|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon SX160 - co w zamian?
vito1110 - Pią 23 Wrz, 2016 Temat postu: Canon SX160 - co w zamian? Cześć!
Canon SX160 był dla mnie idealnym aparatem. Niestety ostatnio pomagając kajakarzom w tarapatach sam zaliczyłem wywrotkę i aparat poszedł na dno:( Rozglądam się za czymś, co go zastąpi, niestety wygląda na to, że nic nie ma. Znajduję podobne aparaty o i tak słabszych parametrach, 3-4x droższe. Dlatego w rozpaczy pytam tu, licząc że coś mi zdołacie doradzić, bo trudno uwierzyć żeby producenci byli aż tak źli dla klientów;)
Najważniejsze dla mnie cechy aparatu:
- ma się mieścić w kieszeni kamizelki
- pełna swoboda manualnych ustawień
- bateria ma długo trzymać (sx160 miał 380 wg CIPA. Lubiłem go też za zwykłe baterie AA, ale wiem że na to obecnie nie ma szans)
- trzycyfrowa cena w PLN
Nie chciałbym też rezygnować z superzoomu.
Wiecie może czy jest na rynku coś dla mnie? Albo może ma się niebawem pojawić? Albo jeszcze by się znalazło z drugiej ręki? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Witek
Wojmistrz - Pią 23 Wrz, 2016
Daleko odchodzić nie musisz, linia Canon SX jest nadal rozwijana, jedynie co, to faktycznie ma własny akumulator... i dobrze, bo są mniejsze i pojemniejsze.
vito1110 - Pią 23 Wrz, 2016
Dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem jak to jest z tymi akumulatorami - niby pojemniejsze, a jednak w testach wypadają znacznie gorzej, do tego dużo droższe. SX170, w którym w stosunku do SX160 zmieniono tylko zasilanie, zanotował spadek żywotności baterii wg standardu CIPA o 1/4. W nowszych modelach SX bywa jeszcze gorzej. Do tego doszły długie nosy utrudniające zabieranie aparatu na wycieczki rowerowe. SX610 jest niby płaski, ale nie ma manualu. A ceny poszły w górę.
Kojarzycie jakieś odpowiedniki u innych producentów? Nie chcę płacić dużo więcej za mniej niż miałem, a wolałbym coś nowego. Ale na razie wygląda na to, że trzeba będzie ryzykować używany SX160 z Ameryki, bo po naszej stronie już nie ma:( Jeszcze raz dziękuję!
|
|