forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Sony A5100 czy EOS M 3 - no i co mam począć ?

skaktus - Sob 24 Wrz, 2016
Temat postu: Sony A5100 czy EOS M 3 - no i co mam począć ?
Witajcie.

Piszę do Was po raz kolejny po poradę. Przez moje ręce w ostatnim czasie przeszło trochę aparatów - Nex 5N, A5000, A5100, 650D, 600D.

Obecnie po poszukiwaniach stoję przed wyborem bezlusterkowca. Na tapecie mam już "tylko" dwa modele czyli Sony A5100 oraz Canona M3. Aparat wykorzystuję bardzo amatorsko. Fotografuję głównie w trybach P i M. Chciałbym się was poradzić, który aparat waszym zdaniem / z waszego doświadczenia będzie lepszym wyborem pod względem jakości uzyskiwanego obrazu. Który oferuje lepsze warunki przy wyższych czułościach typu 3200 / 6400. Który ma bardziej celny / lepszy AF ?

W przypadku ograniczeń związanych z obudową / klawiszologią wiem co i jak. O obsłudze też czytałem. Teraz sprawa rozbija się głównie o jakość fotografii.
Ograniczenia dotyczące optyki, obiektywów itd. - też mam przerobione.

Za Wasze opinie - wielkie dzięki.
Pozdrawiam

hijax_pl - Sob 24 Wrz, 2016

Sa testy, ta sam metodologia czyli wprost porównywalne:

http://www.optyczne.pl/30...razu_w_RAW.html
oraz
http://www.optyczne.pl/28...razu_w_RAW.html

Patrząc na ISO12800 - JPEG mniej zaszumiony w Sony, co do RAW jest lepiej w Canonie. Wniosek - Sony mocniej odszumia.
Z drugiej strony AF według testu lepszy w Sony.

Wojmistrz - Sob 24 Wrz, 2016

Na temat ISO i AF napisał ci już hijax_pl. Ja .jpegi robię tylko smartfonem więc w testach je całkowicie pomijam.
Co do optyki, to tanią (bo patrzę również na poprzedni twój temat o szerokokątnym na a5100), dobrą optykę łatwiej znajdziesz do Canona i o ile samych obiektywów EF-M jest jeszcze mało, tak z adapterem EF-M to EF (nawet chińskim za 120-150zł), który jest tylko ekwiwalentem komory lustra, podłączysz każdy możliwy obiektyw stworzony dla systemu EOS. Ten adapter to tylko taka przedłużka, łącznie ze stykami elektroniki, ale piszą o tym, bo jednak "dziwnym zbiegiem okoliczności" spora część firm prędzej czy później ma adaptery do podłączania optyki od Canona. Dlaczego? Może dlatego, że wygrywają w kategorii cena/jakość? :)
Swoją drogą, dlaczego koniecznie bezlusterkowiec? Dlaczego nie np Canon EOS 100D? To najmniejsza lustrzana cyfrowa na świecie, a parametrami zrównuje się w mającym premierę tego samego dnia 700D.