forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - wymiana lustrzanki NIKON na bezlusterkowiec. jaki?

jradzio - Pią 26 Sie, 2016
Temat postu: wymiana lustrzanki NIKON na bezlusterkowiec. jaki?
Jestem zdecydowany na wymianę swojego zestawu, którym robię zdjęcia już od długiego czasu.

Nikon D80
Sigma 30 1.4
Tokina 11-16 2.8 (z tych 2 głównie korzystałem)
kit
nikon 50 1.8
kilka gadżetów jak lampa itp.

Chwilę "trzymałem w ręce" bezlusterkowiec Fujii x pro 1 + Fuji 35 1.4. Spodobał mi się ten zestaw. Dokupił bym później jeszcze jakiś szerszy kąt.

Liczę że jak sprzedam swój zestaw będę miał ~3.500zł taki zestaw jak wyżej (używany lub z UK) jestem chyba w stanie dostać w podobnej cenie lub trochę dorzucę.

Co myślicie o takiej wymianie? Warto ? Za jakimi innymi modelami ew. się jeszcze rozejrzeć(tyle tego że nie wiem czego szukać nawet).

Interesuje mnie
- zmniejszenie gabarytów,
- body z pracą na wyższych wartościach ISO niż w D80
- jasny(1.4) stały obiektyw ok 35mm,
- jakiś jasny szeroki kąt
- ładne odwzorowanie kolorów jak w tym fuji i autofokus który łapał by tak dobrze jak w tym fuji. mam wrażenie że moja sigma tak nie ostrzy.

z góry dzięki.

siosio - Pią 26 Sie, 2016

X Pro 1 już jest stary ... Pomyśl nad nowszymi: X-E2s, X-T1, X-T10 - mają lepszy AF od X pro 1.

X pro 2 jest bardzo drogi, X-T2 też jest bardzo drogi ....

Fuji spełni twoje oczekiwania.

Masz tu szeroki kąt:

http://www.optyczne.pl/33...Wst%C4%99p.html

Jeżeli chcesz coś mniejszego (nie tylko body ale też szkła weź pod uwagę) to pomyśl nad micro 4/3 - Olympus i Panasonic.

komor - Sob 27 Sie, 2016

siosio napisał/a:
Masz tu szeroki kąt:

Warto tylko sprawdzić cenę. Fuji to fajny system, ale nie dla oszczędnych.

jradzio - Nie 28 Sie, 2016

siosio napisał/a:
X Pro 1 już jest stary ... Pomyśl nad nowszymi: X-E2s, X-T1, X-T10 - mają lepszy AF od X pro 1.

X pro 2 jest bardzo drogi, X-T2 też jest bardzo drogi ....

Fuji spełni twoje oczekiwania.

Masz tu szeroki kąt:

http://www.optyczne.pl/33...Wst%C4%99p.html

Jeżeli chcesz coś mniejszego (nie tylko body ale też szkła weź pod uwagę) to pomyśl nad micro 4/3 - Olympus i Panasonic.

Dzięki za te propozycje. Zdecydowałem że któryś z nich nabędę. Który konkretnie? to kwestia ceny jaką trafię w momencie kupna - będę chciał się wstrzelić w używany egzemplarz. Na razie robię wyprzedaż wszystkiego co mam :)

Odnośnie szerokiego kąta to zastanawiam się czy dla mnie nie lepsza będzie jakaś stałka szerokokątna. Fotografując Tokiną 11-16 głównie robiłem zdjęcia na 11-12mm

Widzę że Fuji ma taki model jak Fujifilm Fujinon XF 18 mm f/2 R. Czy jest coś jeszcze ciekawego do polecenia z autofokusem ? Wdziałem że są obiektywy Samyang dla Fuji ale chyba tylko manualny mech. autofokusa. Może jakieś inne firmy ?

ryszardo - Nie 28 Sie, 2016

Cytat:

Widzę że Fuji ma taki model jak Fujifilm Fujinon XF 18 mm f/2 R. Czy jest coś jeszcze ciekawego do polecenia z autofokusem ? Wdziałem że są obiektywy Samyang dla Fuji ale chyba tylko manualny mech. autofokusa. Może jakieś inne firmy ?

