|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Reprodukcja plakatu
ukrytysmok - Sro 07 Wrz, 2016 Temat postu: Reprodukcja plakatu Witam,
Chce zrobić sobie reprodukcje plakatu troche mniejszego niż metr na metr, a później go wydrukować ponownie. Mam aparat, który ma 24 mln megapixeli i obawiam się, że rozdzielczość będzie trochę za mała żeby wydrukować go w tym samym rozmiarze. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć temat jak to wykonać? Pozdrawiam serdecznie!
Wojmistrz - Sro 07 Wrz, 2016
A ten plakat, to przypadkiem nie był drukowany poniżej 100dpi?
FotoTomek - Sro 07 Wrz, 2016
Wojmistrz napisał/a: | A ten plakat, to przypadkiem nie był drukowany poniżej 100dpi? |
No i co to jest za aparat? Bo przecież piksele to nie wszystko.
hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2016
ukrytysmok, w jakiej rozdzielczości chcesz wydrukować to zdjęcie później? 100dpi, 150? Bo chyba nie 300 Lub inaczej - z jakiej odległości chcesz na ten plakat spoglądać? 5m? 3? Bo chyba nie 20cm
janqseven - Sro 07 Wrz, 2016
..jeśli plakat ma dobrą jakość to...
Co stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kilka zdjęć i połączyć je w jedno uzyskując rozdzielczość jak z bajki?
ukrytysmok - Sro 07 Wrz, 2016
Dziękuje za odpowiedzi. Niewiem w jakiej rozdzielczości było to drukowane, plakat przedstawia starą mape, wyprodukowane pewnie jakoś w latach 80tych. Do dyspozycji mam nikona d600. Planuję użyć albo nikkora 105 mm micro, albo 50 mm. Co do kilku zdjęć obawiam się później montażu, jeżeli przypadkiem przesunąłbym aparat, statyw choćby odrobinę, ale może to jest fajne rozwiązanie
Są specjalne programy do łączenia zdjęć. One korygują wszelkie przemieszczenia. Ja kiedyś używałem takiego programu do panoramy i byłem zadowolony z efektów
hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2016
ukrytysmok, składać możesz w fotoszopie, czy czymś podobnym i się nie martwić o brzegi, pamiętać jedynie trzeba by robić na zakładkę. A moje pytanie o "linaturę" było odnośnie nie tego jak jest wydrukowane, ale jak Ty chcesz drukować. Od tej odległości zależy rozdzielczość. Przy 300dpi (jak chcesz nosem jeździć po wydruku) z 24Mpx matrycy dasz radę zrobić odbitkę o dłuższym boku jedynie 50cm. Patrząc z 1m - minimalne ppi to okolice 85. Czyli dla boku 6000px daje to wielkość 180cm. Natomiast z 5m, będzie to odpowiednio 20 ppi i 7.5m....
ukrytysmok - Sro 07 Wrz, 2016
korygują wszystkie przemieszczenia?;) aż tak to działa? Aż ciężko mi wyobrazić sobie zrobienie np. jednego zdjęcia części plakatu, potem przesunięcie mapy lub aparatu i zrobienie drugiej części plakatu i kolejnej itd. i dajmy na to aparat jest dosłownie minimalnie pod innym kątem, da radę to wszystko ogarnąć, że będzie wyglądało jakby to było robione jedno zdjęcie? Jeżeli tak to łał. Hijax_pl dzięki za tłumaczenie, coś zaczyna świtać.
ukrytysmok napisał/a: | korygują wszystkie przemieszczenia?;) aż tak to działa? |
Każde zdjecie powinno nachodzić na siebie. Robisz fotkę. Następna pokrywa się z poprzednią o jakieś 30%, żeby program rozpoznał, że ma te dwa zdjecia połączyć razem.. powinno działać
Wojmistrz - Sro 07 Wrz, 2016
Akurat dziś masz do tego soft za free na giveawayoftheday.com
90s - Czw 08 Wrz, 2016
http://www.focusmagic.com/
ukrytysmok - Czw 08 Wrz, 2016
Dzięki wszystkim, złożę całość pewnie w PS. Dziś zamierzam się za to zabrać. Użyje 105 mm micro, nie wiem jeszcze jak bardzo przymknę przysłonę, ale chyba skorzystam z dwóch speedlightów rozstawionych po bokach, raczej bez żadnych modyfikatorów, jak nie będzie efektu, którego oczekuje to będę próbował dalej
|
|