forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?

k1caj_ns - Pią 02 Maj, 2008
Temat postu: zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?
Jak w temacie zastanawiam się nad zmianą C 18-55 który dostałem w zestawie z 450d na coś lepszego.

Tylko teraz się zastanawiam czy lepiej zmienić na Tamrona 18-55 i cieszyć się swiatłem czy też poszerzyć swój zakres i wziąć np . Canona EF USM 70-300 IS. Na ten zakup chcę przeznaczyć około 2 tysięcy . Fotografuję sport ale interesują mnie też krajobrazu noi fotografia przyrodnicza. Makro nie powiem bo też ale nie mogę mieć od razu wszystkiego dlatego też nie mogę się w żaden sposób przekonać i zdecydować na coś.

mavierk - Pią 02 Maj, 2008

No to albo C 18-55 zostawisz na krajobrazy (18mm z F8 będzie akceptowalny) i kupisz sobie 70-200/4L (cud malina, moment temu macałem, chociaż wole swoje 70-300VR :P ) albo kupisz Tamrona 17-50 i do tego... eee... używaną Sigme 70-300
rafalg - Pią 02 Maj, 2008
Temat postu: Re: zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?
k1caj_ns napisał/a:
Jak w temacie zastanawiam się nad zmianą C 18-55 który dostałem w zestawie z 450d na coś lepszego.

Tylko teraz się zastanawiam czy lepiej zmienić na Tamrona 18-55 i cieszyć się swiatłem czy też poszerzyć swój zakres i wziąć np . Canona EF USM 70-300 IS. Na ten zakup chcę przeznaczyć około 2 tysięcy . Fotografuję sport ale interesują mnie też krajobrazu noi fotografia przyrodnicza. Makro nie powiem bo też ale nie mogę mieć od razu wszystkiego dlatego też nie mogę się w żaden sposób przekonać i zdecydować na coś.

Możliwości jest wiele jeśli chodzi o zakres pokrycia kita to może być np. Tamron 17-50 2.8 podobno niezły ma dobre światło, jest jeszcze kilka modeli Sigmy. Nie jestem mocny w tych firmach więc jakoś specjalnie Ci nie doradzę, co do Canona trochę się tam orientuję.
Ale w Canonie dużego wyboru nie ma a to co dobre niestety drogie i tu określone przez Ciebie fundusze mogą nie starczyć. Ja zamiast kita brałem od razu 17-40 L, bez żadnych "przejścówek", ale można coś tańszego np 17-85 IS nie jest jakiś super ale obleci. Jeżeli nie zależy Ci na specjalnie szerokim kącie to można brać coś od 24,28. Np. 28-105, 28-135 IS. To już zeleży od Twoich potrzeb jaki zakres ogniskowych Ci bedzie odpowiadał. Lepiej jest kupić na początek tkzw. spacer zooma a potem coś pod szeroki kąt np. C 10-22. Co do tele to polecam oczywiście 70-200 L. A tak na poważnie ten 70-300 IS jest naprawdę warty uwagi. Nie baw się w kupowanie jakichś plastików typu 75-300, 55-200 bo później będziesz żałował. I odradzam bawienie się w zakresy typu 18-200 w Tamronie i Sigmie zresztą w żadnym to jest tak jak z tymi wszystkimi uniwersalnymi narzędziam sam wiesz o co chodzi. Pozdrawiam.

No nad 70-200 L też się zastanawiałem... Stałe światło noi optycznie z tego co czytałem świetne szkło . Ale też tamron 17-50 jest bardzo kuszący tylko że wtedy mojego 18-55 bym sobie darował napewno. A odnośnie tej sigmy 70-300 APO ? To ten zakres do ptaszków i różnych zwierzątek by się przydał. Natomiast z drugiej strony do 70-200 Może jakiś konwerter?

Jak się ma sprawa z konwerterami bo z tego co czytałem to do obiektywu ze słąbym światłem niewarto czy to prawda?

rafalg - Pią 02 Maj, 2008

k1caj_ns napisał/a:
No nad 70-200 L też się zastanawiałem... Stałe światło noi optycznie z tego co czytałem świetne szkło . Ale też tamron 17-50 jest bardzo kuszący tylko że wtedy mojego 18-55 bym sobie darował napewno. A odnośnie tej sigmy 70-300 APO ? To ten zakres do ptaszków i różnych zwierzątek by się przydał. Natomiast z drugiej strony do 70-200 Może jakiś konwerter?

Jak się ma sprawa z konwerterami bo z tego co czytałem to do obiektywu ze słąbym światłem niewarto czy to prawda?

