|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Szybki kompakt do służby
creamono - Nie 09 Paź, 2016 Temat postu: Szybki kompakt do służby Witam
Potrzebuję do pracy aparat, mały gabarytowo, z szybkim autofocusem, z w miarę dobrym zoomem, głównie do zdjęć, do takich w nocy również, gdyby był tryb filmowania FHD 60fps to bym nie pogardził.
Zdjęcia będę robił w warunkach dynamicznych, szybkie zdjęcie, zdecydowanie w trybie auto.
Wiem, że trochę wymagań jest, może niektóre się ze sobą gryzą.
Niestety nie stać mnie na rx100 III czy IV, niestety, za aparat płacę z własnej kieszeni. Czy za 1500zł znajdę coś co spełniałoby moje kryteria? Mogę dołożyć 200-300zł jeśli różnica w klasie sprzętu będzie zauważalna.
Myślałem o takich maszynkach:
- Panasonic TZ60/TZ70?
- Sony HX60/HX90?
- Olympus Stylus SH-2, który wygrał u Was test, jednak na moje nieszczęście nie jest już dostępny
Dziękuję za pomoc Panowie.
Pozdrawiam
adam
Sunders - Nie 09 Paź, 2016
Z podanych nbajlepszym wyborem jest IMO Sony HX90. W podanym budżecie trudno znaleźć coś lepiej pasującego do podanych wymagań.
creamono - Nie 09 Paź, 2016
Dzięki
A co sądzisz o Panasonicu TZ57? jest znaczny downgrade w porównaniu do tego Sony?
To już są inne pólki cenowe, ale zastanawiam się czy dla amatora mojego pokroju będzie ta różnica odczuwalna.
Przepaści nie ma. Jakość zdjęć będzie zbliżona, jakość zapisu video trochę słabsza. Najbardziej odczuwalne róznice będą w wygodzie obsługi i w możliwościach/m.in. brak wizjera, węższy zakres ogniskowych/.
Andek - Nie 09 Paź, 2016
mam TZ57 i ładniejsze zdjęcia wychodzą komórką
Andek napisał/a: | mam TZ57 i ładniejsze zdjęcia wychodzą komórką |
Andek a jaką masz komórkę?
Andek - Nie 09 Paź, 2016
galaxy s5
To możliwe, ponieważ galaxy s5 ma stosunkowo niezły aparat, matrycę o takiej samej rozdzielczości i lepszy wyświetlacz, a obsługa jego aparatu jest znacznie prostsza od obsługi Tz57. Poza tym za cenę tego samsunga można kupić lepszy aparat niż TZ57
TomPL2 - Pon 10 Paź, 2016
Jeśli wystarczy ci zoom 7x, to może Panasonic LUMIX DMC-LF1 ?
|
|