Listę obiektywów dostępnych z mocowaniem Fuji X masz tutaj:
http://www.optyczne.pl/in...Wyszukaj&sort=1

AF mają obiektywy Touit od Zeissa i wszystkie Fuji.
12 mm masz właśnie Zeissa, ale to też tani obiektyw nie jest. Dużo tańszy jest Samyang 12/2.0, ale to obiektyw manualny.

komor - Nie 28 Sie, 2016

jradzio napisał/a:
Fotografując Tokiną 11-16 głównie robiłem zdjęcia na 11-12mm. Widzę że Fuji ma taki model jak Fujifilm Fujinon XF 18 mm f/2 R

Jak rozumiem wiesz, że te 18mm z Fuji to jest taki sam kąt widzenia jak z Twojego Nikona na takiej samej ogniskowej? Czyli nie tak szeroko jak 11-12 mm. Link do listy obiektywów już dostałeś, myślę, że jednak manualny obiektyw szerokokątny jest do przełknięcia. Do czego używasz takich szerokich kątów? Nie pamiętam czy w Fuji jest jakiś focus-peaking.

jradzio - Pią 02 Wrz, 2016

Ogólnie dzięi wszystkim za pomoc. Mam jeszcze kilka pytań ale najpierw odpowiedzi na pytania :)

komor napisał/a:
Jak rozumiem wiesz, że te 18mm z Fuji to jest taki sam kąt widzenia jak z Twojego Nikona na takiej samej ogniskowej? Czyli nie tak szeroko jak 11-12 mm.

Tak oczywiście wiem, że to nie tak szeroko. Tą informację podałem raczej w formie, że jak mam obecnie obiektyw szerokokątny ze zmienną ogniskową to i tak nie korzystam z wszystkich tylko najszerszej jak możliwe. Więc jak kupię stałkę to będę zmuszony korzystać z konkretnej szerokości.

komor napisał/a:
Link do listy obiektywów już dostałeś, myślę, że jednak manualny obiektyw szerokokątny jest do przełknięcia. Do czego używasz takich szerokich kątów? Nie pamiętam czy w Fuji jest jakiś focus-peaking.

Szeroki kąt używam tylko do fotografii na wyjazdach. Jestem amatorem, prowadzę też blog z fotkami z wyjazdów. Więc zdjęcia robię szerokim kątem takie jak w tych linkach:
http://www.szkoda-czasu.p...ay-blue-grotto/
http://www.szkoda-czasu.p...-i-mdina-glass/

-----------
Pytania:

sprzedałem już część sprzętu. Kasa jest więc chcę kupić, któryś z zaproponowanych: X-E2s, X-T1, X-T10
Jaka jest między nimi zależność w jakości? rozumiem, że Xpro2 >> XT2 >> X-E2s, X-T1, X-T10 >>Xpro1

Ale już spośród tych trzech (X-E2s, X-T1, X-T10) nie wiem, który wyróżnić i na który się zdecydować. Patrzyłem na testy i robiłem porównanie, ale nie wiem czy jako amator będę widział między nimi różnicę? Ceny są różne. Nie chcę za długo czekać więc mam takie opcje:

Fuji X T10 + kit 16-50 za 2500zł - http://allegro.pl/outlet-...6445874777.html nie wiem czy potrzebuję obiektyw kitowy, ale i tak samego body nie widzę taniej niż na tej aukcji. więc traktuję to jako gratis.

ew.
Fuji X T10 - samo body używane na gwarancji za ok 2200

ew.
Fuji X T1 -2900-3500 używane samo body

ew.
Fuji E2S nowe samo body 2800-3100

Obiektyw kupię w pierwszej kolejności fuji 35mm 1.4 cena używka ok 1500zł / 2000zł - nowy. Szeroki kąt to zdecyduję jak mi odpiszecie :)

[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2016 10:01 ]
Kupiłem :) choć z przygodami.

X T-10 z obiektywem 16-55 za 2500zł; Miał to być egzemplarze ze zwrotów ( ktoś zamówił i odesłał). Niestety przyszedł uszkodzony. Nie włączał się więc odesłałem.

Kupiłem kolejny, X T10 z obiektywem 16-55 u w innym sklepie za 2900zł. Do tego Obiektyw 35mm 1.4.

Teraz chyba sprzedam ten obiektyw kitowy, a kupię stałkę Samyang 12m manualny.

Dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi na moje pytania.