forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Photoshop

papabear - Nie 04 Maj, 2008
Temat postu: Photoshop
Witam

Przyznam, ze nigdy nie obrabialem swoich zdjec...ide jednak na studia i znajomosc Photoshopa jest jakby koniecznoscia. Mam jednak niemaly problem, bo nie wiem ktory program wybrac. Czym roznia sie poszczegolne wersje...no i ktory najlepiej wybrac??

mnich - Nie 04 Maj, 2008

Z tego co wiem CS3 jest dostępny w preferencyjnych cenach dla uczniów i studentów. Mysle że na początek warto poszukać wersji trial, i sobie sprawdzić.

mnich napisał/a:
Z tego co wiem CS3 jest dostępny w preferencyjnych cenach dla uczniów i studentów. Mysle że na początek warto poszukać wersji trial, i sobie sprawdzić.

Nom ale jesli chce od razu podejsc do tego profesjonalnie :P bo w sumie cena nie gra roli ;]

jaad75 - Nie 04 Maj, 2008
Temat postu: Re: Photoshop
papabear napisał/a:
Czym roznia sie poszczegolne wersje...no i ktory najlepiej wybrac??

Najlepiej wybrać ostatnią dostępną, czyli CS3. W każdej kolejnej wersji wprowadzane są naprawdę przydatne usprawnienia. Jeśli nie interesuje Cię 3D, to daruj sobie Extended, wystarczy wersja standardowa.

MM - Nie 04 Maj, 2008

Kup sobie CS3 i lightrooma, te programy świetnie się uzupełniają. Do tego z 5 książek do PS-a i duuużo ćwicz na kompie.

rok mnie w kraju nie ma...ale ludzie jacys tacy bardziej pomocni sie zrobili :D :D WIELKIE dzieki za info !!!!!
igorax - Nie 04 Maj, 2008

PS CS3 można kupić za około 2500 zł / wersja edukacyjna kosztuje około 1200 zł ; szczerze polecam do obróbki zdjęć CS3 [posiada kilka doskonałych narzędzi do obróbki cyfrowej] - choć tylko go testowałem w wersji trial, aktualnie w pracy posługuję się CS2 i uważam, że to narzędzie w 100% spełnia wszystkie potrzeby obróbki cyfrowej; w zestawie będziesz miał też Bridge to katalogowania i zarządzania zdjęciami... zakup Lightrooma w przypadku posiadania Photoshopa wydaje się mi zbędny, aczkolwiek jeżeli pieniądze nie grają roli to warto go mieć.
Tanią alternatywą dla Photoshopa jest coś od Corela - Paintshop Pro na przykład - nie ustępuje w wielu kwestiach PS ale jest mniej wygodnym / intuicyjnym programem.
aha różnica między cs2 i cs3 największa jest w wyglądzie interfejsu , kilka funkcji w cs3 jest bardziej nastawionych na obróbkę foto; tak naprawdę ktoś kto się zna na poprzednich wersjach PS'a odnajdzie te same funkcje w poprzednich wersjach.

RobertO - Pon 05 Maj, 2008

igorax napisał/a:
Tanią alternatywą dla Photoshopa jest coś od Corela - Paintshop Pro na przykład - nie ustępuje w wielu kwestiach PS ale jest mniej wygodnym / intuicyjnym programem

to kwestia gustu, ja zaczalem kiedys pracowac na paint shop pro (jak jeszcze nie nalezal do corela) i tak mi juz zostalo. teraz jak mam cos zrobic w PS to mnie krew zalewa bo wlasnie ta wygoda i intuicyjnosc mi nie pasuje :-)

igorax - Pon 05 Maj, 2008

...też zaczynałem o PaintShop, dopiero jak trzeba było znaleźć pracę to naumiałem się Photoshop'a ... ale lubie oba programy.
Allan - Wto 06 Maj, 2008

Ja nadal twierdze ze PS uzywam tylko wtedy kiedy nie moge czegos zrobic na innym programie.
Dla mnie PS jest generalnie programem nieprzyjaznym, nie wdziecznym
..i bardzo spowalniajacym prace..
Nie jest to program dla fotografikow ale raczej dla informatykow.
Ten sam problem mam z niektorymi instrumentami klawiszowymi w moim sprzecie muzycznym.
Zanim sie do czegos dogrzebie w jakis tam modulach to pomysl ulatuje albo odechciewa mi sie dalej grac.
To jest generalny problem wszelkiej "masci" urzadzen elektronicznych, nie tylko na PC
W kazdej dziedzinie konstrukcji nowych urzadzen i wynalazkow w zespolach kreujacych powinno sie znalezc
wiecej ludzi ktorzych zawodem jest uzywanie takiego sprzetu na codzien, praktykow.

RobertO - Wto 06 Maj, 2008

Allan napisał/a:
Ja nadal twierdze ze PS uzywam tylko wtedy kiedy nie moge czegos zrobic na innym programie.
Dla mnie PS jest generalnie programem nieprzyjaznym, nie wdziecznym
..i bardzo spowalniajacym prace..

popieram, popieram

PS a na klawiszach tez kiedys gralem i nawet po proku dogrzebywalem sie jakis funkcji w moim rolandzie XP-50 o ktorych polska instrukcja milczala

komor - Wto 06 Maj, 2008

Allan, Photoshop nie jest ani programem dla fotografików, ani dla informatyków. To jest program dla grafików. :) Choć przeszedł już długą drogę i zmierza znakomicie w stronę tzw. bloatware, to chyba jednak nie jest tak źle. Ale nie każdemu musi się podobać, poza tym znam wielu znakomitych kreatywnych, którzy generalnie do komputera mają dwie lewe ręce, co nie przeszkadza im robić znakomite projekty graficzne itd.
igorax - Czw 08 Maj, 2008

Kompletnie nie zgodzę się z osobami które uważają PS'a za spowalniający pracę program, czy za nieprzyjazny... jest profesjonalny a co za tym idzie bywa skomplikowany trzeba się dużo i długo uczyć, żeby normalnie wykorzystywać jego możliwości. Z drugiej strony zgadzam się, że łatwiej jest użyć np Lightroom'a czy innego programu do korekty fotograficznej, ale robimy to kosztem kontroli, jeszcze nie spotkałem programów które lepiej by kontrolowały kolorystykę czy rozpiętość tonalną niż robią to narzędzi PhotoS i PaintSP.
Moje zdanie to zdanie grafika i zawsze będę bronił takiego softu.

