forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Czy zmieniać bezlusterkowca EOS M na lustro ?

axl2 - Pon 10 Paź, 2016
Temat postu: Czy zmieniać bezlusterkowca EOS M na lustro ?
Witam Szanownych Forumowiczów,

Na wstępie chciał powiedzieć iż jestem czysty amatorem fotografii. Jakieś rok temu celem wyjazdu na wakacje nabyłem bezlusterkowca Canon EOS M (nie chciałem lustra ze względu gabarytów i moich umiejętności). Wakacje przebyłem z kitem praktycznie na manualu. Zabawa na tyle mi się spodoba że dokupiłem adapter i dwa obiektywy canon 24mm i tele tamron 55-200mm. Od pewnego czasu obserwuje fotki z forum nikona i powiem szczerze że dech zapiera. Zacząłem się zastanawiać czy nie warto przejść na jakieś używane, tanie lustro bo jak zmierzę adapter do mojego EOS M to wcale mało nie wychodzi. Najważniejsze pytanie czy taki zabieg ma sens? jestem mocno zadowolony z canonka, fotki jak dla mnie świetne (chodź nie mam porównania) no i ten genialny dotykowy ekran - już tak się przyzwyczaiłem przy ostrzeniu nie ciężko będzie się rozstać.

Drugie pytanie co byście radzili? Nikon, canon? fotografuje więcej na zewnątrz. Budżet raczej taki sam jak ze sprzedaży canonka z obiektywami czyli coś koło 1500zł z jakimś uniwersalnym 18-200, 28-135mm

Wojmistrz - Pon 10 Paź, 2016

Dla mnie sensu nie ma. Canon EOS M jak dla mnie to odpowiednik 650D, tylko bez lustra, wizjera i odchylanego ekranu. Komorę lustra zastępuje adapter, który jak czytam już masz, więc możesz montować wszystkie możliwe szkła EF i EF-S jakie są. Jeśli jakieś fotki zapierają dech, a ty masz EOS M i twoje tak nie wyglądają, to faktycznie nie masz jeszcze odpowiedniej wiedzy do tego jak robić dobre fotki. Jeśli ciągnie ciebie do fotografii, to zainwestuj w kurs fotograficzny lub dobrą książkę oraz pomyśl o jakimś jasnym obiektywie, np 50mm f/1.8 zamiast ciemnot pokroju tych zoomów które opisałeś. Najsłabszym ogniwem w fotografii są obiektywy. Jak byś do tego EOSa M podpiął takiego Canona 70-200mm f/2.8 czy 135mm f/2 to sam zobaczył byś jak niesamowity sprzęt masz w ręce.
axl2 - Wto 11 Paź, 2016

Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Aparat zostaje i jak wspomniałeś pomyślę nad nowym obiektywem. Co do kursu to na pewno fajna sprawa ale niestety brak czasu :/