forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Headshoty w gabinecie kosmetycznym

Ronin101 - Pią 23 Wrz, 2016
Temat postu: Headshoty w gabinecie kosmetycznym
Muszę kupić aparat do gabinetu kosmetycznego. Zdjęcia twarzy w pomieszczeniu, które będą prezentowane w internecie.

Wybór padł na Canon 100d.

Odnośnie szkła, to fachowcy radzą 50mm 1.8 II. Zastanawiam się jednak nad wyborem bardziej uniwersalnego 18-55mm IS STM, bo przydałby się ten aparat do robienia też zdjęć rodzinnych.
Nie chciałbym kupować obu szkieł.

PYTANIE: Czy rożnica w jakości headshota wykonanego obiektywem 50mm 1.8 oraz 18-55mm IS STM jest dostrzegalna dla zwykłego człowieka, który nie jest amatorem fotografii?
Byłoby super, gdyby jakiś dobry człowiek zrobił test i pokazał tą samą twarz zrobioną tymi dwoma obiektywami.

matys - Pią 23 Wrz, 2016

50mm 1.8 II da ci mniejszą głębie ostrości, czyli pozwoli pokazać szczegóły, przykuć uwagę. Skoro to gabinet kosmetyczny to raczej będzie ci na tym zależało, żeby ktoś się skupił na twarzy a nie na drugim planie. 18-55 jest dość ciemny na długim końcu więc głębia ostrości będzie spora.
Wojmistrz - Pią 23 Wrz, 2016

Ale jak 50mm to nie II tylko STM.
Andrzej.M. - Pią 23 Wrz, 2016

Ronin101 napisał/a:
Czy rożnica w jakości headshota wykonanego obiektywem 50mm 1.8 oraz 18-55mm IS STM jest dostrzegalna

Jest. zwykłe szkło ma jasność 5,6 a to lata świetlne do 1,8... a nawet 2,8.

Radzę wybrać Pentax K-50 - za tę samą kasę lepsze body i matrycę - szczególnie jak nie zamierzasz inwestować w specjalne oświetlenie. Niby niewiele - 1/2 EV różnicy - ale to jednak 1/2 przysłony decydujące czy zdjęcie jeszcze się nada do oglądania czy już nie. Moim zdaniem lepiej mieć "zapas jakości" szczególnie przy podobnej cenie. Bo Pentax jest aktualnie na promocjach ze względu na wejście nowego modelu. A korpus jest zwyczajnie lepszy. Pomijając już uszczelnienia i brak pryzmatu w canonie oraz przycisków funkcyjnych i drugiej rolki sterowania - to nawet AF ma tylko jeden punkt krzyżowy , podczas gdy w pentaxie jest ich ...9 ! Łatwiej więc przy portrecie ustawić ostrość punktem krzyżowym położonym w okolicy oka niż celować jednym centralnym i przekadrowywać. Wiadomo też że w takiej sytuacji o błąd nietrudno. Wystarczy drugi raz nacisnąć spust albo zmienić lekko położenie modela lub wobec modela... O takich drobiazgach jak programowanie przycisków i funkcji nawet nie piszę .
Szkło DA 50/1,8 pod Pentaxa można kupić za ok. 500zł więc na pewno drożej nie jest. Jakościowo podobnie do STM.

Andrzej.M. napisał/a:

Szkło DA 50/1,8 pod Pentaxa można kupić za ok. 500zł więc na pewno drożej nie jest. Jakościowo podobnie do STM.

Wierzę, że proponujesz lepsze rozwiązanie, ale Canon 100d + f/1.8 II mam za 1769,00 np tu:
http://allegro.pl/zestaw-...6498386142.html

i nie znalazłem proponowanego przez ciebie Pentaxa ze szkłem w podobnej cenie. Nie jestem pasjonatą fotografii i po prostu nie docenię i nie zauważę różnicy w jakości zdjęć pomiędzy aparatami.

http://www.euro.com.pl/lu...wr-czarny.bhtml
http://www.cyfrowe.pl/apa...ody-czarny.html
Nieduża różnica.
http://fotozakupy.pl/prod...rba-Pentax.html
to już komplet na zdjęcia... z torbą i kartą.
http://www.fotoplus.pl/ap...5-5-6-WR-czarny

komor - Pią 23 Wrz, 2016

Jak masz konkretny zestaw z aukcji na oku, to nic nie poradzimy. Na pewno zdjęcia z 50/1.8II będą lepsze niż z kitowego 18-55, nawet po przymknięciu do tej samej przysłony, np. f/5.6, choć przy zdjęciach typu kosmetycznego pewnie mniejsza głębia będzie OK.

Natomiast bez względu na to, czy Canon 100D czy Pentax K-50 czy cokolwiek, to zadbałbym o dobre światło, bez tego zdjęcia będą takie sobie. Nie wiem jakie są warunki w tym salonie, ale dobre światło, nie jakieś mdłe energooszczędne świetlówki tlące się na 7 watach.

Ronin101, a czy zamierzasz dodatkowo filmować swoją pracę i robić filmy instruktażowe np na YouTube? Jeśli myślisz o tym, to Pentax będzie złym wyborem, jeśli nie, to owy Pentax do twoich zdjęć będzie na podobnym poziomie co Canon. Inna sprawa, że to co napisał Andrzej.M., trzeba brać bardzo ostrożnie, ponieważ o ile w gorszych warunkach oświetleniowych faktycznie Pentax zachowa się lepiej (kolega pisał 1/2EV, ale jak dla mnie patrząc na skrajny zakres to nawet 1EV), z tym, że żadna odpowiedzialna wizażystka czy kosmetyczka nie będzie fotografować przy zgaszonym świetle czy świeczce :) . Na zwyczajowo używanym poziomie czułości matryc, czyli zakresie do ISO800, różnice w szumach nie są dostrzegalne ludzkim okiem, a różnice w szumach o których piszemy, są na takich poziomach które są w zakresie nie akceptowalności obrazu. Pozostaje jeszcze sprawa obiektywu. Niby są na podobnym poziomie, ale zdjęcia porównawcze tego nie potwierdzają, a jak to dowiodłem już w innym wątku gdzie Andrzej.M., reklamował Pentaxa w miejsce Canona, łatwiej jest odszumić zdjęcie, niż wyostrzyć.

Ronin101 napisał/a:
Canon 100d + f/1.8 II mam za 1769,00

No cóż - niechętnie - ale dam link do K-500 (trochę uboższy od K-50 bez uszczelnień i podświetlania punktów AF) http://allegro.pl/pentax-...6487945883.html jak dodasz szkło za 500 (50/1,8) będziesz mieć i do salonu i do prywatnych.

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 16:58 ]
Wojmistrz napisał/a:
zdjęcia porównawcze tego nie potwierdzają, a jak to dowiodłem już w innym wątku gdzie Andrzej.M., reklamował Pentaxa w miejsce Canona, łatwiej jest odszumić zdjęcie, niż wyostrzyć.

A ten znowu swoje! Niczego nie udowodniłeś poza własną tendencyjnością - wybrałeś akurat jedyny nieostry fragment narożnika - o który należało by spytać focącęgo tablicę czemu tak niedbale ustawił ostrość... albo statyw... Więc nie rób z siebie wyroczni a z innych idiotów co na stronę wejść nie potrafią.
No sorry - wiem że handel używkami canona dobrze ci idzie ( chyba że nie... :neutral: ) ale mógłbyś zachować choć odrobinę obiektywności. I nie obrażaj się na Pentaxa z powodu własnej ... hmmm... nieostrożności? :zalamany: To że kupiłeś Pentax K-1 i nie pomyślałeś że potrzebujesz do niego szkła - to nie wina Pentaxa tylko Twoja! Szkła są, ale na tak pożądane przez ciebie używki nowych szkieł DFA trzeba będzie trochę poczekać.

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 17:08 ]
Wojmistrz napisał/a:
Na zwyczajowo używanym poziomie czułości matryc, czyli zakresie do ISO800, różnice w szumach nie są dostrzegalne ludzkim okiem, a różnice w szumach o których piszemy, są na takich poziomach które są w zakresie nie akceptowalności obrazu

Tu się zgadzam - ISO 800 w 100D jest jak najbardziej akceptowalne. Pytanie co się stanie jak będziesz chciał skrócić czas ekspozycji... Albo użyć większej głębi ostrości by uwiecznić oprócz makijażu również fryzurę w postaci koka... A będzie to zimą po 17-tej...
Zresztą piszmy o faktach z nimi się nie dyskutuje - jakość matryc jest badana niezależnie ode mnie czy kol. Wojmistrza przez producenta znakomitego programu DxO do obróbki plików RAW - DxO optics pro 11 i publikuje swoje pomiary matryc i szkieł - które robi wyjątkowo starannie - gdyż one służą później do obróbki zdjęć nimi wykonanych. https://www.dxomark.com/Cameras/Ratings

komor napisał/a:

Natomiast bez względu na to, czy Canon 100D czy Pentax K-50 czy cokolwiek, to zadbałbym o dobre światło, bez tego zdjęcia będą takie sobie. Nie wiem jakie są warunki w tym salonie, ale dobre światło, nie jakieś mdłe energooszczędne świetlówki tlące się na 7 watach.

Jeżeli chodzi o światło to myślałem o lampie pierścieniowej (będą to zdjęcia samej twarzy):
http://allegro.pl/lampa-p...2,1&bi_c=125969

Żona jednak (ona będzie robiła zdjęcia) przepuściła bunt, bo nie chce dodatkowego urządzenia na statywie w jej małym gabinecie. Jestem świadomy, że słabo, ale wymyślilem coś takiego:
http://allegro.pl/lampa-p...5643801928.html

komor - Pią 23 Wrz, 2016

W gabinecie dentystycznym lampy pierścieniowe są OK, ale czy w kosmetycznym, to nie jestem pewien :) ale to pewnie jednak zależy od charakteru zdjęć. W razie czego wykosztujesz się na jeszcze jedną lampkę. Nie musi być typowo pod foto, możesz żonę podejść w ten sposób, żeby kupić jej jakąś lampę biurową czy fryzjersko-kosmetyczną (?) na pałąku, a wstawić do niej jakąś porządną i w miarę silną żarówkę ledową. Ale porządną, powtarzam :) ze względu na współczynnik odwzorowania koloru (CRI).

Andrzej.M., ale tam było właśnie szkło 50mm f/1.8, czyli nie jest taka "bajka".

Z tego fragmentu jak dla mnie k-50 najgorzej, a k-70 chyba najlepiej.

Ronin101 napisał/a:
Jeżeli chodzi o światło to myślałem o lampie pierścieniowej

Też nie jestem przekonany do obydwu lamp (a jeśli już to pierwsza) - raczej dałbym lampę dopasowaną kolorem światła do tego jakie jest we wnętrzu . Żeby nie było że twarz jest w jednym kolorze a reszta w innym. Raczej dołożyłbym świetlówek /ledów czy czego tam używacie do już istniejących lamp , tak by można było je włączyć dodatkowo na czas zdjęć. Jeśli macie białe ściany i sufit - dałbym nawet lampę błyskową żeby odbijała światło od ściany i sufitu naprzeciwko twarzy modela. (czyli odchyliłbym palnik lampy za siebie). Jeśli masz oświetlenie "ciepłe" w salonie - na lampę (na palnik) naklej pomarańczową folię korygującą barwę światła (orange). Wtedy lampki widoczne ewentualnie w kadrze nie będą żółte.

Andrzej.M. napisał/a:
Jeśli macie białe ściany i sufit - dałbym nawet lampę błyskową żeby odbijała światło od ściany i sufitu naprzeciwko twarzy modela. (czyli odchyliłbym palnik lampy za siebie). Jeśli masz oświetlenie "ciepłe" w salonie - na lampę (na palnik) naklej pomarańczową folię korygującą barwę światła (orange). Wtedy lampki widoczne ewentualnie w kadrze nie będą żółte.

Tak, wszystkie ściany białe. Chyba najlepiej najpierw aparat, potestuję i dopiero potem poszukam oświetlenia.

Wojmistrz napisał/a:
tam było właśnie szkło 50mm f/1.8, czyli nie jest taka "bajka".

Jest , spokojna twoja głowa, tylko jakiś cymbał nie ustawił ostrości! Bo to zdjęcie w ogóle nie jest ostre! Ostrość występuje jako tako tylko dzięki temu że szkło było domknięte do 5,6 jak wszystkie. Ja mam szkło DA50/1,8 i na 1,8 jest ostrzejsze niż na tym "teście"... :lol: A ty jeszcze wybrałeś miejsce gdzie ostrości nigdy nie było. Powinna być podobna do tej z canona - bo porównywałem oba aparaty na DXO zdwoma sigmami 17-50/2,8 i na obydwu wypada podobnie - różnice jak są to jedynie wynikające z różnic wielkości matryc i gęstości pikseli oraz egzemplarzy sigmy. Na szerokim końcu zachowuje się ciut lepiej na canonie , w środku i na wąskim końcu na Pentaxie. Stąd ma nieco wyższą ocenę na Pentaxie, mimo że Pentax ma o 2 Mpix mniej od canona.
A tak w ogóle jesteś w sporym błędzie bo do testu użyto świetnego szkła jakim jest 50/2,8 Macro! A nie 50/1,8. Na tym szkle ostrość przy 5,6 powinna być co najmniej taka jak przy k-70. Tylko trzeba ją ustawić. Nie wiem - czy egzemplarz miał jakiś front czy back focus... Dla mnie nie do pojęcia jak można taki test opublikować. Nie sprawdziwszy czy szkło z aparatem ostrzy. :roll:

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 18:10 ]
Ronin101 napisał/a:
najpierw aparat, potestuję i dopiero potem poszukam oświetlenia

Słusznie. Zrób sobie próbę nawet pożyczonym aparatem na f 2,8 i na f 4 jakie czasy i ISO ci wychodzi w zastanym świetle. Dla 50mm czas powinien być ok. 1/100s nawet ze statywu , jak nie masz wężyka.

Andrzej.M. napisał/a:

No cóż - niechętnie - ale dam link do K-500 (trochę uboższy od K-50 bez uszczelnień i podświetlania punktów AF) http://allegro.pl/pentax-...6487945883.html jak dodasz szkło za 500 (50/1,8) będziesz mieć i do salonu i do prywatnych.

Używki nie kupię, ale dzięki za zwrócenie uwagi na Pentaxy, bo komplenie nie brałem ich pod uwagę.

Ronin101 napisał/a:
Używki nie kupię

O kurczaki, myślałem że nówka - ta FV i gwarancja mnie zmyliły... :oops:
Można by ewentualnie poszukać nówki. Sam jestem ciekaw...
O - k-50 z kartą , torbą i statywem. http://allegro.pl/aparat-...6494534301.html

PDamian - Pią 23 Wrz, 2016

W niektórych egzemplarzach Pentax K-50 (i K-30) występuje wada fabryczna.
http://pentax.org.pl/view...=k-50&start=140

http://pentax.org.pl/view...&highlight=k-50
http://pentax.org.pl/view...t=k-50&start=20

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 18:44 ]
i problemy z ich serwisem http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=50351
http://pentax.org.pl/view...1240247#1240247

Ronin101 napisał/a:
komplenie nie brałem ich pod uwagę.
I słusznie, bo nie należy utrudnić sobie życia wynalazkami. Ricoh/Pentax to bardzo dobry producent aparatów (niestety nie obiektywów), ale jedynie dla dobrze uświadomionego klienta, nie dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z fotografią, a modele takie jak k-500 przez brak informacji o tym na co ostrzy to prawdziwy strzał w kolano dla nowicjusza. Jak każdy system ma swoje plusy i minusy, ale jeśli chcesz Pentaxa to najpierw przestudiuj to forum.
Andrzej.M. - Sob 24 Wrz, 2016

PDamian napisał/a:
http://pentax.org.pl/view...t=k-50&start=20
Co wpisu koleżanki mondey - biedaczka nie radzi sobie z instrukcją. Kolega mógłby choć przeczytać posty i ich rozwiązanie a nie od razu cytować błędny tytuł.
PDamian napisał/a:
problemy z ich serwisem
Miło że uświadamiasz mnie jakie moge mieć problemy z serwisem , choć jak popatrzeć na podobne tematy na canonboard i nikoniarzach - to jest jeszcze "fajniej". Wystarczy wejść na odpowiednie strony. Narzekania na serwis szczególnie gdy musimy odeslać ulubioną zabawkę a naprawa np. z braku danej części się przeciąga - powoduje lawinę hejtów. Szczególnie w naszym pięknym kraju gdzie usługi dodane są dobrem "dawanym z łaski"... Więc nic dziwnego że wolimy wysyłać do Niemiec, Francji czy Anglii. Bez względu na markę.
PDamian napisał/a:
występuje wada fabryczna.

Biorąc pod uwagę daty tych postów można napisać że występowała - bo K-30 nowego raczej nie kupisz, a najświeższy post dotyczył właśnie tego modelu. Zresztą pokaż mi markę która nie zalicza wpadek. I to w znacznie droższych modelach.

Wojmistrz napisał/a:
nie należy utrudnić sobie życia wynalazkami

Ciekawe - bo gdyby nie wynalazki siedziałbyś dziś w jaskini i pewnie nie miałbyś czym gryźć - przyrządy dentystyczne też wynaleziono , o wyprawie na wyspy nie mówiąc. :lol:
Wojmistrz napisał/a:
modele takie jak k-500 przez brak informacji o tym na co ostrzy to prawdziwy strzał w kolano dla nowicjusza.

głupszego tekstu nie czytałem chyba z rok... To wszystkie kompakty są do wyrzucenia?
No i piszesz oczywistą nieprawdę - punkty AF są na matówce zaznaczone. więc jak na jeden z nich ustawimy - to pamiętamy na który.
Przeszkodą może być ale dla mocno zaawansowanego użytkownika , a nawet bardziej reportera który zmienia punkt ostrości nie odrywając oka od wizjera. Jeśłi ktoś w tym celu odrywa oko widzi na wyświetlaczu gdzie ustawił punkt AF więc nie rób z ludzi debili! Oczywiście dla Ciebie lepiej mieć tylko środkowy punkt krzyżowy bo się wie na co ostrzy? :roll:
A zaawansowany nie kupi k-500 - chyba że mu to nie przeszkadza. Tak jak koledze WociechW. który używa KS1 - tak samo bez podświetleń punktów AF. I jakoś nie przeszkadza mu to robić zdjęć. Też miałem taki model nazywał się Pentax K-x. I robił nie gorsze foty niż Canon 60D. A różnica w samej puszce była spora (i w cenie też za 60D mogłem kupić wtedy 2 K-x i jeszcze wystarczyło by na jakieś szkło!) .
Wojmistrz napisał/a:
najpierw przestudiuj to forum

Popieram , zanim się coś kupi lepiej poczytać. Niezależnie od marki.
Wojmistrz napisał/a:
Jak każdy system ma swoje plusy i minusy

Oczywiście , tyle że każdy system ma to czego potrzebuje Ronin101, czyli kitowe szkło i 50-tkę 1,8. Różnica jest tylko w jakości puszki , a przyznasz że 100D to niemal najniższa półka nawet w canonie (niżej to tylko 4cyfrowe "tysiączki"- czyli absolutne dno).

matys - Sob 24 Wrz, 2016

Zakładający temat zastanawia się między dwoma obiektywami 50 i 18-55 STM i jest zdecydowany na 100d
Przyszedł Andrzej.M. i powiedział, że najlepszy wybór to będzie Pentax K-50.
Andrzej.M. napisał/a:
Radzę wybrać Pentax K-50

I znowu mamy wątek na dwie strony jak to Andrzej próbuje udowodnić wyższość Pentaxa nad innymi, który nie jest w ogolę związany z pierwszym pytaniem. Plus osobiste "wycieczki" do innych użytkowników.
Gość robi śmietnik z forum to przestało być śmieszne i pożyteczne jakiś czas temu...[/quote]

hijax_pl - Sob 24 Wrz, 2016

Andrzej.M., jak już się tak rozpisujesz to pisz całą prawdę, nie omijaj niewygodnych aspektów. W tych Pentaxach tak - są zaznaczone na matówce pozycje punktów AF, ale aparat w wizjerze nie wyświetla, który jest aktualnie wybrany. Oczywiście, kiedy operator sam wybiera można pamiętać. Gorzej jak aparat sam wybiera - wtedy nie wiemy gdzie ostrzy, nie możemy tego skorygować przed wykonaniem zdjęcia.

I bez wyzwisk proszę. Za kolejne zaliczysz 3-cie ostrzeżenie i tym samym zakaz pisania postów.

Andrzej.M. - Sob 24 Wrz, 2016

hijax_pl napisał/a:
bez wyzwisk proszę.

Jak śmiesz w ogóle sugerować ?
hijax_pl napisał/a:
pisz całą prawdę, nie omijaj niewygodnych aspektów. W tych Pentaxach tak - są zaznaczone na matówce pozycje punktów AF, ale aparat w wizjerze nie wyświetla, który jest aktualnie wybrany.

A tylni wyświetlacz to co? Przecież pokazuje jak byk! Poza tym jeśli nie zauważyłeś zapodałem niechętnie - skoro cena jest aż tak ważna. I o czym my tu dyskutujemy? teoretycznie , bo nie widzę ofert nowych K-500-tek. O tym że lepiej mieć podświetlenie jedynego krzyżowego punktu czy mieć do wyboru 9 krzyżowych ale bez podświetlenia? To Cię "kolego" uspokoję - k-50 ma wszystkie podświetlane. Pasuje? Może zaprzestaniesz wrednej taktyki wyrywania wypowiedzi z kontekstu. Tak dopiero można z kogoś zrobić kłamcę. Lubisz? Pomyśl jak ktoś Tobie zacznie tak robić... Powodzenia!
matys napisał/a:
Przyszedł Andrzej.M. i powiedział, że najlepszy wybór to będzie Pentax K-50.
Andrzej.M. napisał/a:
Radzę wybrać Pentax K-50

No właśnie - radzę a nie jak twierdzisz że "najlepszy wybór"... bądź łaskaw albo odnieść się do meritum albo zamilczeć... Masz konkretny argument - powiedz ...
Ronin101 napisał/a:
dzięki za zwrócenie uwagi na Pentaxy
A to tyle w odpowiedzi na moje wtrącanie się... Co, boli że ktoś może mieć lepszy korpus za mniejszą kasę?
matys napisał/a:
próbuje udowodnić wyższość Pentaxa nad innym

Niczego nie muszę udowadniać , podaję tylko fakty. To że ci się nie mieszczą w głowie - nie znaczy że nie istnieją. A śmiecisz TY sam własnym komentarzem. To nie forum canona i jedynego słusznego systemu. :zalamany: