|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zabrudzenia powłok
Pepin Krootki - Pią 02 Maj, 2008 Temat postu: Zabrudzenia powłok Witam
Każdy kto stał się szczęśliwym posiadaczem nowej lornetki made in China z pewnością zderzył się z tym problemem. Otóż na naszym pięknym nowym obiektywie pojawia się - o zgrozo - pierwsze zabrudzenie. Naturalnie Ameryki nie odkryję tym co zaraz napiszę, jednak sprawa ta intryguje mnie od dłuższego czasu. Otóż kiedy nieopatrznie dotkniemy czymś (np. kawałkiem tkaniny, fałdem ubrania, mankietem rękawu) optyki to na powłokach (takich z wyższej i najwyższej półki) pojawia się coś co przypomina wyglądem srebrny metalowy opiłek. Zrazu przypomina to rysę - i to paskudną. Jednak po zastosowaniu płynu baadera znika jakby nigdy nic (ale nawet używając rzeczonego płynu, nigdy już raczej nie daje się doczyścić instrumentu do stanu "nowości", zawsze jakieś smugi pozostaną). Taki srebrny kłaczek to w sumie nie zabrudzenie, ale z drugiej strony skoro mocno odbija światło, to pewnie też trochę jego blokuje. Na razie mam taką jedną "skazę" w nowej lornetce, więc czyścić nie zamierzam. Ciekawi mnie jednak skąd się to bierze. Czy jest groźne? Czy może jest to już starta jedna, bardzo delikatna warstwa powłok? Rosyjskie lornetki z powłokami z fluorku magnezu tak nie reagują.
Pozdrawiam
Marcin887 - Nie 04 Maj, 2008
Co polecacie do czyszczenia szkieł? Czytałem coś o tym na forum ale jakoś nie mogę znaleść
|
|