forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaki kalbrator do CS2420

edmun - Sro 05 Paź, 2016
Temat postu: Jaki kalbrator do CS2420
Myśle, że temat zdradza o czym będzie wątek więc do rzeczy.

Otóż w dniu dzisiejszym, małżonka kochana która przymyka oko na zabawki męża, postanowiła że sama też coś chce i właśnie zamówiłem dla niej Eizo CS2420.
Nowy monitor Eizo który ma kalibrację sprzętową, ale z racji niższego "segmentu" czy "serii" Eizo - nie posiada wbudowanego kalibratora. Z tego co wyczytałem opis, jest on już w AdobeRGB a nie w sRGB.

Jaki kalibrator na początek powinien wystarczyć?

Wiem że kalibratory dzielą się na kolorymetry (tańsze) i spektrofotometry (droższe) i niestety z tego co na szybkiego w necie wyczytuję, przy monitorach o szerszym gamucie, kolorymetry nie za bardzo są idealnym rozwiązaniem. Z drugiej strony, aby tylko na początek wykalibrować ten monitor to czy koniecznie muszę pakować się w drogi spektrofotometr?

Mógłby mnie ktoś oświecić, czego szukać i co kupić żeby jednocześnie nie wydawać teraz dodatkowo jeszcze więcej pieniędzy (prosiłbym bez komentarzy w stylu, stać go na monitor za 3000 zł ale na kalibrator już nie wystarczyło, bo monitor i tak jest wzięty na raty aby po prostu przestać się męczyć na zwykłym tanim TFT) niepotrzebnie.

-- Pytanie zadam inaczej --
Jakiego sprzętu powinienem szukać który dodatkowo nie zrujnuje mi kieszeni a zapewni choćby podstawowe funkcje których potrzebuję?

Arek - Sro 05 Paź, 2016

http://www.optyczne.pl/index.php?art=443
i dalsze części. Może trochę pomoże :)

hijax_pl - Sro 05 Paź, 2016

To nie jest tak, że kolorymetry nie dadzą rady. Prawdą jest, że stare nie dają, a nowe już tak.
Kolorymetr w zasadzie ten sam jest w różnych cenach, bo w zasadzie to co potrafi soft się liczy. Najlepszym przykładem jest i1Display Pro oraz ColorMunki Display. Ten sam sprzęt a różny soft.
Możesz w takim wypadku wybrać tańszy sprzęt i użyć darmowego DispcalGUI. Ale tu pojawia się pytanie dodatkowe - który soft potrafi dogadać się z CS2420. Polecam przyjrzenie się ColorNavigatorowi http://www.eizoglobal.com/products/coloredge/cn/ , czyli sztandarowemu softowi Eizo, który dostaniesz/już masz z monitorem.

Innymi słowy ja bym optował za ColorMunki Display lub nowym Spyder5.