forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Spadający poziom - dlaczego tak się dzieje?

Tomsik - Pią 26 Sie, 2016
Temat postu: Spadający poziom - dlaczego tak się dzieje?
Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego jeśli robię zdjęcie np. morza i nie robię go na wprost czyli prostopadle do morza lecz ustawiam np. pod kątem 45 st. to kadr leci w którąś stronę? Przykładowo gdy aparat ustawię pod kątem 40-50 st. w lewo po poziom morza jest przechylony w lewo. Linia poziomu morza powinna być pozioma, a leci z dół. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Poziomica zarówno w aparacie jak i w statywie pokazuje, że poziom jest zachowany.
ryszardo - Pią 26 Sie, 2016

Przyczyna w skrócie: perspektywa linearna.

Zauważ, że jeśli wypoziomujesz aparat i ustawisz horyzont w 2/3 wysokości kadru, a linię brzegową w 1/3 i zrobisz zdjęcie jak pisałeś pod kątem 45 stopni, to te dwie linie będą się w kadrze zbiegały. Tak samo, jak na przykład linie na prostej drodze fotografowanej wzdłuż.

Jak temu zaradzić?
Są dwie opcje: korekcja programowa lub obiektyw typu shift (lub tilt shift, ale interesuje nas tylko druga funkcja w tym przypadku)

Tomsik - Pią 26 Sie, 2016

Dziękuję za wyjaśnienie. Zetknąłem się z nazwą tilt-shift przy tematyce fotografowania architektury. Sens zakupu takiego obiektywu w moim przypadku mija się z celem, wiec pozostaje tylko kwestia kadrowania i wyrównania w PS.
Kerebron - Pią 26 Sie, 2016

Można jeszcze tak kadrować, żeby linia horyzontu była dokładnie w połowie kadru. Wtedy będzie poziomo, jeśli aparat jest wypoziomowany. Docinać kadr można w trakcie obróbki zdjęcia. Zawsze lepiej docinać, niż obracać.
Przynajmniej teoretycznie. :P

komor - Sob 27 Sie, 2016

Kerebron napisał/a:
Można jeszcze tak kadrować, żeby linia horyzontu była dokładnie w połowie kadru. Wtedy będzie poziomo, jeśli aparat jest wypoziomowany. Docinać kadr można w trakcie obróbki zdjęcia. Zawsze lepiej docinać, niż obracać.

Też jestem za tą opcją.