tym bardziej że, jak już wielokrotnie zauważyłem - canon poprawił jakość swoich matryc APSC - bo te były najbardziej opóźnione. A pełnoklatkowe - cóż - w zasadzie trudno było na nie narzekać. W końcu Canon EOS-1D X Mark II osiąga to co Nikon D3s czy Df. Oczywiście można pomarzyć by 5D i 6D też osiągały ten sam poziom obrazowania - ale czymś się te aparaty muszą różnić. :wink:
Nie widziałem jeszcze testów Pentaxa K-1 - więc nie wiem jak to wygląda w tej lustrzance - ale aż tak ciekawy nie jestem żeby samemu testy robić. Na razie wystarcza mi K-3II ... :lol: