forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Unleashed

jotes - Sob 10 Wrz, 2016
Temat postu: Unleashed
Koleżanki i koledzy,
Korci mnie zainwestowanie w projekt Unleashed. Link: https://www.kickstarter.c...lr-from-your-sm

z opisu wynika, ze to całkowita kontrola nad aparatem - po zdjęciach widać tylko tryb M (trudno mi sobie wyobrazić zmianę trybów z poziomu smartfona)

Ale tak się zastanawiam czy przypadkiem ktoś nie zrobił już czegoś takiego (taniej, lepiej, fajniej).

Znacie coś podobnego?
Operuję na D7100.

Jak myślicie - użyteczne czy raczej zbędny wydatek? (Zarzucę, ze cena w tej chwili jest sprawą trzeciorzędną)

matys - Sob 10 Wrz, 2016

Tutaj masz darmowy program o podobnych funkcjach.

http://dslrdashboard.info/

Też mam D7100 i wszystko działa elegancko. Możesz dokupić sobie adapter WiFi i spokojnie uzywać bezprzewodowo. Do tego program qDslrDashboard może sterowac przewodowo lub bezprzewodowo kilkoma aparatami na raz, różnych firm w tym samym czasie. Mozesz sterować za pomocą usb/sieci/wifi

Przykład pracy z D7100 -> Klik
Przykład pracy z kilkoma puszkami na raz po sieci -> Klik
Filmików pokazujacych działanie jest pełno na YT

Wojmistrz - Nie 11 Wrz, 2016

Nie wiem jak to jest w Nikonie, ale w Canonie i Panasonicu takie sterowanie jest dość powszechne.
komor - Nie 11 Wrz, 2016

Unleashed to przede wszystkim interfejs Bluetooth, a nie tylko aplikacja. Pozwala więc – jak rozumiem – sterować aparatami niewyposażonymi w WiFi. To coś innego niż darmowy DSLR Dashboard czy aplikacje, które za darmo daje Canon czy Panas.
matys - Nie 11 Wrz, 2016

komor, no niby tak. Ale jak aparat nie obsługuje wifi/bluetooth to i tak trzeba kupić od nich adapter. Nawet to widac na ich filmiku, wpięty jest do d7100.
Tak czy siak, Wojmistrz, dobrze zauważył. Co raz więcej producentów wyposaża swoje puszki w WiFi/bluetooth i do tego swoje oprogramowanie pozwalające na robienie tego wszystkiego. Taki darmowy DSLR Dashboard umiera powoli bo wypierają go oryginalne aplikacje producentów.

jotes - Pon 12 Wrz, 2016

Unleahed to głównie moduł BT - apka jest tylko dodatkiem (aczkolwiek sam moduł bez apki też nic nie zdziała)
W związku z tym - nieprecyzyjnie postawiłem pytanie w pierwszym poście.

Czy na rynku są dostępne przetestowane moduły BT (nie WiFi) do D7100 z podobnymi funkcjonalnościami? (W jakiej cenie)?