|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - 6d, 70d, czy gh4?
argus - Sro 24 Sie, 2016 Temat postu: 6d, 70d, czy gh4? Witam, przymierzam się do kupna aparatu do filmowania, póki co rozważam trzy pozycje zawarte w temacie. W świecie filmu stawiam dopiero pierwsze kroki, ale mam zamiar kręcić krótkie metraże, jakieś etiudy, itp. Interesuje mnie przede wszystkim stosunek ceny do jakości. Jesli ktoś ma jakieś doświadczenie, proszę o sugestie.
Od razu uprzedzam, że z af nie korzystam.
Matpol7 - Sro 24 Sie, 2016
Znam osobę która korzysta z GH4 i wiem że jest bardzo zadowolona. Spytam ją o dodatkowe info o tym aparacie i ci napiszę więcej.
[ Dodano: Sro 24 Sie, 2016 19:54 ]
No i załatwione. Spytałem się osoby która korzysta z GH4. Bardzo zadowolona. Więc GH4 jeśli do filmów to polecam.
Wojmistrz - Sro 24 Sie, 2016
6D...
Pokrótce moje zdanie. GH4 fajny aparat przygotowany pod filmowanie, zwłaszcza z V-Logiem i masz 4K, niestety wadą jest fizyczna wielkość matrycy m4/3, przez co szerokokątne obiektywy stanowią nie lada wyzwanie. 70D to obecnie jedna z najlepszych puszek do selfie. Całe filmowanie oparte jest na współpracy z obiektywami STM i serio (potwierdzam jako były posiadać) tracking jest niesamowity. Możesz biec i cię nie powinien zgubić o ile nie wypadniesz z kadru. Poza tym nie wnosi nic czego nie miał poprzednik - 60D. 6D to pełna klatka i sam nią filmuję. Brak obrotowego ekranu rekompensuje mini monitorem hdmi, follow focus to standard i jakoś idzie zwłaszcza jak doda się odrobinę magii (Magic Lantern)
Ja na twoim miejscu rozważyłbym jeszcze zakup Sony A7s lub mniejszego modelu z matrycą APS-C a6300.
Również polecam typowe kamery i rekordery, np Blackmagic Cinema, zwłaszcza z montażem Canona EF i matrycą Super 35.
argus - Pią 26 Sie, 2016
Dzięki za odpowiedzi Zastanowię sie jeszcze, ale jestem chyba zdecydowany na lumixa.
|
|