forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - MC Zenitar 16mm FishEye + Canon 600D

freszyk - Czw 22 Wrz, 2016
Temat postu: MC Zenitar 16mm FishEye + Canon 600D
Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę. Piszę pracę inżynierską i potrzebuję obliczyć kąty widzenia obiektywu MC Zenitar-K 16mm f/2.8 Fish Eye zamontowanego w aparacie Canon 600D.

Googluje, czytam, szukam, myślę już od dłuższego czasu i nie mam pojęcia jak to obliczyć. Wiem że pole widzenia obiektywu to 180stopni ogniskowa 16mm a canon ma matrycę APS-C o rozdzielczości 22.3 x 14.9 mm ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji o współczynniku wydłużenia ogniskowej i to jest głównym problemem dlaczego nie mogę obliczyć kątów widzenia. Dlatego miałbym prośbę gdyby mi to ktoś wytłumaczył a najlepiej obliczył jakie kąty widzenia ( pionowy i poziomy ) będzie miał ten zestaw razem z opisem jak to zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.

komor - Czw 22 Wrz, 2016

Współczynnik wydłużenia ogniskowej (crop factor) dla matryc Canona APS-C chyba bez problemu można wyguglać (1.6), ale nie wiem czy to da się tak prosto zastosować do obiektywów typu rybie oko. Może ktoś z redakcji doprecyzuje.

freszyk napisał/a:
a canon ma matrycę APS-C o rozdzielczości 22.3 x 14.9 mm

To są wymiary fizyczne, a nie rozdzielczość. Rozdzielczość w takim sensie to ilość pikseli, obecnie podawana w megapikselach. Jest nieistotna dla Twoich rozważań.

hijax_pl - Czw 22 Wrz, 2016

Z tym, że z rybami jest lekki problem, bo to nie szkła z odwzorowaniem rektalinearnym.

Lektura -> http://www.optyczne.pl/16...Wst%C4%99p.html