|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do zdjęć i filmów, głównie na sali tanecznej, 3k
feriak - Sro 12 Paź, 2016 Temat postu: Aparat do zdjęć i filmów, głównie na sali tanecznej, 3k Cześć wszystkim,
Mój kilkuletni nikon zmarł. Czas więc zaopatrzyć się w coś nowego, zdecydowałem się na bezlusterkowca.
Prowadzę szkołę tańca w związku z czym aparat będzie używany do robienia zdjęć i filmów, głównie postaci w ruchu, w pomieszczeniu. Przede wszystkim na sali tanecznej, ale czasami też w terenie.
Będzie używany przez osoby nie znające się na fotografii, iso, czasach naświetlania itp.
Raczej będą to zdjęcia na zasadzie włącz aparat - klinkij - zdjęcie zrobione Głównie do wrzucania na instagram i fb, filmiki na YT.
Myślałem o G7, ze względu na 4k, ale nie wiem czy ma to sens, zajmuje przeogromne ilości danych..
Moje typy to: ( każdy w zestawie z obiektywem 14-42 )
Panasonic lumix G7
Olympus om-d e-m10 mark ii
Olympus om-d e-m10
Olympus pen e-pl7
Czy warto dopłacać do droższych g7, mark II? Czy może poprzedni m10 lub pl7 wystarczy?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc w wyborze
Pozdrawiam
Wojmistrz - Sro 12 Paź, 2016
Do pokazania walorów tańca 4K jest zbędne, za to 50fps może być bardzo przydatne. Nie kupiłbym bezlusterkowca m4/3 do filmowania w słabym oświetleniu przy tym budżecie. Potrzebny ci dobry czyli jasny obiektyw a ten nie mieści się w 3K PLN, a 14-42 do jasnych nie należy. Dziś na rynku jest kilka kompaktów z dobrymi obiektywami i dużymi matrycami. Pomyśl o aparatach Panasonic DMC-LX100 czy Sony RX100 od Mark III i nowszych.
komor - Sro 12 Paź, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Nie kupiłbym bezlusterkowca m4/3 do filmowania w słabym oświetleniu |
Też tak uważam. A lustrzanka Nikona mieszcząca się w budżecie? Jakość pracy matrycy zrekompensuje może słabsze możliwości filmowe w stosunku do Canona/Panasonika?
feriak - Sro 12 Paź, 2016
Dziękuję za podpowiedzi.
Lustrzanka raczej odpada ze względu na gabaryty i wagę.
Wolałbym coś mniejszego (przez 90% czasu będzie użytkownikami będą kobiety), dlatego myślałem o bezlusterkowcach, wczesniej na lustrzankę nikona, która się popsuła, zdarzały się narzekanie, że kloc
Ewentualnych obiektywów raczej nie mam zamiaru kupować więc w przypadku bezlusterkowca zostałby na stałe 14-42.
A Panasonic DMC-LX100 wygląda bardzo ciekawie! I mieści się w budżecie, sony RX100 mark III droższy ok. 500pln
[ Dodano: Czw 13 Paź, 2016 11:47 ]
Kupiłem LX100, temat do zamknięcia
Aleks78 - Pon 17 Paź, 2016
feriak napisał/a: | Dziękuję za podpowiedzi.
Lustrzanka raczej odpada ze względu na gabaryty i wagę.
Wolałbym coś mniejszego (przez 90% czasu będzie użytkownikami będą kobiety), dlatego myślałem o bezlusterkowcach, wczesniej na lustrzankę nikona, która się popsuła, zdarzały się narzekanie, że kloc
Ewentualnych obiektywów raczej nie mam zamiaru kupować więc w przypadku bezlusterkowca zostałby na stałe 14-42.
A Panasonic DMC-LX100 wygląda bardzo ciekawie! I mieści się w budżecie, sony RX100 mark III droższy ok. 500pln
[ Dodano: Czw 13 Paź, 2016 11:47 ]
Kupiłem LX100, temat do zamknięcia |
Jeśli używać mają kobiety to zdecydowanie lx 100 od panasa jest dobrym wyborem. I łatwość w obsłudze i gabaryty, nie wspominając o wadze.
|
|