|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - kompakt zamiast Panasonic G6 z 14-140
Ann - Wto 04 Paź, 2016 Temat postu: kompakt zamiast Panasonic G6 z 14-140 Witam,
G6 okazał się dla mnie zbyt zaawansowany jak na moje potrzeby (nie wykorzystuję jego potencjału) a gabaryty z 14-140 powodują że częściej zostawiam go w domu, a wbrew początkowemu zamysłowi nie rozwinęłam wymarzonej kolekcji obiektywów.
G6 świetnie się trzyma i genialny dla mnie okazał się dotykowy i obrotowy wyświetlacz oraz pełnowymiarowy wizjer.
Potrzebuję kompaktu i tu proszę o pomoc. Chciała bym sprzedać zestaw G6+14-140 i zakupić za tą kwotę dobry w miarę uniwersalny kompakt. Moim pierwszym aparatem był stareńki niezawodny panasonic z serii TZ jednak uległ wypadkowi Mam jednak zaufanie do panasoniców chociaż się przy nich nie upieram. Zastanawiałam się nad seriami TZ i LX
Proszę o podpowiedzi
TomPL2 - Wto 04 Paź, 2016
No to w zależności od budżetu albo TZ100 albo LX100
Ann - Wto 04 Paź, 2016
nie ma nic na czym jeszcze można by zawiesić oko? Niekoniecznie z panasonica?
TZ100 spoko ale ten wizjer wydaje mi się do niczego taki malutki, fajnie że jest zoom konkretny
LX100 nie ma dotykowego ekranu ale wizjer większy, obiektyw ma chyba lepsze parametry niż w TZ?
komor - Wto 04 Paź, 2016
LX100 ma matrycę wielkości 4/3, natomiast TZ100 mniejszą, 1-calową. Będą więc przede wszystkim różnić się jakością obrazowania. W zamian za mniejszą matrycę oczywiście TZ100 ma większy zoom, bo to zawsze jest coś za coś (cena/rozmiar/jakość). Nie wiem ile pieniędzy dostaniesz za G6+14-140, ale w zależności od tego można spojrzeć na Sony serii RX-100. Są już cztery wersje.
|
|