forum.optyczne.pl

Lornetki - Prototypowe ultra-szerokokątne lornetki Nikona

widoczek - Nie 25 Wrz, 2016
Temat postu: Prototypowe ultra-szerokokątne lornetki Nikona
Targi Photokina 2016. Optyczne nam ładnie zdało relację pod względem aparatów i obiektywów, zapominając o podwalinach tego portalu czyli lornetkach :???:

Zaznaczam że są to lornetki prototypowe.
Okulary ultra-szerokokątne o polu własnym odpowiednio 75° dla modelu 7x50 dając pole widzenia 10.7°, a także 90° dla modelu 10x50 (9.0° pola widzenia).
Zastosowano dodatkowo soczewki wypłaszczające pole widzenia dzięki czemu osiągnięto bardzo dobrą korekcję obrazu.
Szkło ED w obiektywie oraz pryzmaty typu Abbe-Koenig'a
Waga ok. 2500 gram.

Zamiast pisać tysiąc słów, pozwólcie że po prostu wstawię fotki:

Marlut - Nie 25 Wrz, 2016

Zapowiada się fajny sprzęt do astro.

Przy okazji - jestem pod wrażeniem uchwytu statywowego ;)

Porro - Nie 25 Wrz, 2016

To raczej z gatunku "pokażemy, że to możliwe", niż coś do produkcji seryjnej. 2,5 kg nikt raczej dźwigać nie będzie.
Monastor - Nie 25 Wrz, 2016

Porro, jak do astro to argument z dźwiganiem i tak odpada.

Solidnie wyglądają te okulary, aż korci żeby zatopić w nich oczy :)

Ciekawe jak będzie z cenami.

Abs - Nie 25 Wrz, 2016

Monastor napisał/a:
...Ciekawe jak będzie z cenami.

Pewnie kosmos ;) ...takie specyfiki w markowym wydaniu nigdy nie były tanie. Pamiętam jakiegoś dziwacznego Zeissa przed laty za 20 tys.
Mimo to sprawa godna uwagi...90°? Niezwykłe.

kimek27 - Nie 25 Wrz, 2016

A co to za nowość nikona na czwartym zdjęciu, po lewej stronie lornetki :mrgreen:
goornik - Nie 02 Paź, 2016

No, chłopaki - to już wszystko wiecie :D

Za prawdę powiadam Wam: "Czekajcie, albowiem bliski jest dzień, w którym tłuc będziecie swoje świnki-skarbonki"

Marlut - Nie 02 Paź, 2016

Tak drogo będzie?
goornik - Nie 02 Paź, 2016

Marlut napisał/a:
Tak drogo będzie?

Niezbadane są wyroki nieba..... :???:
Ważne, że będzie :mrgreen:

Marlut - Pon 03 Paź, 2016

I w związku z tym zacząłeś dorabiać jako kaznodzieja, jest to jakiś pomysł ;)
Volver - Wto 04 Paź, 2016

Ja grzecznie czekam...najwyżej nie będę sobie kupować ciasteczek...przez 100 lat
pandal - Wto 04 Paź, 2016

To jest super ciekawa sprawa, nawet mi się śniły wczoraj te nowe Nikony. Też czekam.
widoczek - Wto 04 Paź, 2016

Podobno oficjalna wersja będzie ważyła mniej.
Wrzucę jeszcze kilka fotek :cool:

Obserwatorek - Wto 04 Paź, 2016

goornik napisał/a:
No, chłopaki - to już wszystko wiecie :D

Ale mam nadzieję ża jakieś PORRO, nastepca EII i SE, na 100 lecie firmy jeszcze sie objawi ... ?

widoczek, Dla 10x50 pole 76,4stopnie jednak, nie 90, jak pisałeś w poście otwierającym. 90 dla 10x to byłby istny obłęd.
goornik - Wto 04 Paź, 2016

Obserwatorek napisał/a:

Ale mam nadzieję ża jakieś PORRO, nastepca EII i SE, na 100 lecie firmy jeszcze sie objawi ... ?

Był taki pomysł, idea urodziła się w...Polsce!
Może na 200-lecie się uda, trzymajmy kciuki.....

Co do pola widzenia: starsza, uproszczona metoda to mnożenie powiększenia przez pole rzeczywiste: powiększenie 7x i pole 10° dawało pole okularów 70°

Metoda dokładniejsza i geometrycznie bardziej poprawna, polega na mnożeniu powiększenia przez tg połowy pola widzenia. I z tego arc tg. Wychodzi zawsze nieco mniej

widoczek - Wto 04 Paź, 2016

pandal, wszystko jest dobrze tak jak napisałem. 76,4 stopnie to zgodnie z jakąś tam normą ISO według której kąty podaje Nikon (stosuje się do tej normy jako jeden z nielicznych jeśli nie jedyny). Na "nasze" normalne pole widzenia to jest właśnie 90 stopni dla modelu 10x50.

Rzeczywiście, na modelu 7x50 stoi 10,7 stopnia, co wskazuje na 75stopniowe okulary.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2016 21:50 ]
Matko jedyna, pole 9st dla 10x...

Arek - Sro 05 Paź, 2016

Wypas :)

Zaraz op...przę Roberta, że przegapił w relacji takie rarytasy :)

pandal - Sro 05 Paź, 2016

Poszła już fama na Birdforum i Cloudy Nights, padły kwoty 6Keuro i 5K$.

[ Dodano: Sro 05 Paź, 2016 14:38 ]
Dla zainteresowanych:

http://www.cloudynights.c...lars-prototype/
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=332115

Marlut - Sro 05 Paź, 2016

pandal napisał/a:
Poszła już fama na Birdforum i Cloudy Nights, padły kwoty 6Keuro i 5K$.
Zastanawiam się czy koniecznie potrzebuję takiej lornetki.... ;)
widoczek - Sro 05 Paź, 2016

Kwota jaką będzie trzeba dać (o ile wprowadzą te modele do produkcji) jest nieznana więc wszelkie domysły radzę traktować z przymrużeniem oka :wink:

widoczek, tak też ją traktujemy.

Marlut, jasna sprawa, że konieczności nie ma, ale przydałaby się.

goornik - Sro 05 Paź, 2016

Myślę, że puntem wyjścia do szacowania ceny będzie model 7x50 SP. Aktualnie w Polsce do kupienia za około 4000 zł
W nowych modelach mamy:
- lepsze (droższe) powłoki
- inne (droższe) pryzmaty
- inne (znacznie droższe) okulary
- inną obudowę.

Nie byłbym zdziwiony, gdyby to było w Polsce 8000 - 10 000 zł na początek.....

I co najważniejsze mamy pole widzenia, z którym nie może konkurować absolutnie żadna z lornetek dostępnych dzisiaj na rynku. Też nie byłbym zdziwiony, gdyby cena przekroczyła nawet 10tyś zł.

[ Dodano: Sro 05 Paź, 2016 21:58 ]
Z drugiej strony modele te są raczej specjalistyczne i trudno sobie wyobrazić, żeby cieszyły się wielkim zainteresowaniem tzw. normalnych użytkowników. To też może windować cenę.

goornik - Czw 06 Paź, 2016

Z całą pewnością nie będą to lornetki "dla ludu".
Mają stanowić coś, czego jeszcze nie było. No, prawie - dość łatwo można znaleźć kombinację małego refraktorka (ED lub APO) i okularu UWA, które to połączenie da powiększenie rzędu 7~10x i wielkie pole widzenia. tylko, że to kosztuje, a w lornetce cena 2x

:arrow: Uchylając rombka tejemnicy powiem, że te lornetki będą do macania i lookania :shock: na wiosennym astozlocie w Bieszczadach, tym organizowanym przez kolegę "Adamo" z PTMA Lublin / Astropolis

Arek, Roberta to trzeba nie op..przyć, ale op....olić :twisted:

Arek - Czw 06 Paź, 2016

goornik napisał/a:
Mają stanowić coś, czego jeszcze nie było.

Miyauchi Binon 7x50 był próbą czegoś podobnego:
http://www.holgermerlitz.de/miyauchi7x50.html

Marlut - Czw 06 Paź, 2016

goornik napisał/a:

To mnie trochę zdziwiło, chyba chcieli osiągnąć mniejsze wymiary i wagę, choć +200g w tej kategorii specjalnej różnicy nie robi. Tracimy natomiast efekt 3D, cudowny zwłaszcza w siódemkach porro. Szkoda.
marman - Czw 06 Paź, 2016

Marlut napisał/a:
goornik napisał/a:

To mnie trochę zdziwiło, chyba chcieli osiągnąć mniejsze wymiary i wagę, choć +200g w tej kategorii specjalnej różnicy nie robi. Tracimy natomiast efekt 3D, cudowny zwłaszcza w siódemkach porro. Szkoda.