Konwerter do f/4 raczej kiepski pomysł trochę za ciemny sie zrobi. Co do Sigmy to trzeba by szukać kogoś kto to ma, ja się nie wypowiadam.

rafalg napisał/a:
Konwerter do f/4 raczej kiepski pomysł trochę za ciemny sie zrobi. Co do Sigmy to trzeba by szukać kogoś kto to ma, ja się nie wypowiadam.
70-200/4L z Kenko 1.4 wymiata zdrowo :) AF szybciutki, sprawny i w ogóle jest super sprawa! No ale nie ukrywam, jakbyś chciał tele, to może 200/2.8L ? to z TC da Ci 280/4 co da Ci po cropie 450/4 :)

Naprawdę ten C 70-200/4L jest bardzo kuszący i ta jego biało kremowa obudowa mmmm :D Dla samego wyglądu chyba warto go mieć :lol: . Odnosnie stałki 200/2.8 to raczej sobie daruję bo zależy mi na pokruciu zakresu pozatym stałki jeszcze niemiałem a komfort ustawień to coś z czym chyba nieporadziłbym sobie psychicznie :P Światło świetne no i do przyrody w ruchu genialna sprawa . Qrcze to jest dopiero dylemat :P

Tak prawdę mówiąc to zaczynałem od kwoty 900 złotych maks a tutaj skrupulatnie po 200 się dokłada i tak się dochodzi do 2 tys a na czym skończę to jeszcze niewiem :smile:

Tamron 17-55 zbiera świetne opinie i wszyscy sa z niego zadowoleni tylko też szkoda mi odkładać kompletnie mojego kita bo mam taki sentyment to wkoncu moje pierwsze szklo bylo.

Narazie wygrywa 70-200 / 4L ale chętnie posłucham jeszcze jakiś propozycji.

wiesz jak to jest? kupujesz takie 70-200 i 60% zdjęć robisz na 200mm a 30% na 70mm - w pozostałych nie odczuwasz różnicy, bo mogłeś zrobić krok do tyłu, albo do przodu :)
k1caj_ns - Sob 03 Maj, 2008

no tak :smile: tylko czy ptaszka złapię tym szkiełkiem? są płochliwe i za blisko podejść niemogę dlatego ta 70-300 też niegłupi pomysł. Chyba najlepiej będzie jak go pomacam w sklepie i przymierzę. Nigdy niemiałem obiektywu innego od kita dlatego do końca niewiem jak to się ma z tym zakresem. Wiem napewno że dobrego światła potrzebuję i w tym wypadku przy 200mm światło 4 to już coś...

Maverick mógłbyś mi porównać jak ta 70-200 / 4L ma się do canona 70-300 Bo cenową są w podobnym przedziale. Chodzi mi głównie o AF i zakres. Jeśli miałeś jakąś styczność z tym obiektywem to byłbym bardzo wdzięczny.

noby - Sob 03 Maj, 2008

70-300 jak mam być szczery bardzo średnio nadaje się do fotografowania ptaszków . No chyba , że są to ptaszki martwe albo niespecjalnie ruchliwe :D

Jest wolny co by o nim nie mówić . Wolny to może nawet za dużo napisane :D

komor - Nie 04 Maj, 2008

k1caj_ns, dalsza dyskusja nie ma sensu, dopóki nie określisz, czy chcesz wymienić kita na lepszy zoom standardowy, czy jednak dokupić coś o innym zakresie, czyli np. tele. Jeśli jakość kita jest dla ciebie akceptowalna (na dzień dzisiejszy), to ja dokupiłbym tele, bo to świetna zabawa. Sam natomiast postąpiłem odwrotnie :) tzn. zastąpiłem kita Sigmą 17-70, bo kit od 400D mnie po prostu dołował. Dopiero potem dokupiłem sobie Sigmę 70-300 APO, która była fajnym obiektywem za relatywnie niewielkie pieniądze. Jeśli jesteś zdecydowany od razu wydać dwa razy więcej (co nie jest głupie, jeśli Cię stać), to przeczytaj wątek o dylemacie czy kupić Canona 70-300 IS, czy 70-200/4L bez IS. Są zwolennicy zarówno jednej jak i drugiej opcji, zajrzyj do tego wątku, powinien być niedaleko niżej na liście.
k1caj_ns - Nie 04 Maj, 2008

Zdecydowałem się na poszerzenie zakresu. Zostawiam Kita narazie ponieważ szerokość 18 mnie zadowala jak narazie. 70-200 /4L Jest moim faworytem tylko przydałby się troszkę zakres większy.

Komor jak to szkiełko się spisuje z Kenko 1.4? Interesuje mnie wersja bez stabilizacji bo z tego co wyczytałem w testach to wersja z IS jest troche lepsza optycznie to tyle w różnicach no a cenowo różnią się już znacznie. Powiedz mi jeszcze czy na 200mm przy czasach rzędu 1/500 jest możliwość robienia nieporuszonych zdjęć z ręki? może moje pytanie jest bezsensowne przez to że odpowiedź może wydawać się oczywista ale niemiałem nigdy wcześniej żadnego tele.

MM - Nie 04 Maj, 2008

Przy 200 mm można zrobić ostre zdjecie nawet przy czasie 1/100s. Każdy zrobi przy 1/250s. Przy 1/500 trzeba się naprawdę "postarać", żeby ostro nie wyszło.
k1caj_ns - Nie 04 Maj, 2008

W takim razie jestem zdecydowany juz na tą Lkę. Jeszcze tylko jedno pytanie . Do mojego 450D polecicie jakiś sklep w którym kupię to szkiełko i sprawdzą mi je wczesniej? Czli też muszę jechać osobiście i mierzyć. W moim wypadku najbliższy sensowny sklep jest chyba w Krakowie. Bo jeśli kupię i się okaże że lipa to będę miał wtedy pewnie problem z wymianą...

[ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]
Jak się okazało byłem zdecydowany ... Bo właśnie przeczytałem test na optyczne.pl nowej sigmy 70-200 /2.8 macro. Cenowo wygląda to około 900 złotych więcej ale czy warto? Wiem że od początkowego dylematu przebrnąłęm już daleko ale niewiem czy nie warto dozbierać na tą sigmę i cieszyć się światłem 2.8 ehhhhhh :roll: ciężka sprawa prosiłbym o jakieś komentarze na temat tej sigmy bo canona wiele ludzi sobie chwali zresztą napewno nie bez powodu.

komor - Pon 05 Maj, 2008

Co do pracy z Kenko 1.4 to parę razy była już o tym mowa, m.in. w wątku, który już Ci poleciłem do przestudiowania, jak widzę nadaremno... :)

Co do czasów ekspozycji podanych przez MM to moje amatorskie doświadczenia są niestety gorsze. Po pierwsze podane czasy przemnożyłbym razy 1.6 dla cropowego aparatu, a po drugie mi osobiście „udaje się” zepsuć ujęcia także na 1/320 s :oops: , szczególnie jeśli obiekt ruchomy i akurat moje drganie ręki było przeciwne do kierunku ruchu obiektu :) Oczywiście mówię o strzelaniu z ręki, a zdjęcia oceniam w maksymalnym powiększeniu, czyli 1:1. Co nie znaczy, że nie udaje się też czasem zrobić w miarę ostrego 1/60 s na 200 mm, a część zdjęć zakwalifikowanych przeze mnie jako poruszone, dałoby się przepchnąć w postaci odbitki 10x13 cm.

arietiss - Pon 05 Maj, 2008

Pomocny tu jest IS! Dzięki niemu nawet takiemu amatorowi jak ja udają się zdjęcia przy 1/100s. Zastanów się czy nie dopłacić i nie brać 70-200LIS? Warto, jeśli nie ma się ręki jak skała!
Sigma 70-200/2,8 na pewno kusi światłem! Ja zastanawiałem się przed zakupem nad Tamronem z 2,8... Ale teraz nie żałuję! Dzięki uprzejmości MM, który przetestował tego Tamrona, zrozumiałem że jeśli chodzi o szybkość działania to nic L-ki nie przebije i jeśli masz zamiar robić ujęcia z ręki, a nie statyczne krajobrazy to nie ma się co zastanawiać!
Jeśli chcesz jakiś sklep, gdzie Ci sprawdzą obiektyw, to poproś MM o pomoc!

k1caj_ns - Pon 05 Maj, 2008

No to chyba najlepszym wyborem będzie 70-200 / 4L USM i chyba bez stabilizacji bo ręce strasznie mi nie drżą chociaż nie wiem jak to się będzie miało z tym obiektywem bo napewno waży więcej niż mój kit 18-55 :razz:

Do MM się odezwę jak już będę miał cała kwotę bo teraz niebędę mu głowy zawracał bo pewnie zagoniony :lol:

komor - Pon 12 Maj, 2008

Cięższy obiektyw to lepsza „stabilizacja” ze względu na bezwładność.
k1caj_ns - Pon 12 Maj, 2008

No na taki tok myślenia nie wpadłem a to fakt . Dzięki Komor. Doszedłem do wniosku że cięższy obiektyw bardziej męczy rękę przez co się zaczyna trząś ale chyba waga 1 kg czy nawet dwóch przy takim rozkładzie masy to nie jest problem :razz: