forum.optyczne.pl

Lornetki - Która z lornet typu 25x 100 reprezentuje przyzwoity poziom?

RoboBat - Czw 15 Wrz, 2016
Temat postu: Która z lornet typu 25x 100 reprezentuje przyzwoity poziom?
Decyzja zapadła Vixen 30x80 idzie w odstawkę. Szukam godnego następcy. 25x100 nigdy nie ćwiczyłem. Śłyszałem, że nic dobrego o tych paremetrach nie znajdę. Podobno nie da się zrobić dobrej lornetki o tych parametrach w rozsądnej cenie dla przeciętnego Kowalskiego. Natomiast kiedyś na jakimś forum astronomicznym widziałem przerobionego Celestrona z jakimiś teleskopowymi okularami szerokokątnymi dobrej klasy i za ponad dwa tysie i poszedł w mgnieniu oka.
kimek27 - Czw 15 Wrz, 2016

Miałem 25x100, kupiłem na C/2012 S1, kloc ogromny, juz dawno sprzedana, chińczyk jak chińczyk, optycznie przyzwoicie, mechanicznie już nie, może warto poszukać vixena 20x80?
RoboBat - Czw 15 Wrz, 2016

30x80 nie dał rady a 20x80 niby da? Wole coś większego.
ryszardo - Pią 16 Wrz, 2016

Na w pół poważnie: po co się ograniczać? Od razu celuj w króla dużych lornetek, jakim jest Fujinon 25x150 MT-SX :wink:

A na całkiem poważnie: Celestron SkyMaster 25x100 swego czasu był dość popularny wśród miłośników astronomii w Polsce. Z tego co pamiętam, to zbierał całkiem dobre opinie (o wiele lepsze, niż tani SkyMaster 15x70) Nie wiem czemu teraz praktycznie nigdzie nie jest dostępny.

Skąd jesteś? Bo jak masz blisko do Krakowa, to możesz podjechać do sklepu i sprawdzić, czy ten model będzie Ci odpowiadał:
http://teleskopy.pl/produ...100_LE_IF_BaK-4

Do tego w Krakowie, Warszawie i Chorzowie możesz przetestować też większego potwora:
http://teleskopy.pl/produ...ine_(TS28110MX)

konto usuniete - Pią 16 Wrz, 2016

Jak masz kupić 25x100 która faktycznie jest 20x90, to lepiej pójść w sprawdzone BA8 22x85. Znam kilku obserwatorów, którzy kupili potwora 100mm i potem sprzedawali idąc w coś nieco poręczniejszego.
widoczek - Pią 16 Wrz, 2016

Ja to bym zaszalał i wziął 28x110 :grin:
http://www.teleskopy.pl/L...skopy-2124.html

mariuszi - Pią 16 Wrz, 2016

polaris napisał/a:
Jak masz kupić 25x100 która faktycznie jest 20x90, to lepiej pójść w sprawdzone BA8 22x85. Znam kilku obserwatorów, którzy kupili potwora 100mm i potem sprzedawali idąc w coś nieco poręczniejszego.

Potwierdzam 22x85 daje rade , a przy tym jeszcze mobilna

Lub ekstremalnie
http://apm-telescopes-eng...m/item/39393634

RoboBat - Pią 16 Wrz, 2016

Dzięki wszystkim. Najbardziej cenne dla mnie są opine osób, które "przerabiały ten sprzęt". Jest kilka odmian tych samych lornet pod różnymi brandami. W stanach polecają zuhmell tachylon, który przypomina TS. W europie podobno najlepszy celestron 25x100, który wygląda inaczej. Wydaje się, że ma większe pryzmaty i teoretycznie większe pole. Jeśli są tu osoby, które być może na jakimś zlocie miały możliwość porównania tych lornet to byłbym wdzięczny gdyby podzieliły się wrażeniami. W sklepie bodajże astroshop jest dużo tych identycznie wyglądających lornet pod różnymi nazwami i nie wiadomo czym się różnią. Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym wzgledzie.

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2016 19:47 ]
Faktycznie te BA8 tak jakoś solidniej wyglądają. Ktoś mial możliwość porównania 22x85 z 25x100. Różnica w cenie jakieś 1000 zł.'Warto wydać taką kasę. Ryszardo do Krakowa to mam jakieś 8 godz jazdy, także dzięki ale nie skorzystam. Ale chętnie bym przetestował oba sprzęty.

konto usuniete - Sob 17 Wrz, 2016

Ja miałem. 22x85 łączy w sobie bardzo dobry stosunek apertury do powiększenia i mobilności. Wersje 110mm BA8 i inne lornety 100mm nigdy mnie nie powaliły. BA8 to wielkie grzmoty, a tanie setki są słabe mechanicznie i często dalekie od idealnej kolimacji. Sam mam 15x85 i sobie chwalę.

Pytanie czy masz na czym powiesić takiego potwora BA8?

mariuszi - Nie 18 Wrz, 2016

Polecam
https://notopstryk.pl/pl/p/Statyw-video-Benro-A373FBS7-z-glowica-S7-/3678

Przy malej gimnastyce da sie zenitu sięgnąć , a przy tym razem z lornetką stanowi bardzo mobilny zestaw

Dodatkowo chodzi mi po glowie http://www.astroshop.pl/m...ab_bar_2_select

Ale to juz 2 razy tyle co benro

RoboBat - Pon 19 Wrz, 2016

Statyw mam. Żurawia też. Teraz tylko pożądny sprzęt trzeba na nim zawiesić. A propos sprzętu. Naprawdę nikt nigdy nie ponowny na jakimś zlocie lornet o takiej aperaturze? Zastanawia mnie np pole. Celestron ma niby 3 stopnie, Zuhmell Tachylon też, TS bodajże 2,5. Można tę różnicę wychwycić. Ma to wpływ na korygowanie wad optycznych. Jeśli w ogóle te wyższe wartości są realne.
ryszardo - Pon 19 Wrz, 2016

Nie sądzę, żeby znalazł się tu ktoś, kto miał okazję porównać kilka modeli lornetek 25x100.

Od kilku lat regularnie jeżdżę na zloty astronomiczne i festiwale optyczne. Miałem okazję przetestować dziesiątki (albo i setki, ciężko policzyć) lornetek. Z dużych armat patrzyłem przez Vixena 20x80 HF2 i Fujinona 25x150 MT-SX. Możliwe, że o czymś jeszcze zapomniałem.
W każdym razie ani razu nie widziałem na własne oczy lornetki 25x100, więc nie jest to przesadnie popularny sprzęt w naszym kraju.

Pozostaje chyba tylko wyprawa do sklepu i samodzielne sprawdzenie.

Marlut - Wto 20 Wrz, 2016

RoboBat napisał/a:
Zastanawia mnie np pole. Celestron ma niby 3 stopnie, Zuhmell Tachylon też, TS bodajże 2,5. Można tę różnicę wychwycić. Ma to wpływ na korygowanie wad optycznych. Jeśli w ogóle te wyższe wartości są realne.
Różnica 0,5 stopnia jest od razu widoczna nawet w lornetkach z dużym polem.
Jeśli masz program Stellarium, w menu konfiguracja - wtyczki - okulary, możesz zdefiniować kilka lornetek podając powiększenie i pole widzenia. Następnie wybierasz jakiś obiekt na niebie i za pomocą ikonki lub skrótu Ctrl+O włączasz widok przez wybraną lornetkę.

PS
stosowanie znaków zapytania ułatwia życie czytającym.

jutomi - Wto 20 Wrz, 2016

ryszardo napisał/a:
Nie sądzę, żeby znalazł się tu ktoś, kto miał okazję porównać kilka modeli lornetek 25x100.

W każdym razie ani razu nie widziałem na własne oczy lornetki 25x100, więc nie jest to przesadnie popularny sprzęt w naszym kraju.

No bez przesady, posiadaczy lornetek o parametrach 25x100 nie jest aż tak mało. Poszukaj recenzji na forach astronomicznych. Np. możesz zerknąć na mój wątek: http://www.forumastronomi...%99ciokilowiec/ , w którym wypowiada się kilku posiadaczy różnych lornetek klasy 25x100.

Pozdrawiam.

RoboBat - Czw 22 Wrz, 2016

Dzięki Jutomi. Już kiedyś czytałem chyba tą recenzję. A Ty w jaki sposób nabyłeś swój egzemplarz? Mam na oku jedną TS, ale na fotkach ma czerwone powłoki. Nie wiem czy to normalne. Zuhmell ma zielone. Wydawało mi się, że pole ma 3 stopniowe jak celestron. Ogólnie Zuhmell i TS wyglądają podobnie, a Celestron zupełnie inaczej. Wydaje się, że ma większe pryzmaty i wysuwane odrośniki. Jeśli jestem w błedzie to mnie wyprostujcie.

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 16:50 ]
Tak to mniej więcej wygląda.

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 16:56 ]
Patent z dodawaniem fotek na tym forum jest zdecydowanie do poprawy.

widoczek - Czw 22 Wrz, 2016

Jak klikniesz w czerwono-niebieski napis "Odpowiedz" w białym prostokącie to będzie możliwość dodania zdjęć w załączniku.
goornik - Sob 24 Wrz, 2016

widoczek napisał/a:
Ja to bym zaszalał i wziął 28x110 :grin:
http://www.teleskopy.pl/L...skopy-2124.html

Widoczek ma rację.

Ja przez kilka lat miałem TS 25x100 (która naprawdę jest 25x, apertura 100mm) i ta lornetka optycznie i mechanicznie zamiatała wszystkie Delty Optical czy Celestrony. Szczerze polecam!
Sprzedałem ją tylko dlatego, że do obserwacji i na pokazy nieba do Bukowca wygodniej mi było brać Nikona 10x70 SP ORAZ refraktor 120mm f/5.
Aktualnie raczej odchodzę od idei dużych, statywowych lornet na rzecz APO o podobnych średnicach

kimek27 - Nie 25 Wrz, 2016

Helios Quantum4 też miał 25x100, optycznie za tą cene ciężko do przebicia. Kupiłem do projektu, choć niz z tego nie wyszło.
RoboBat - Pon 26 Wrz, 2016

Kimek, ty faktycznie miałeś wszystkie lornetki. Osobiście sam poszukuje od dawna takiej armaty, ale nie za 1500 zł jak to Polsce za nią wołają, bo ona nie jest tyle warta. Dobrą używkę za max 800 zł szukam już od kilku tygodni równolegle do jakejś kieszonkowej. Statyw do niej mam. Legendarny Goliat. Żurawia też mam ale chyba bym musiał jakąś przeciwwagę większą dorobić bo mój jest dobrany do lornetki max 2,5 kg.
goornik - Nie 02 Paź, 2016

RoboBat napisał/a:
Żurawia też mam ale chyba bym musiał jakąś przeciwwagę większą dorobić bo mój jest dobrany do lornetki max 2,5 kg.

W temacie mocowania lornetki 25x100 z przeznaczeniem głównie do astro, ja mam do sprzedania coś takiego jak w załączniku poniżej. Cudo mojego projektu I wykonania widać także w tej relacji z Sulejowa (wszystkie trzy zdjęcia nocne)
http://www.optyczne.pl/index.php?art=270

RoboBat - Czw 06 Paź, 2016

Mam już solidny statyw. Lornetkę już też. Co do jakości lornetki to delikatnie mówiąc do ideału sporo brakuje, jednak póki co nie ma lepszej alternatywy w tej cenie. Statyw bajka. Wykręcam rurę na maksa, i mogę ją pochylić na siebie jakieś 30 stopni od pionu co sprawia, że mogę pod nią podejść i wycelować dość mocno w górę. Zenitu nie załapię ale i tak rewelacja. Kiedyś wrzucę fotki jak będę z kimś w terenie, bo sam sobie nie zrobię.

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2016 20:27 ]
Kiedyś obiecałem, że zaprezentuje statyw w terenie.
I oto efekt współpracy TS 25x100 + statyw goliat.