W sklepach można już kupić fabrycznie produkowane, dedykowane do astronomii lornetki z efektem 3D i to nie z pryzmatami Porro bynajmniej. Nazywają się "3D Astronomy Space Walker 8x42", wzbudzają skrajne opinie, od rozczarowujących po entuzjastyczne, ale są :grin:

http://agenaastro.com/3d-...-binocular.html

Co do lornetki 8x42 Space Walker: Jak wszyscy doskonale wiemy, efekt 3D w klasycznym rozumieniu NIE JEST MOŻLIWY przy odległościach obiektów astronomicznych. Więc jest to albo jakaś wydumka marketingowców (a'la aktywne molekuły tlenu w proszku do prania) albo w lornetce tej kryje się inny "przekręt"

Ciekawe to Miauchi 7x50 z wielkim polem - chciałbym przez to móc popatrzeć....

Monastor - Czw 06 Paź, 2016

goornik, przeczytałem to bardzo pobieżnie ale wygląda na to, że w jednym torze optycznym facet montuje jakieś ustrojstwo, które pozwala uzyskać większy lub mniejszy efekt paralaksy w zależności od jasności obiektu. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistą odległością ale niby pozwala wizualnie odseparować jasne obiekty od ciemniejszych.

Z ciekawości bym zobaczył jak to wygląda. marman, miałeś może okazję patrzeć na niebo przez takie ustrojstwo?

goornik, zgadza się, ale 7x50 jest wbrew pozorom bardzo fajna w obserwacjach dziennych, i tu np F. FMT-SX daje boskie 3D potęgując jeszcze ten efekt głębią ostrości. Gdyby Nikon był uprzejmy zrobić porro z takim polem.....
Trzeba będzie kupić dwa refrektory, dwa Ethosy i coś pospawać;)

Efekt stereoskopowy (popularnie zwany 3D) zależy od:
- odsunięcia obiektywów
- powiększenia

Dlatego 10x50 będzie dawała lepszy efekt 3D niż 7x50. Oczywiście przy tym samym obiekcie obserwowanym z tej samej odległości. Na plus modelu 7x przemawia nieco większe pole widzenia.
Z tego powodu na dzień wodę 8x30 EII, 10x35 EII, 8x32 SE lub 10x42 SE (mam każda z nich :mrgreen: )

A ja wolę 7x30, 7x36, 7x50. .... i kilka innych w zależności od nastroju :)
marman - Czw 06 Paź, 2016

goornik napisał/a:
Efekt stereoskopowy (popularnie zwany 3D) zależy od:
- odsunięcia obiektywów
- powiększenia

Dlatego Japończycy zaprojektowali, opatentowali i produkowali kiedyś (w latach 60.) lornetkę RISO 7x40 charakteryzującą się ekstremalnym odsunięciem obiektywów. Miało to zapewniać efekt 3D, ale konstrukcja nie okazała się chyba przełomowa, skoro w obecnych czasach takich lornetek już się w ogóle nie produkuje. Można nawet taką kupić sobie na Ebay.

http://www.ebay.pl/itm/bi...m8AAOSwEppUTOy-

@Monastor - niestety nie miałem przyjemności patrzeć przez tę lornetkę Space Walker 8x42. Czytałem o niej tylko na Cloudynights.

goornik - Pią 07 Paź, 2016

marman napisał/a:

Dlatego Japończycy zaprojektowali, opatentowali i produkowali kiedyś (w latach 60.) lornetkę RISO 7x40 charakteryzującą się ekstremalnym odsunięciem obiektywów. Miało to zapewniać efekt 3D, ale konstrukcja nie okazała się chyba przełomowa, skoro w obecnych czasach takich lornetek już się w ogóle nie produkuje. Można nawet taką kupić sobie na Ebay.

To nic innego jak rozwinięcie koncepcji wojskowej lornetki nożycowej
https://www.netgun.pl/net...ska-ast-statyw/

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2016 12:40 ]
Panie i panowie:
Prototypy pokazane przez Widoczka w pierwszym poście, jadą właśnie do Nikon Polska :)

widoczek - Pią 10 Mar, 2017

Pojawiło się sporo nowych informacji
KLIK

goornik - Pią 10 Mar, 2017

Ciekawe jak mocno wzrośnie wartość mojego Searsa Dicoverera 7x50 z polem 10°, jeśli porówna się go Nikonem 7x50 (10,7°) i jego ceną...