|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Irix 15 mm f/2.4 Blackstone
Arek - Pon 26 Wrz, 2016 Temat postu: Test obiektywu Irix 15 mm f/2.4 Blackstone Zapraszam!
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=405
Wojmistrz - Wto 27 Wrz, 2016
Konstrukcja teoretycznie jest przystosowana do użycia filtrów. Czy wykonaliście jakieś zdjęcia testowe z filtrem? Jaka wtedy jest winieta?
komor - Wto 27 Wrz, 2016
Wojmistrz, chyba chwilę poczekasz na odpowiedź, gdyż:
http://www.optyczne.pl/10...rozpoczęta.html
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2016
W zasadzie pytanie jest dobre, ale bym rozszerzył. Bo taki nikkorowski fisheye 16/2.8 ma też filtry z tyłu, ale nie może bez nich egzystować. To znaczy, jak ich chcemy musimy wstawić szybkę. Czy ten Irix jest skonstruowany na użycie filtru czy nie?
Wojmistrz - Wto 27 Wrz, 2016
Ja zrozumiałem, że ma możliwość dokręcenia od przodu. Na zdjęciach też wyraźnie widać gwint.
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2016
Aaaaa.. chodzi Ci o ten z przodu... No to się nie zrozumieliśmy. Ale osobiście wątpię, by takie testy były przeprowadzone.
FuzBal - Czw 06 Paź, 2016
gdzie mozna kupic te filtry 30x30 wkladane od d*** strony?
Mithrandir - Wto 15 Lis, 2016
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale ten Irix ma dość restrykcyjnie, że tak powiem, wykonaną skalę głębi ostrości, o czym Arek nie wspomniał w teście. Tabelkowa hiperfokalna dla 15mm i np. f/11 wynosi około 70 cm, a na Irixie jest ustawiona mniej więcej pośrodku pomiędzy 2 a 3m. To chyba, bardziej nawet niż mniejszy niż u konkurencji zakres pracy pierścienia ostrości, tłumaczy, dlaczego są znaczniki tylko dla f/8, 11 i 16 - przy tak restrykcyjnym ustawieniu skali po prostu brakuje miejsca dla 5.6 i większych otworów. To mała wada. Zaleta jest zaś taka, że gdy ustawia się zgodnie z tą restrykcyjną skalą, faktycznie wszystko, co ma być ostre, jest ostre, i to perfekcyjnie, a nie "tak z grubsza".
A sam obiektyw znakomity! Świetna ostrość od brzegu do brzegu, dobrze pracuje pod światło, znakomita mechanika, nieduży ciężar - praca z nim to sama przyjemność. A i filtry nie są aż takie drogie - zestaw podstawowy (pierścień + holder + ND16 cały + ND8 połówkowy) kosztował mnie jakieś 200 zł. Poza tym na Nikonie jakby mniej (i ładniej) winietuje, a przysłony chodzą prawidłowo (przy ustawionym w aparacie skoku co 1/3 jest 2.4, potem 2.5, 2.8 itd.).
Piecia - Pon 21 Lis, 2016
Mithrandir napisał/a: | ...A i filtry nie są aż takie drogie - zestaw podstawowy (pierścień + holder + ND16 cały + ND8 połówkowy) kosztował mnie jakieś 200 zł. |
Możesz nieco przybliżyć co to za system filtrów? Można gdzieś obejrzeć sample z tego zestawu? Właśnie zastanawiam się nad holderem i filtrami dla Irixa, ale mnie wychodzi kilkukrotnie większe uszczuplenie kieszeni...
Mithrandir - Wto 22 Lis, 2016
Piecia napisał/a: |
Możesz nieco przybliżyć co to za system filtrów? Można gdzieś obejrzeć sample z tego zestawu? Właśnie zastanawiam się nad holderem i filtrami dla Irixa, ale mnie wychodzi kilkukrotnie większe uszczuplenie kieszeni... |
Proszę uprzejmie - chodzi o system Cokin Z-Pro. Wpisz sobie na wiadomym popularnym portalu aukcyjnym, to znajdziesz. Holder ok. 80 zł, adapter 30-40, najtańsze filtry od niecałych 50 zł.
Piecia - Wto 22 Lis, 2016
Mithrandir napisał/a: |
Proszę uprzejmie - chodzi o system Cokin Z-Pro. Wpisz sobie na wiadomym popularnym portalu aukcyjnym, to znajdziesz. Holder ok. 80 zł, adapter 30-40, najtańsze filtry od niecałych 50 zł. |
Dziękuję. W między czasie znalazłem te podróby i faktycznie w oparciu o nie można sklecić taki zestaw. I o ile sam holder to nie prom kosmiczny i być może można posiłkować się nieoryginalną wersją, o tyle już same "szkiełka" po taniości nic dobrego raczej nie wróżą. Jesteś zadowolony z otrzymywanych efektów przez pryzmat tego zestawu?
FuzBal - Sob 26 Lis, 2016
nie znam się na cokinach, musze kupić holder (widzą na a... za 77zl, to te?) adapter 95mm i dalej juz tylko szkielka?
Mithrandir - Sob 26 Lis, 2016
To nie szkiełka, tylko plastiki
@Piecia: pełnego jak na razie nie używałem, a połówkę niewiele, ale nie zauważyłem, żeby w normalnych warunkach dawała jakiś znaczący zafarb. A pod światło wszystkie z lekka farbują (oryginalne Cokiny nawet dość mocno).
@FuzBal: tak - holder, ten adapter i potem już tylko same filtry wedle potrzeb.
Piecia - Sob 26 Lis, 2016
Mithrandir, dzięki za info. Jeżeli możesz powiedz mi jeszcze, czy ten holder nie daje dodatkowej winiety na Irixie?
|
|