|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do 3000 zł najbardziej uniwersalny dla rodziny.
Stopek - Czw 25 Sie, 2016 Temat postu: Aparat do 3000 zł najbardziej uniwersalny dla rodziny. Witajcie,
Na wstępie witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem
Od kilku dni czytam forum ponieważ wspólnie z żoną chcemy kupić aparat. Nasze potrzeby to głównie fotografia rodzinna czyli portrety naszej pociechy, reportaże ze spacerów i wyjazdów, ze spotkań oraz podróży. Chcemy aby aparat był niewielkich rozmiarów ale zależy nam na dobrej jakości zdjęciach. Mieliśmy okazję użytkować w ostatniej podróży kompakt Nikona coolpix P600 oraz lustrzankę Canon 400D z Tamronem 28-75 mm 1:2,8 Macro (czy jakoś tak ).
Nasze typy:
Nikon Coolpix P900
Nikon Coolpix P7800
Sony A6000
Lumix GX7
Canon EOS M3
Canon PowerShot G5X
Zdaję sobie sprawę, że podałem bezlusterkowece z wymienną optyką i kompakty, z tego względu że trochę błądzimy i nie do końca wiemy czego chcemy. Mam nadzieję że pomożecie nam dokonać słusznego wyboru
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marcin
siosio - Pią 02 Wrz, 2016
Jak chcecie kompakt z dużym zoomem to:
Nikon P900 jak najbardziej, a jeżeli może być mniejszy zoom to Panasonic FZ300.
Aparaty z dużym zoomem mają małe matryce - chodzi o ich fizyczną wielkość - co powoduje, że dadzą gorszy obrazek od aparatu z dużą matrycą (np. bezlusterkowiec).
Trzeba zdecydować co się woli. Duży zoom i większą uniwersalność czy lepszą jakość zdjęć.
Jak chodzi o bezlusterkowce to wymienione przez was modele są dobre. Mogę jeszcze do nich dodać Olympus M10 i M10 II oraz Fuji X-T10 (najlepsza kolorystyka zdjęć).
Są jeszcze kompakty z mniejszym zoomem ale z większą matrycą - teraz popularna jest matryca jedno calowa - ale są też kompakty z większą matrycą.
Myślę, że dla was dobrym rozwiązaniem byłby kompakt z niewymiennym obiektywem ale większą matrycą.
Pomyślcie nad Panasonic LX100 - ma bardzo dobry obiektyw (ale zoom ok. x3) i matrycę wielkości jak w bezlusterkowcu, a jak potrzebujecie większy zoom - to ciekawym wyborem jest Panasonic TZ100 - ma zoom 10 razy i jedno calową matrycę. Jak chodzi o tego Canon G5X - no to fajny model jest ale wolałbym Panasonica LX100 - bo jednak jest lepszy, a gdybym potrzebował większy zoom - to właśnie sięgnąłbym po Panasonic TZ100.
Jak chodzi o bezlusterkowce w cenie do 3 tyś. zdecydowałbym się chyba na Fuji X-T10.
Jak chcecie mieć bezlusterkowiec z dwoma obiektywami - żeby był też teleobiektyw, to pomyślcie nad Olympusem M10 w pierwszej wersji z 14-42 oraz 45-150 albo Panasonicu G6, G7 czy GX7 z analogicznymi obiektywami - w 3ech tyś. powinniście się zmieścić.
Jar - Nie 04 Wrz, 2016
Skoromozęcie wydać do 3k PLN, to aparaty klasy Nikona P600/P900 omijajcie tak szeriokim łukiem, jak to możliwe. P7800 to świetny kompakt o nieźle zbalansowanych parametrach, ale już ciężko go dostać. Alternatywnie, z kompaktów z matrycą 1/1.7" (jak P7800) polecam Olympus Stylus 1/1s. Spory zoom (ekwiwalent 28-300mm, w P7800 to było 28-200), spełniający 99% potrzeb dowolnego użytkownika, w miarę jasny obiektyw (F/2.8), małe gabaryty.
Kompaktów z matrycą 1" (ew. 2/3" od Fuji) jest sporo, ale małe będą tylko te z niewielkim zoomem (jak wspomniany G5X). Taki Panasonic FZ1000 z 16x zoomem to już spora cegła, niewiele mniejsza do lustrzanki. ALE jest to dobry, b. uniwersalny aparat, mieszczący się w Waszym budżecie.
Jest jeszcze nowiutki model Panasonica TZ100. Teoretycznie przekracza Wasz budżet (cena 3100-3200PLN), ale małe rozmiary, matryca 1", zoom 10x -ideał.
Osobny temat to bezlusterkowce. Możecie mieć sprzęt porównywalny pod względem osiągów z Waszą lustrzanką, przy mniejszych gabarytach (przede wszystkim wagowych). By ten ostatni efekt powiększyć, radziłbym Wam raczej system m4/3 (Olympus, Panasonic) niż Sony lub Fuji ( w niczym im nie ujmując).
Problem w tym, że ogólnie bezlusterkowce jako systemy są na razie droższe niż analogiczne zestawy lustrzankowe. Jak będziecie chcieli mieć aparat z kompletem obiektywów do wszystkiego, to zapłacicie więcej niż 3 tysiące. ALE nie musicie mieć kompletu szkieł od pierwszego dnia. Jak nie potrzebujecie długiego tele do fauny, to na razie startowo może to być aparat z tzw. kitowym krótkim zoomem + jasna stałka do wnętrz (w tym zdjeć rodzinnych w pomieszczeniach), dla oszczędności kupiona już na wtórnym rynku. W m4/3 tę role może pełnić któryś z obiektywów Panasonic-a: 14/2.5, 20/1.7, 25/1.7. Wymieniłem te, które są tanie, wybór zależy jaka ogniskowa będzie Wam przydatna (14 do wnętrz, 25 do ludzi itd.) Sam najczęściej używam olympusowego 17/1.8, kupionego z II ręki, bo nowy jest relatywnie dość drogi.
Pozdrawiam
-J.
|
|