| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Obiektywy fotograficzne - czy do aparatu canon pasuja wszystkie obiektywy...

Selfie - Pon 05 Wrz, 2016
 Temat postu: czy do aparatu canon pasuja wszystkie obiektywy...
 ...wyprodukowane przez ta firmę tzn canon?
 np czy do canon 1000d będzie pasowal obiektyw canon 85mm 1.2L USM ?
 Arek - Pon 05 Wrz, 2016

Muszą mieć bagnet EF lub EF-S, żeby pasować do 1000D. Nie będą pasować stare obiektywy Canon FD. To był bagnet, który Canon zarzucił w połowie lat 80-tych. Tak więc Canon EF 85 mm f/1.2L USM będzie działał z
 1000D bez problemów.
 suso - Pon 05 Wrz, 2016

Kurde ciekawy widok 1000D z 85 mm 1,2
   as... - Pon 05 Wrz, 2016

I z czego tu się śmiać:
 -przez lata używałem z c350d: 24L II 85L II 70-200L 2.8 itd...
 Wojmistrz - Pon 05 Wrz, 2016

W 1000D zastosujesz każdy obiektyw z bagnetem pełnoklatkowym EF i APS-C EF-S. Jedynych obiektywów EF jakich nie możesz zamontować, to z oznaczeniem EF-M, które przeznaczone są do bezlusterkowców tego producenta. Pomijam obiektywy sprzed wprowadzenia systemu EOS, choć i te możesz zamontować przez odpowiednie adaptery.
 janqseven - Pon 05 Wrz, 2016

Selfie, pasują. Ale pełnej mocy obiektywów EF możesz nie wykorzystać na takim aparacie.
 85 1.2L Bardziej rozmywa tło na drogich lustrzankach pełno-klatkowych typu 6D 5D.

janqseven, przesadzasz. Ogniskowa to ogniskowa, światłosiła to światłosiła i nie każdego stać na pełną klatkę. Ja na cropie używam np 300L i też jest OK, poza tym Canon nie ma jasnego szkła 50mm tylko dla APS-C. 50mm na APS-C często robią za typowe portretówki.
 Arek - Pon 05 Wrz, 2016

| janqseven napisał/a: |  	  | 85 1.2L Bardziej rozmywa tło na drogich lustrzankach pełno-klatkowych typu 6D 5D. | 

Powiedziałbym, że na rozmywa tak samo...
 komor - Pon 05 Wrz, 2016

| Cytat: |  	  | I z czego tu się śmiać: -przez lata używałem z c350d: 24L II 85L II 70-200L 2.8 itd...
 | 
 Ja sam jestem zwolennikiem podejścia: najpierw szkło, potem puszka, ale Ty, drogi as..., to już jesteś ekstremista.
  Nie haczył Ci 85L o dolną część obudowy wbudowanej lampy błyskowej? Bo w którymś modelu zdaje się haczył. Plani - Pon 05 Wrz, 2016

Niestety, nie wszystkie obiektywy z bagnetem EF beda współpracowały z Canonem 1000D. Niektore stare Tokiny i Sigmy z okresu analogowego nie chca dzialac poprawnie z aparatmi cyfrowymi. Nie dziala AF, ale juz nie pamietam jak jest ze sterowaniem przyslona. Szansa na trafienie dzis takiego obiektywu jest dosc mala. Jednak jesli zobaczymy w gdzies komisie np. stara Tokine do Canona z bagnetem EF, za przewaznie symboliczne pieniadze, to lepiej sprawdzic czy wspolpracuje z nasza cyfrowka.

Plani, ale umiesz czytać?
  	  | Selfie napisał/a: |  	  | ...wyprodukowane przez ta firmę tzn canon? | 
 Selfie - Wto 06 Wrz, 2016

Dziekuje za pomoc!
   as... - Wto 06 Wrz, 2016

| komor napisał/a: |  	  |  	  | Cytat: |  	  | I z czego tu się śmiać: -przez lata używałem z c350d: 24L II 85L II 70-200L 2.8 itd...
 | 
 Ja sam jestem zwolennikiem podejścia: najpierw szkło, potem puszka, ale Ty, drogi as..., to już jesteś ekstremista.
  Nie haczył Ci 85L o dolną część obudowy wbudowanej lampy błyskowej? Bo w którymś modelu zdaje się haczył. | 

nie nie haczył.. tylko zawsze mam wrażenie że styki odpadną z soczewki do której są przyklejone..(85L ii ma styki przyklejone do soczewki
  ) biedny 350d poszedł w odstawkę i teraz czuję magie z 5d2 z jasnymi stałkami...

|  |