|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie do filmów na noc na łódkę
Avallone - Sro 05 Paź, 2016 Temat postu: Oświetlenie do filmów na noc na łódkę Witam.
Znów z tu zjawiam i przepraszam że tak rzadko się pojawiam ale to dlatego że ja wędkarzem a nie pasjonatem zdjęć.
Okazyjnie jeszcze raz dziękuję za pomoc w innych tematach w których tu uzyskałem pomoc.
Do sedna.
Muszę znaleźć oświetlenie na łódkę o długości 5 metrów tak żeby móc nakręcić w miarę czytelny film w nocy.
Dla przykładu filmy jakie kręciliśmy w dzień.
https://www.youtube.com/watch?v=k0iAStycqBs
https://www.youtube.com/watch?v=khjvq3S3bVY
Oświetlenie nie musi oświetlać całej łodzi 5m a głownie pokład przedni gdzie się holuje rybę.
Musi być podłączone do 12V napięcia.
Może być zainstalowane na jakiejś sztycy do 240cm długości z tylu łodzi lub na konsoli tak żeby dawało światło z góry.
Może być zainstalowane w dwóch punktach ( np prawy i lewy tył łodzi skierowany na przedni pokład lub jeden na konsoli i jeden z tyłu).
Oczywiście na łodzi panuje spora wilgotność i czasem wędkujemy podczas małego deszczu.
Zdjęcie naszej łodzi:
Zależy mi też na tym żeby jednak nie szastać tysiącami na jedną czy dwie lampki. Chętnie kupię w jakimś sklepie Optycznych jeśli taki istnieje bo nie raz mi pomogliście.
Ważne jest żeby nie było to mocno punktowe gdyż kupiłem halogen i oświetla mi z kilkudziesięciu metrów ładnie linię brzegową w nocy ale do oświetlenia pokładu się nie nadaje.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
komor - Sro 05 Paź, 2016
Avallone, takie pytanie najlepiej skierować na forum http://www.torch.pl/forum/ lub http://www.swiatelka.pl, gdzie swoje miejsce mają latarkoholicy i ludzie z odpowiednią wiedzą w zakresie oświetlenia. Jeśli masz stałe zasilanie 12 V to pewnie doradzą coś z technologii HID, ale opcje są różne. Halogen też może mieć przecież różne oprawy, Ty szukasz światła typu „flood”, a nie „searchlight” czy „spot”.
Avallone - Sro 05 Paź, 2016
komor napisał/a: | Avallone Ty szukasz światła typu „flood”, a nie „searchlight” czy „spot”. |
Ja wiem że nie piszesz w mandaryńskim ale i tak tego mnie rozumiem
Przyzwyczaiłem się do Optyczne.pl i dlatego daje tutaj. Jak nie znajdę tu to założę tam konto.
Kerebron - Sro 05 Paź, 2016
Chodzi o to, że szukasz źródła światła oświetlającego równo dużą powierzchnię a nie świecącego punktowo z dużą mocą (spotlight, jak na scenie lub estradzie), ew. z dużym zasięgiem, regulacją kąta świecenia i możliwością łatwego skierowania w dowolny punkt (searchlight, czyli po polsku szperacz).
Wojmistrz - Sro 05 Paź, 2016
Wszelka instalacja ledowa byle IP65, a takie lakowane taśmy ledowe masz do dostania za niewielkie pieniądze (bezpośrednio z Chin około 30zł za 5m z przesyłką). Podłączasz do akumulatora i jest jasno jak w dzień Ja tak mam w ogrodzie, gdzie leje, wieje i nadal przepięknie działa na starym akumulatorze od motocykla.
komor - Sro 05 Paź, 2016
Avallone napisał/a: | Przyzwyczaiłem się do Optyczne.pl i dlatego daje tutaj. |
Cieszymy się, że się przyzwyczaiłeś ale nasze forum jest o zupełnie czymś innym. Owszem, o oświetleniu też, ale fotograficznym.
Sprzedam Twoje pytanie na Torchu i zobaczymy co tam napiszą. Istnieje niebezpieczeństwo, że popłyną z budżetem, ale może oprócz tego zaproponują też coś bardziej eleganckiego niż taśmy LED, a co jednocześnie nie zje za dużo pieniędzy.
Edit, widzę, że już sam zadałeś tam pytanie.
Dżozef - Czw 06 Paź, 2016
Stawiasz nierealne zadanie. Oświetlenie robocze a to do filmowania to inna bajka. Główne różnice polegają na tym że przy pracy pomagają nam widzieć zdolności akomodacyjne oka i mózg, natomiast przy filmowaniu mamy trzy razy mniejszą rozpiętość tonalną i miejsca za ciemne dla kamery są czarnymi dziurami a te oświetlone bezpośrednio są białymi plamami.
Do filmowania należy rozproszyć światło lub użyć wielu punktów oświetlenia umieszczonych w podobnej odległości od planu a i tak się raczej nie obejdzie bez dwóch świateł przy kamerce. Kompromis jest nierealny chyba że dla jednego, konkretnego i dokładnie zaplanowanego wcześniej ujęcia pod które ustawimy światła.
|
|