MM - Czw 08 Maj, 2008

PS jest faktycznie dla grafika i faktycznie daje lepsze efekty. Do momentalnie widać. Ale dla fotografa jest upierdliwy i zbyt powolny. Fotograf nie zna obejść, skrótów klawiaturowych i innych cudów na kiju. Dlatego do szybkiej obróbki ja ostatnio zdecydowanie wolę LR, choć mam świadomość jego gorszej jakości wyjściowej zdjęcia. Do szybkiej selekcji, korekty, porównania, przeskalowania jest idealny i dla niektórych spraw (lub klientów :razz: ) aż za dobry. Niestety jak chce się ze zdjęcia troszkę więcej powyciskać to... tylko PS i innej rady nie znam.
komor - Czw 08 Maj, 2008

Igorax, nie bardzo rozumiem dlaczego LR miałby mieć mniejszą kontrolę nad rozpiętością tonalną niż PS? Coś napiszesz o tym?
Owszem, w LR nie ma wielu narzędzi graficznych, które są w PS, ale akurat narzędzia czysto fotograficzne to raczej bazują na wspólnym kodzie Adobe. Zaznaczam jednak, że mam słaby kontakt z aktualnymi wersjami Adobe, więc może nie wiem o jakichś nowych wodotryskach w CS3?

MM, skróty klawiaturowe w LR też są i znakomicie przyspieszają pracę :) Ale ja osobiście chciałbym mniej czasu spędzać przy kompie, a więcej przy wizjerze. Niestety nie zawsze mam taką możliwość.

maziek - Czw 08 Maj, 2008

Komor, tak nieco z innej beczki. Mam wersję 1.3 i praktycznie od momentu instalacji zakupionego programu wyświetla mi się zapytanie, czy chcę uaktualnić do 1.4. Oczywiście chcę, ale zawsze wyświetla się potem komunikat, że serwer busy itp. Próbowałem też kilka razy ręcznie ze strony Adobe, ale to samo. Jak u Ciebie?
komor - Czw 08 Maj, 2008

U mnie załadowało się bez problemu. Z tym, że jak pamiętam to ten automat nie instaluje nic sam, tylko odpala przeglądarkę i przekierowuje po prostu na odpowiednią stronę na serwerze Adobe. Może zajrzyj po prostu tu:

http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=3892

...ha! Safari could not open the page “http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3892” because the server is not responding. :) To ciekawe. Może mają akurat jakieś przeciążenie? Niby same strony Supportu i Downloads chodzą, ale przekierowanie do konkretnego update'u LR 1.4.1 nie działa. Hm...

maziek - Czw 08 Maj, 2008

Ha, no własnie w tym stylu, i tak już kilka tygodni... (nie to żebym codziennie próbował, ale jednak).
mnich - Czw 08 Maj, 2008

Nie czepiajcie się PS'a :) Jako narzędzie do podstawowej obróbki zdjęć,sprawdza się bardzo dobrze i nie wymaga to wielkiego wysiłku od użytkownika. Krzywe, saturacja, itd do tego jest prosty dostęp. Chociaż w CS 2 brakuje mi histogramu w okienku krzywych i braki możliwości wywołania raw z D300 :(
paski27 - Czw 08 Maj, 2008

zalatw sobie dvd z nazwo lynda.com
zawodowcy ucza od podstaw jak urzywac cs3 oraz inne programy z adobe (i nie tylko)
wyszlo wiele plyt na poczatek 3 podstawowe oraz collor balance
mozna wykupic subkrypcje 250 dolarow rocznie albo spytac sie ich czy mozna odtwarzac na divx :)mozna tez nabyc dvd
co jest wazne oni ucza po angielsku ale kazdy postep jest wysfietlany skrutem klawiszowym na monitorze(szczerze jak sie ma odpowiednie IQ to sie dojdzie bo filmy nagrywaja przed monitorem i mozna sledzic ruchy myszki
widzialem tez jakies polskie wersje do nauki cs3 ale nic specjalnego tam niepokazuja

mnich - Czw 08 Maj, 2008

paski27, Uprzejmie apeluje o używanie przecinków i kropek. Tego co piszesz nie da się przeczytać raz i wszystko zrozumieć odrazu. :mrgreen:
Łaskawie też zaznacz w poście do kogo piszesz odpowiedź. :)

komor - Pią 09 Maj, 2008

Ja bym się jeszcze z prośbą o stosowanie ortografii dołączył, szczególnie jeśli nie możesz używać polskich znaków, bo trudno zrozumieć.

używać, skróty, wyświetlany, nie pokazują

arietiss - Pią 09 Maj, 2008

komor napisał/a:
Ja bym się jeszcze z prośbą o stosowanie ortografii dołączył, szczególnie jeśli nie możesz używać polskich znaków, bo trudno zrozumieć.

używać, skróty, wyświetlany, nie pokazują

Jeśli pisze z Anglii, lub jakiejś innej zagranicy to polskich znaków nie będzie! :wink: Oprogramowanie nie przewiduje! :cry: Ale przecinki to by się zdały! Ale teraz to taki styl bez przecinków... sms-owy!

jaad75 - Pią 09 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
Jeśli pisze z Anglii, lub jakiejś innej zagranicy to polskich znaków nie będzie! :wink: Oprogramowanie nie przewiduje! :cry: Ale przecinki to by się zdały! Ale teraz to taki styl bez przecinków... sms-owy!

Wiesz, ja piszę ze Stanów... Często z różnych komputerów... :twisted:

Hmm... Jak pisała do mnie znajoma na gg z niemiec to mówiła, że nie może i żebym jej też nie sadził polskich znaków, bo jej "krzaczki" wychodzą. Może to kwestia ustawień?
jaad75 - Pią 09 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
Może to kwestia ustawień?

Jasne, że tak. Trwa to może kilkadziesiąt sekund.

No tak ale Ty jaad75 jesteś najlepszy.... Dla zwykłego śmiertelnika, to może już nie być takie proste. :twisted:
komor - Pią 09 Maj, 2008

Moja siostra mieszkająca w Niemczech też miewa takie problemy, ale coś tam włącza i jej działa. Ja się na Windowsie nie znam, ale dla chcącego nic trudnego :)
Zresztą ewentualnie mogę zrozumieć brak polskich znaków, ale brak ortografii to już po prostu za mocno mnie boli, a w połączeniu z brakiem pl-znaków i brakiem interpunkcji robi się straszna sieczka.

paski27 - Pią 09 Maj, 2008

myslalem ze obchodzi was bardziej cs3 ale ok
przecinki sie pojawia ,ortografia moze ,znaki napewno nie bo polski to czwarty jezyk jaki urzywam wiec najmniej wazny!!!!!!!!no ale dla wiekszosci to tylko jedyny jaki znaja wiec to uszanuje

mnich - Pią 09 Maj, 2008

paski27, Przeginasz pałke.
k1caj_ns - Pią 09 Maj, 2008

Paski 27 jak to łatwo zrobić z kogoś analfabetę lingwinistycznego bo przecież jak się zna 4 języki to jest się kimś a jeden albo dwa to już za mało :cool: pozatym z Twojej wypowiedzi wynika że nieszanujesz języka polskiego a tym mnie trochę uraziłeś. Jeśli ktoś Ci zwraca uwagę to potraktuj to może jako dobrą radę a nie jako atak na Twoją osobę : :roll:

Odnonie tematu: Mam ps3 trochę też bawiłem się wersją próbną after effects cs3 i powiem że programy ADOBE są dobrze zrobione ale aktualizację lepiej samemu znaleźć na necie i ściągnąć z polskiego serwera bo jest ona chyba freeware z tego co się orientuje. Nielubie jak mnie przesyłają na jakąś stronkę gdzie muszę się męczyć z aktualizacją.

Poruwnująć CS 2 do CS3 powiem tyle że funkjonalnie bardziej mi odpowiada CS3 no i ma fajniejszą szate graficzną.

na stronce www.videocopilot.net można znaleźć kilka podstawowych tutoriali do PS . Są po angielsku ale pokazano wszystko po kolei tak więc można się łatwo sporo nauczyć.

mavierk - Pią 09 Maj, 2008

k1caj_ns, Ty też nieźle ortografy czaskasz ;) Do tego polecam plugin sprawdzający pisownię w FF, a koledze paski27 inne fora dostępne w 3 pozostałych językach :P

A co do tematu: ja mam CS2 i.. prawie z niego nie korzystam - lightroom do obróbki zdjęć to aż nad to, pierwszy raz mi się udało zmienić kolor liści (Zdjęcie z Parku Optycznych)

k1caj_ns - Pią 09 Maj, 2008

No staram się jak mogę żeby pisać w miarę poprawnie :wink:

PS jest bardziej zaawansowany ale myślę, że podstawowe rzeczy też warto w nim poprawiać bo daje większą możliwość rozwoju niż inne programy. To też zależy od tego czy ktoś chce się z tym bawić i zagłębiać. W samej obsłudze chyba niejest bardziej skomplikowany niż inne programy.

paski27 - Sob 10 Maj, 2008

sorry jak kogos urazilem
moze macie i racje ale moze to nie tez forum ortograficzne moj blad.jest sie kims jak jest sie soba nie trzeba sie uczyc niczego ,wazne zeby pozytywnie o sobie myslec
nie uwazam ze jestem kims bo znam 4 jezyki moze nim bede jak bede znal 8:)
czy nie szanuje polskiego :)za co ?szczerze bylem 3 razy w polsce a sam sie go nauczylem bez rzadnej szkoly(nie bylo nauki polskiego tam gdzie dorastalem:) pech co sadze ze spedzilisce wiecej czasu nad tym:)dobrze wam z nim jest ok jak dla mnie ,Ale kraj niebardzo.(jest piekny no k1caj_ns, k1caj_ns, moze ludzie sa dziwni:)
co mnie dziwi ze sie bawice w wersje probne albo jakies zniszki dla studentow .rzecz jasna ze nie bede pisal wprost .google to dobra metoda ,torrentz.com tez ale moze warto sie spytac po ile sa filmy chlopakow z za wschodniej granicy lub jak oni to robia ze ogladaja nowosci:)

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 01:15 ]
k1caj_ns
jak nie wlaczyles cs3 pelnej wersji jak mozesz mowic ze trzeba cos zmienic
juz jest wszystko zmienione wiekszosc bledow poprawiona,sa male niedociagniecia w
vanishing point czy liquite ale da sie z tym wyzyc ,chyba najwazniejsza jest jakosc zdjecia a nie czy program jest prosty ,wszystko jest latwe jak sie nauczysz trzeba tylko wiedziec gdzie brac lekcje ,zamiast mnie poprawiac i marnowac cenny czas lepiej zalatwcie sobie cos z lynda.com wkroczcie w inny tok myslenia o zdjeciach.
pewnie ktos napisze po co tu jestem
odpowiedz wiem cos o sprzecie no i moze mnie nauczycie polskiego:)

goltar - Sob 10 Maj, 2008

paski27 napisał/a:
szczerze bylem 3 razy w polsce a sam sie go nauczylem bez rzadnej szkoly(nie bylo nauki polskiego tam gdzie dorastalem:)
W takim przypadku Twój polski jest niezły :grin: Może warto dodać w podpisie info że j.polski nie jest Twoim naturalnym/podstawowym językiem a nikt nie będzie się czepiał :) Może czytając to forum zmienisz trochę zdanie na temat Polski i ludzi tu żyjących :wink:
Allan - Sob 10 Maj, 2008

Paski27,
Lepiej pisz po angielsku a my Ci to na polski przetlumaczymy :???:

mavierk - Sob 10 Maj, 2008

Allan napisał/a:
Lepiej pisz po angielsku a my Ci to na polski przetlumaczymy :???:
True True :]
heding - Sob 10 Maj, 2008

"Pomógł: 2 razy"

zapewne z polskiej ortografii... :mrgreen:

komor - Sob 10 Maj, 2008

Heding, zostawmy już paski27 w spokoju, sam mu bodaj jeden punkt „Pomógł” dodałem, bo napisał coś istotnego, czego nie wiedziałem.
Paski27, szkoda, że od razu chłopie nie napisałeś, że j.polski nie jest twoim językiem natywnym, nie zebrałbyś może tyle ochrzanu. Pamiętaj jednak, że na forum publicznym (obojętnie czy ortograficznym czy fotograficznym, nieważne) piszesz po to, żeby inni przeczytali, prawda? Musisz więc, uprzejmie proszę, pisać tak, żeby inni mogli przeczytać. Brak polskich znaków mogę zrozumieć (choć są tacy, którzy sobie z tym radzą, pomimo, że mieszkają poza Polską), z ortografią dostaniesz u nas taryfę ulgową, skoro nie jest to Twój podstawowy język, ale interpunkcja jakaś musi być. Duże litery na początku zdania, kropka na końcu, po drodze czasem jakieś przecinki. Tyle od siebie możesz chyba dać. :)

A my, mieszkające w Polsce stare konie, musimy przyzwyczaić się do nowego zjawiska, które – jak widać – zaczyna się coraz bardziej masowo pojawiać. Mianowicie w polskim internecie pojawiają się dzieci polskich emigrantów, które język polski znają tylko z domu, a niekoniecznie ze szkoły, oraz urodziły się poza Polską, lub dorastają poza nią. Dopiero co przyzwyczailiśmy się do obecności na forum ludzi, którzy w profilu w pole „Skąd” wpisali „UK” czy „Irlandia”, a tu już pojawia się drugie pokolenie :)

Allan, iF U WANT U CAN DOIT 4 ME BUT iM NOT SO SURE U WILL GET
allan MAYBE YOUR SPANISH IS BETTER ,ENTIENDO ,or italian fume pompino?

Dzieki komor .
Postaram sie .Co mnie dziwi ze ludzie tu pytaja o podstawowe rzeczy(nie pisze np czy obiektyw x jest taki jaki w tescie )bo test za wiele nie powie tymbardziej ze jest robiony na innym body niz ktos ma.
Ale google tez istnieje moze w innym jezyku jest odpowiedz ale napewno jest po angielsku a prawie kazdy mial z nim kontakt.Jak nie Allan widze ze jest tlumaczem przysieglym:)
Czy warto zmienic nastawienie do polakow,odpowiedz raczej nie.Po co.popatrzcie na siebie .jak wy mozecie zarobic na swoje marzenia.np
przykladowe wesele(srednia placy to 1000pln)nie trzeba byc dobrym zeby to robic ale trzeba miec dobra reklame i sredni sprzet.ile takich jak wy poleci na ta robote za 400?99%?
a ile za 350pln?
sami wiecie o co tu chodzi
jak ja ide na wesele dostaje za 4 h bo sluby sa tu inne.1500 wiedomo czego.z tego wydam 400 na odbitki i ksiazke reszta dla mniei pomocnika. nie jest zle co i nie musze sie obawiac o konkurencje bo oni mniej nie wezma za ta prace.
nieuwarzacie ze to trzeba by zmienic.wiem ze ktos napisze jak bys zarabial tyle co w PL co bys zrobil.(jak bym mial na dsrl bym sobie poradzil)
po drugie wiekszosc polakow sadzi o sobie ze sa najlepsi posiadajac dobrego kompakta albo najtansza lustrzanke a wszystko inne jest juz zle.popatrzcie jak sie doradza na innych forach.
ile z was dawalo komus rady o czyms czego w reku nigdy niemieliscie tylko przeczytaliscie w jakims tescie,albo odpowiedz"bo kolega mial"i wydawalo mi sie ze aparat dobrze sluzyl ,w poscie jak koles niewiedzial czy ma wybrac tanie lustro czy compact.
jeszcze raz alan jak chcesz popisac w innym jezyku to mozemy wejsc na inne forum bo koledzy beda mieli nam za zle ze piszemy nie po polsku
Mam nadzieje ze nie popelnilem duzo bledow.:)jak wy to mowicie wbijam w to czy jakos tak:)(nauki slangow bym sie z checia pouczyl)
co do mojego sprzetu ktos moze sie pytac czemu sie bujam z tania sigma i najtanszym ff (ff bo daje dobre zdjecia z malym formacie)po co sie bawic na weselach z 1d)a sigma bo ma lepsze 24mm z reszty niekorzystam za czesto)

mnich - Sob 10 Maj, 2008

paski27, chcesz sie nauczyc slangu? :) ogladaj "Włatców Móch" na youtubie. :)
k1caj_ns - Sob 10 Maj, 2008

tylko że to taki slang dzieci z podstawówki :cool: prawdziwego slangu nauczysz się z filmu świat według kiepskich :mrgreen:
Allan - Sob 10 Maj, 2008

paski27, To by taki dowcip :grin:
Ale jak masz jakies pytania to mozemy Ci z polskim pomoc.

a tak z ciekawosci pytam, co miales na mysli "iM NOT SO SURE U WILL GET"

heding - Sob 10 Maj, 2008

Czy to forum jest po to, żeby się chwalić kto jaki ma sprzęt i ile zarabia, czy po to żeby się czegoś dowiedzieć o sprzęcie i fotografii w ogóle???
A tak poza tym to wątek o Photoshopie panowie moderatorzy :wink: ...

Wracajac do CS dla tych wszystkich co nie wierza w mozliwosci.nie warto sie troche pouczyc zeby zrobic za zdjeciami krok naprzod.?jest 21 wiek nie wystarczy juz miec dobry aparat ,dobry pomysl wiedze w fotografii teraz juz sie liczy edycja,
W ostatnim "digitalcamera"w uk koles wstawial zdjecia zwierzat z aftyki zdjec widokowych z walii poza tym ze nosorozec stal na drewnianym mostku nic nie wzbudzilo podejrzen ze to edycja.jest tu pare linkow zeby sie zainspirowac oczywiscie sa lepsze strony ale poczatek moze byc taki.ostrzegam ze w wiekszosci te strony wymagaja szybkiego internetu.Nie sa to zadne linki na virusy czy cos w tym stylu(nie mam juz 5 lat zeby sie w to bawic:))
najbardziej polecam ten
http://www.chrisorwig.com/
dzieki niemu zaczelem sie uczyc cs3 jest on normalny jak kazdy znas nie zaczynal od najlepszego sprzetu wiekszosc z tego co zrobil to canon 5d
a w jednym ponizej koles wygral 2008 za 1 miejsce w photoshopie (bedzie tam samolot ze strazakami)
I jak pewnie wiecie nie wazne jak umiesz cs wazne czy jestes artysta i czy masz jakis pomysl.kazdy potrafi zrobic portret miss swiata nad morzem w izraelu gdze jest najlepsze slonce,ale pewnie wiekszosc z nas tam nie pojedzie nigdy wiec sie pobawdzie tym co macie,szczerze zamiast siedziec na forach moze lepiej taz zawolac jakas kolezanke (najlepiej pryszczata i gruba z piegami na calym ciele ubrana na bialo najlepiej cos co odbija swiatlo zeby bylo duzo pracy przy edycji i isc na zachod slonca )pewnie wiecej sie nauczycie na nastepny raz niz ktos wam to napisze.ogladalem tez po polsku nauki cs (szkoda czasu)jakas babka prowadzi (by mogli ten temat zostawic dlakogos kto ma pojecie i juz to zrobil.
http://ralphclevenger.com/

http://www.saddingtonbaynes.com/

http://www.katechase.com/

http://fatcatdigital.com/

http://sugardigital.com/

http://www.rocketart.com/

http://fiscusphoto.com/

http://glenwexlerstudio.com/

http://www.jameystillings.com/
Ok do milego skonczylem juz chyba z tym tematem o cs bo nikt juz chyba nic ciekawego nie napisze poza poprawianiem mojej pisowni:)powodzenia.

Allan
jak zrozumiales po mnie po wlosku i hiszpansku to to jest pestka.(mysle ze bys niezalapal) :lol:

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 20:04 ]
http://www.chrisorwig.com/today/
ten link do orwiga

k1caj_ns - Sob 10 Maj, 2008

Dzięki za stronki :wink: ale z tą edycją jak ją nazywasz to będę ostrożnie się bawił. Wiem że warto umieć coś w psie niż nieumieć ale nie po to kupowałem lustrzankę za 3 tysiaki żeby robić zdjęcia z których powstana fotomontaże.

Dla mnie fotografia to umiejętność odwzorowania, a w niektórych sytuacjach uwydatnienia tego co piękne lub tego co chcę ukazać. Czasami poprzez jeden portret można pokazać osobowość człowieka ,jego styl życia. Niechcę żeby ktoś pomyślał że mam jakieś negatywne nastawienie do fotomontażu bo tak niejest. Uważam , że to też jest potrzebne i także na swój sens ale dla mnie od fotografii do fotomontażu daleka droga i mam nadzieje że ta granica mi się szybko nie zatrze :wink:

Dlatego mozesz sobie pozniej podzielic zdjecia dla Ciebie i znajomych oraz te dzieki ktorym bedziesz mial kase.
Warto umiec cos nowego .Nawet dla samego siebie.

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 20:42 ]
k1caj_ns
jak mozesz to ktos ma pytanie czy warto kupic 450d pod innym pytaniem(chyba zagubiony) daj mu znac

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 21:24 ]
papabear podaj jakis adress albo kom to ci pomoge z photoshopem dla studenta

[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 21:26 ]
szczerze juz mam wiec niepodawaj

jaad75 - Sob 10 Maj, 2008

paski27, nie wiem po co ta bufonada w poprzednich postach... Szczerze mówiąc, to czytając anglojęzyczne fora mam wrażenie, że poziom pytań i wiedzy jest znacząco niższy niż tutaj..

ale masz odpowiedzi na pytania jakie tu nigdy nie padly poniewaz niejestes w stanie uzyskac odpowiedzi.naprzyklad o drogi sprzet lub ff nawet testow nie ma na ff .wiec sam wiesz o co mi chodzi.jakie sa wady w tych puszkach z poszczegulnymi najlepszymi obiektywami canona:)
dlaczego (rzecz jasna problem finansowy)

jaad75 - Sob 10 Maj, 2008

Testy na FF robi niewiele portali na świecie, a nawet te które robią, w zasadzie dopiero niedawno zaczęły testować na pełnej klatce. O droższy sprzęt Canona spokojnie możesz pytać na Canon Board - tam jest sporo jego użytkowników...
goltar - Sob 10 Maj, 2008

Przypominam że tematem jest "Photoshop" - kolejne posty nie na temat będą kasowane, a jeśli chcecie porozmawiać na inne tematy to proszę w nowym wątku...
kijos - Nie 11 Maj, 2008

mavierk
LR jest dobry do globalnej korekty - jak piła mechaniczna - tniesz po całości ;) PS to precyzyjne narzędzie chirurgiczne do lokalnej ingerencji w obraz.

Jeżeli, ktoś wykosztuje się na PS i będzie korzystał z Bridge i Camera Raw. To LR jest zbędny.

paski27, masz rację jeżeli, ktoś chce na fotografii zarabiać prawdziwe $ to obecnie najlepszy aparat i obiektyw nie wystarczy. Photoshop (lub inny program o podobnych możliwościach), dobry komputer i umiejętności to konieczność. No chyba, że ktoś jest artystą lub ma cały sztab fotoedytorów.
Natomiast nie rozumiem stwierdzenie "jak wy mozecie zarobic na swoje marzenia". Martwisz się o kondycję Polaków. Myślę, że nie masz powodów. Ja na wszystkie swoje marzenia jeszcze nie zarobiłem - młody jestem. Żeby nie pisać o kimś tam, kogo się zna albo o kim się słyszało). Moje dochody wciągu ostatnich 6 miesięcy wzrosły o 100% (nie z fotografii - nie jest ona moim zawodem). Teraz o fotografii. Zacząłem się nią interesować w listopadzie 2006 (pierwszy aparat -kompakt z nastawami ręcznymi). We wrześniu 2007 w konkursie fotograficznym (mój pierwszy w życiu) wygrałem nagrodę o wartości 3000pln (tak napisali w protokole przekazania). Kupiłem lustrzankę. Pojawiły się pierwsze zlecenia. Nigdy za zdjęcia nie zapłacono mi mniej niż 500pln (6 nieretuszowanych - tylko wywołane z RAW- zdjęć). Tak jak napisałem moja praca nie jest związana z fotografią, ani grafiką komputerową. Na fotografowanie mam niewiele czasu. Wszystkiego uczę się sam i uważam, że od końca 2006 zrobiłem duże postępy (wcześniej nawet obsługa komputera sprawiała mi problemy).
Oprócz PS nauczyłem się (w mniejszym lub większym stopniu) min. Illustrator, InDesign, Flash - zrobiłem od początku do końca swoją stronę Internetową. To wszystko amatorka, jestem amatorem i nie tonę w zachwycie ale wiem, że będzie tylko lepiej, bo sam na to pracuję :)
A jak ktoś leci pstrykać foty po 2 zł za szt. to jego sprawa ale szacunek się należy.

mnich - Nie 11 Maj, 2008

kijos, Bardzo ładna masz stronkę, ale lepsze sa na niej zdjęcia. Dla mnie flash, jak juz skończe z PS'em, to następny level. Sam również- narazie- nie zarabiam na fotografii.
W wolnych chwilach zdobywam doświadczenie i staram sie uczyć wciąż jak najwiecej- to chyba dotyczy każdego fotografa, amatora i profesjonalisty. Ciągła nauka i poszerzanie doświadczenia, wymaga dziś też znajomości obsługi programów graficznch. Wiele może narzekać na interfejs PS'a i jednak jego przeznaczenie dla grafików, ale fotografom- tym cierpliwym, da wiele satysfakcji.
Zmartwienia paski27 to woda na młyn dla tych którzy psoczą na wszystko. Ja uważam ze do swoich marzeń warto dążyć powoli swoją własną drogą. bo gdy szybko sie zdobędzie wszystko życie traci sens.

PS: Przedchwila w transmisj z GP2, widziałem fotografa z czarnym- nie białym!- wielkim tele.

mavierk - Nie 11 Maj, 2008

kijos napisał/a:
mavierk
LR jest dobry do globalnej korekty - jak piła mechaniczna - tniesz po całości ;) PS to precyzyjne narzędzie chirurgiczne do lokalnej ingerencji w obraz.
tzw kwestia przyzwyczajenia :) ja od LR się nie odwrócę, bo na prawdę bardzo lubię ten program.
mnich napisał/a:
kijos, Bardzo ładna masz stronkę, ale lepsze sa na niej zdjęcia. Dla mnie flash, jak juz skończe z PS'em, to następny level. Sam również- narazie- nie zarabiam na fotografii.
stronka jak stronka, ale zdjęcia tutaj klimat robią, zwłaszcza to z dwoma azjatkami...

//wycięty fragment nie na temat - goltar

paski27 - Nie 11 Maj, 2008

kijos
mama powinna byc z ciebie dumna(powaga tak trzymac ale niezupelnie zrozumiales o co mi chodzi)
fajnie ze sie trzymacie tematu
moze ktos wreszcie napisze cos o cs3
jaad 73 jestez z usa z kraju gdzie najlepiej sie wykorzystuje cs moze wierz cos wiecej na ten temat

kijos - Nie 11 Maj, 2008

mnich, dzięki. Strona jak zawsze nie zaktualizowana jak będę miał chwilę to zajmę się tym tematem. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę ale to nie ten wątek ;)

mavierk, Nikomu nie każę się odwracać. Jeżeli spełnia twoje wymagania to ok.
LR bawiłem się jakiś czas temu (wersja chyba 1.3) przez jakieś kilkadziesiąt minut. Więc jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Jest to po prostu zubożony Br + CR z kilkoma wodotryskami i "atrakcyjniejszym" interfejsem. W LR nie wyretuszujesz zdjęcia (brak warstw, masek, filtrów, pędzli i in. narzędzi), nie przygotujesz go do reprodukcji (brak zaawansowanych opcji zarządzania kolorem, bardzo uboga palta info itd.)

Co do PS polecam książkę Davida Blatnera i Bruca Frasera „Real World Adobe Photoshop CS2. Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku”

http://helion.pl/ksiazki/rwapc2.htm

Pozycja traktuje o CS2 ale cały czas jest aktualna. Można dowiedzieć się dużo o działaniu programu i uczy dobrych nawyków, które w przyszłości zaoszczędzą czasu i niepotrzebnych frustracji.

[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 21:37 ]
Jak komuś nie przeszkadza, że po angielsku - niektórym na pewno nie ;) to są aktualniejsze wydania http://www.peachpit.com/a...11-7b11840dccc5

mnich - Nie 11 Maj, 2008

kijos napisał/a:

http://helion.pl/ksiazki/rwapc2.htm

Pozycja traktuje o CS2 ale cały czas jest aktualna. Można dowiedzieć się dużo o działaniu programu i uczy dobrych nawyków, które w przyszłości zaoszczędzą czasu i niepotrzebnych frustracji.

Właśnie tą książke poleciłem w dziale "warsztato foto' w temacie "literatura"

Jest naprawdę świetna.

kijos - Nie 11 Maj, 2008

mnich, sorry nie zaglądałem, ale jest na tyle dobra, że warto o niej przypominać ;)
mavierk - Nie 11 Maj, 2008

kijos napisał/a:
LR bawiłem się jakiś czas temu (wersja chyba 1.3) przez jakieś kilkadziesiąt minut. Więc jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Jest to po prostu zubożony Br + CR z kilkoma wodotryskami i "atrakcyjniejszym" interfejsem. W LR nie wyretuszujesz zdjęcia (brak warstw, masek, filtrów, pędzli i in. narzędzi), nie przygotujesz go do reprodukcji (brak zaawansowanych opcji zarządzania kolorem, bardzo uboga palta info itd.)
no właśnie, ja nie retuszuje (a jak to robie, to zaglądam do psa :) ), zazwyczaj zachowuję na kompie - jak trzeba mi zmienić paletę barw, odpalam w psie gotowe zdjęcie :)
komor - Pon 12 Maj, 2008

kijos napisał/a:
LR (...) Jest to po prostu zubożony Br + CR z kilkoma wodotryskami i "atrakcyjniejszym" interfejsem.

Co to jest Br + CR?

mnich - Pon 12 Maj, 2008

CR- to chyba Camera RAW, a BR- chyba Adobe Bridge.
komor - Pon 12 Maj, 2008

Hm, ostatni raz Adobe Bridge oglądałem jak do niczego jeszcze nie służył. Skoro LR to okrojona wersja BR, to chyba muszę wreszcie rzucić okiem na CS3, skoro to takie cudo :)
A tak na poważnie to porównywanie LR do PS to jest dla mnie pomyłka, bo to są różne produkty, które mają inne zastosowania i raczej się uzupełniają niż wzajemnie wykluczają. Ja stosuję oba, ale do różnych celów.

mnich - Pon 12 Maj, 2008

Ale co takiego robisz w LR czego nie można zrobić w PS ?
MichalP - Pon 12 Maj, 2008

mnich napisał/a:
Ale co takiego robisz w LR czego nie można zrobić w PS ?

Ja myślę, że po prostu LR jest ładniejszy od PSa :-D i tyle. Podoba mi się design i dzielenie ekranu i pokazanie jak obraz wyglądał przed a jak po obróbce. A PS po dodaniu odpowiednich pluginów (np PTLens) zrobi to samo.

kijos - Pon 12 Maj, 2008

Pisząc Photoshop mam na myśli Photoshop z modułami Bridge i Camera Raw w wersji CS2 lub C3.
Jeżeli porównywać sam program Photoshop (bez wspomnianych modułów) z Lightroom to rzeczywiście jest to pomyłka.
Po prostu uważam, że jeżeli ktoś wykosztował się na PS to szkoda wywalać kasę na LR. Te 1000pln lepiej przeznaczyć na modernizację komputera.

mnich - Pon 12 Maj, 2008

albo grip do D300... ;P
arietiss - Pon 12 Maj, 2008

Dla mnie jako dla amatora, który dopiero niedawno zetknął sie z takimi narzędziami obróbki zdjęć, LR jest zdecydowanie bardziej "przyjazny" i "łatwiejszy". Oczywiście nie daje takich możliwości jak PS, jednak dla amatora, który nie zamierza zbytnio bawić się w przerabianie zdjęć (zasada-zdjęcie nieudane jest po prostu kasowane!), jest programem wystarczającym. Daje poza tym bardzo dobre możliwości katalogowania zdjęć, segregowania, szukania, według prostych i jasnych zasad. Dopiero w ostateczności korzystam z PS, jeśli LR nie może sobie poradzić. Oba programy doskonale ze sobą współdziałają (w końcu jeden producent Adobe!).
jaad75 - Pon 12 Maj, 2008

Bridge też nadaje się do katalogowania. W zasadzie, jak dla mnie LR ma tylko taką przewagę nad PS+ACR, że wygodnie i szybko pokazuje przepały i "niedopały" oraz rzeczywiście ma bardzo przyjemnie rozwiązaną sprawę widoku przed/po + można używać tych samych narzędzi dla JPG-ów i RAW-ów. Podoba mi się narzędzie kardowania w LR - powinni coś takiego zaimplementować w PS (jako opcję obecnego narzędzia), bo tu LR wydaje mi się wygodniejszy. Katalogowania, ani w jednym, ani w drugim programie nie używam (choć zdaję sobie sprawę, że jest całkiem fajnie pomyślane), przygotowanie do druku w LR, to śmiech na sali, moduł przygotowania publikacji w sieci, czy slideshow jest dla mnie również nieużyteczny. Integracja LR z PS jest daleko bardziej kaleka, niż w przypadku ACR, ale zdecydowanie największą wadą LR jest ilość śmieci jakie tworzy na twardym dysku...
arietiss - Pon 12 Maj, 2008

Oczywiście! Jak ktoś używa już PS to do gorszego narzędzia nie wróci! To bez sensu! Ale jeśli się zaczyna to łatwiej zacząć od LR zdecydowanie! Mam oba i w PS nie mogłem się połapać, a w LR wszystko jest takie bardziej intuicyjne dla laika.
k1caj_ns - Pon 12 Maj, 2008

Myślę ,że prędzej czy później i tak trzeba przeskoczyć na ps. Chyba że komuś wystarczają możliwości jakie mu dają inne programy mniej zaawansowane. PS jest sprawdzonym narzędziem i cenionym przez wielu. Każdy kto trochę bawi się w grafikę komputerową to nie może się obejść bez tego. Chyba lepiej zacząć od razu od PS niż później się przestawiać . Zresztą w PS po tygodniu zabawy obsługa też staje się intuicyjna .
mnich - Pon 12 Maj, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Chyba lepiej zacząć od razu od PS niż później się przestawiać . Zresztą w PS po tygodniu zabawy obsługa też staje się intuicyjna .
Nie każdy zaraz potrzebuje takiego programu jak PS. Nie wszyscy bawią się w warstwy, maski i tryby mieszania. Ja oprócz CS2 korzystam z Capture NX, oraz Capture ONE ( phase one ). Ten pierwszy to soft nikona i używam go do wywoływania rawów, ten drugi to troche taki LR- też wywołam w nim raw ale jednak jest troszkę bardziej intuicyjny niż Capture NX i szybko można w nim uzyskać efekt Wysokiego Klucza.
Oczywiście często zdarza mi się wstępnie obrobioną/wywołaną fotkę z jednego z tych dwóch programów edytować potem w PS, dlatego że poprostu wiem gdzie co tam jest i nie trace czasu na eksperymenty. Może też dlatego że ACR z CS2 nie wywołuje raw z D300.

k1caj_ns - Pon 12 Maj, 2008

No to też zależy od własnych upodobań. Ja nie miałem przed PS żadnego innego programu do obróbki foto. PS nauczyłem się zanim kupiłem lustrzankę więc nie miałem styczności z programami które się dostaje w pudełku. Siłą rzeczy nauczyłem się tego co mi było potrzebne . Wygodniej jest robić wszystko w jednym programie no ale tak jak napisałeś nie wszystkim są potrzebne takie zaawansowane funkcje jakie daje PS.

Tak więc wybór programu to kwestia indywidualna i zależy od wielu czynników takich jak chociaż by wcześniejsze doświadczenie zdobyte przy obsłudze jakiegoś tam programu.

kijos - Wto 13 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
że wygodnie i szybko pokazuje przepały i "niedopały"

Myślałem, że tej kwestii w obu jest identycznie.
"O" (z klawiatury) - przepały;
"U" niedopały. "Alt + suwak Exposure (Ekspozycja)" i "Alt + suwak Recovery (Odtwarzanie) -przepały na kanałach;
"Alt + suwak Black (Czarne)" - niedopały na kanałach;
Histogram;
"S" próbnik kolorów.
Z tym, że w ACR można klikać próbnikiem zostawiając celowniki ;) i obserwować wartości składowe barw.

komor - Wto 13 Maj, 2008

Widzę, że muszę chyba przestać się odzywać w tym wątku, bo CS3 pod względem obsługi RAW-ów wygląda zupełnie inaczej niż posiadany przeze mnie CS1. Pozwolę więc sobie tylko zadać następujące pytania, żeby wyrobić sobie opinię, czy Photoshop CS3 mógłby zastąpić u mnie Lightrooma:

1) Czy w PS CS3 można pracować bezpośrednio na RAW-ach, bez zamiany na ogromne 16-bitowe pliki PSD/TIFF i związanego z tym obciążenia pamięci i dysku?

2) Czy już po zaimportowaniu RAW-ów do Photoshopa można nadal wykonywać typowe dla wywoływarki RAW operacje takie jak ratowanie przepałów (w LR: Recovery), rozjaśnienie ciemnych partii (w LR: Fill Light) czy zmiana ekspozycji?

3) Czy Photoshop CS3 przechowuje historię zmian w poszczególnych plikach i daje możliwość zapamiętania kilku wariantów wywołania i edycji RAW-a (np. wariant kolorowy, cz-biały, itd.)?

Jeśli odpowiedzi na te pytania brzmią: tak, to w przyszłości będę się przesiadał z CS1 na CS3, a LR pójdzie w odstawkę. Obawiam się jednak, że przynajmniej na pytania 1. i 3. odpowiedź brzmi: nie. Oczywiście funkcjonalności PS i LR mocno się zazębiają, ale nadal uważam, że te dwa produkty podchodzą po prostu do tematu od dwóch stron: LR zaprojektowany jest dla fotografia, a PS z całą pewnością zaprojektowany był dla grafika, a teraz dołożono mu funkcjonalności związane z fotografią cyfrową i obsługą cyfrowego „negatywu”, plus oczywiście zarządzanie zasobami plikowymi (Adobe Bridge).
Jeśli ktoś lubi (lub musi) pracować na warstwach lub miejscowo modyfikuje zdjęcia (np. usuwa niechciane elementy, pryszcze z twarzy itd.) to oczywiście Photoshop jest niezastąpiony, ale do takiej ogólnej korekty „fotograficznej” zdjęcia Lightroom wydaje mi się świetną propozycją, nawet dla takiego profesjonalnego fotografa, który nie ma w swoim zakresie obowiązków szparowania, retuszu, generowania ścieżek wycinających czy innych operacji związanych z przygotowaniem zdjęcia do użycia w reklamie czy druku, ani nie uprawia fotografii artystycznej, takiej gdzie zdjęcie ulega mocnemu przetworzeniu.

paski27 - Wto 13 Maj, 2008

komor

czesz znowu ja
Pytanie pierwsze moze wiesz lub nie otwierajac zdjecie w raw(na dole masz ustawienia i wybierasz jak ma byc orwarty plik w ps.9po korekcji w adobe raw.Musisz tam zmienic na 8 bit
Mozesz bezposrednio otwierac pliki raw tylko i wylacznie z programu bridge (ale musisz miec chyba zainstalowana aktualizacje)(chyba bo zawsze aktualizuje i nigdy nie pracowalem bez)(zmiana na 8 bit musi byc zmieniona w adobe raw,ustawieniach w bridge,albo w cs3 image -mode-8bit

pytanie drugie
W cs3 Zostalo poprawione shadow and higlight (cienie i przepaly )nie wiem jak to po polsku.Ale prawda jwst taka ,ze jezeli pracujesz w 16 bitach efekt koncowy jest .watro tez urzywac brightness/contrast ale z odznaczona kratka 'use legacy'jesli bedzie zaznaczona dziala tak samo jak w cs2 czyli marnie

pytanie trzecie
Tak ale musisz zwiekszyc liczbe historii do np stu automatycznie jest ustawiona na 10 ostatnich czynnosci.Albo druga opcja samemu zapisywac historie.
zapamietuje ostatnia edycje raw automatycznie (mozesz rownierz powrocic do orginalnego zapisu z camery)Ale mozesz rownierz zapisywac ustawienia w raw.

OK .teraz ja mam pytanie do LR.
nie znam go ale z tego co reklama mowi ten program ma znacznie przyspieszyc prace fotografa.pytanie brzmi czy to prawda.chodzi mi o na zdjecia weselne lub z sesji.co ja robie wybieram 50 dobrych i poprawiam w cs3.to jest ok jak dla mnie.Ale nie chce mi sie siedziec nad nastepnyni okolo (300) wesele w cs3.oczywisce juz je zmienie do formatu jmpg w bridge.I zakladajac ze mam ustawiony dobrze white balance.Czy jestem w ztanie w Lr zwiekszyc ostrosc dodac troche kolory zeby zdjecia wygladaly porownywalnie jak po cs3.?(nie mowie tu o usuwaniu czegos lub wyostrzania tylko pewnych elementow.

Dzieki za sensowna odpowiedz.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 17:14 ]
Kto sie ze mna nie zgadza chyba niezna cs3.
poprawiam swoja odpowiedz dwa(jezeli pracujesz w 16 bitach efekt koncowy nawet jak zmieniasz na jmpg jest lepszy)masz wiecej mozliwosci.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 17:15 ]
Co do trzeciego zapisujesz tak samo jak w levelu,curves czy kazdym innym przez klikniecie na save setting

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 17:20 ]
i warto tez zmienic w preferencjach cs3 ilosc dostepnej pamieci mnajlepiej 50%
jesli nie robisz panoram 600mb powinno starczyc nawet na 16 bit jak nie staraj sie tam gdzie mozesz urzywac 'flaten picture' zawsze mozesz cofnac do tej operacji albo zapisywac na twardym dysku.to kolejny sposob jak ominacproblemy z mala iloscia pamieci.
Jesli ktos chce robic panoramuy z wiecej niz 6 zdjec 10mpx dwa gb pamieci czasami jest za malo

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 17:23 ]
nawet w kompie jak athlon 64x2 6000 +dual 2gb memoty(niestety)
albo robisz dwie osobne panoramy 3 zdjecia i nastepne trzy a pozniej je laczysz razem i bedzie ok .(zapomnialem dodac ze problem ten jest na 16 bitach

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 19:26 ]
No i tak szczerze nie polecam tego programu nikomu komu sie nie chce uczyc.Mowie tu o minimum dwuch miesiacach po 4 godziny dzienne.Zeby znac go w 70 procentach:)
chyba nikt go niezna calego:)

kijos - Wto 13 Maj, 2008

paski27 napisałeś dużo i rzeczowo tylko strasznie chaotycznie. Spróbujmy to uporządkować żeby dla każdego, kto czyta forum posty były zrozumiałe. Jeżeli się z czymś nie zgadzasz to pisz i uzupełniaj.

komor

Ad.1
Jeżeli otwierasz plik RAW z Bridge przed „przejściem” do Photoshop wyświetla się okno dialogowe Camera RAW (może to być okno dialogowe z poziomu Bridge lub Photoshop), w którym możesz wybrać:
- profil kolorów (space)
- głębie bitów (depth)
- rozmiar (size)
- rozdzielczość (resolution)
Możesz otworzyć plik RAW z pominięciem tego okna (Shift+Enter).
Możesz plik RAW otworzyć w Photoshop jako obiekt inteligentny (smart object).
Oczywiście wszystkich tych zmian możesz także dokonać w samym Photoshop.

Odp. TAK

Ad.2
Możesz otworzyć RAW jako obiekt inteligentny.
Możesz korzystać z całej palety dostępnych narzędzi w Photoshop.

Odp. TAK

Ad.3
Camera Raw nie zapamiętuje historii zmiany zdjęć (oprócz ostatniej operacji). Można ręcznie zapisywać zmiany w plikach .xmp (Preset)
W Photoshop jest paleta historia (history), gdzie są zapamiętywane zmiany ale po zamknięciu dokumentu jest czyszczona. Możesz też zapisywać historię zmian wraz z dokumentem służy do tego służy paleta kompozycje warstw (layer comps)

Odp. TAK/NIE - możesz wybrać ;)

paski27
Jeżeli masz wiele zdjęć do obrobienia to możesz w ACR pracować w trybie taśmy filmowej (otworzyć wiele plików naraz) albo zarejestrować akcje i skorzystać z polecenia batch.

paski27 - Wto 13 Maj, 2008

zgadza sie ze ja tak pisac nie umiem:)
jak chcesz zaoszczedzic na pamieci mozesz nieurzywac jako 'smart object'
ale jako smart object mozesz urzywac 'tylko' filtry oraz 'cienie i przepaly' z image-adjustment (bo reszta opcji jest niewidoczna)(z ''adjustment")

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 22:03 ]
No i jescze cos do camera raw bo po update doszla nowa opcje(nad saturation)clarity NIE URZYWAJCIE TEGO
jesli wam zalerzy na jakosci zdjec
nie wyostrzajcie tez w camera raw (automatycznie jest ustawione na 25%najlepiej wyzerowac

ostrzenie(wyastrzanie0nalezy urzywac jako jedna z ostatnich funkcji(jezeli chcecie to robic)
najlepiej ostrzyc w colorze LAB chanelu LIGHTNESS (tylko on wlaczony)
Nastepnie wrucic do layers zmienic na LUMINACITY ustawic opacity tak jak wam pasuje i zmienic spowrotem na rgb czy jakies inne kolory ktore chcecie

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 22:21 ]
bridge po update mozna otwiefac pliki jmpg w camera raw moze niewiele to daje ale dla kogos kto nie zna obslugi cs moze bedzie to latwiejsza opcja.

Ale jak bym mial teraz kupowac cs3 bo nie chcial bym urzywac u koleki ktory juz ma albo 'w bibliotece" i mial bym wydac okolo (nie wiem nawet ile ale jest duzo zlotych)(A program ten nie byl by mi potrzebny bo nie czerpie korzysci materialnych ze zdjec).wolalbym korzystac z innego nawet darmowego programu a zainwestowac kase w szklo.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 22:25 ]
odp 3 History jest czyszczona jak zapiszesz zdjecie w jmpg ale jak zapiszesz w w formacie photoshop albo tiff bez kompresacji warst nadal mozesz powrocic do tego co robilesnp.w polowie edycji danego zdjecia.(No ale to chyba kazdy wie)

kijos - Wto 13 Maj, 2008

Cytat:
zgadza sie ze ja tak pisac nie umiem:)

Trening czyni mistrza ;)

paski27 napisał/a:
ostrzenie(wyastrzanie0nalezy urzywac jako jedna z ostatnich funkcji(jezeli chcecie to robic)
Nastepnie wrucic do layers zmienic na LUMINACITY ustawic opacity tak jak wam pasuje i zmienic spowrotem na rgb czy jakies inne kolory ktore chcecie

W ACR możesz ustawić wyostrzanie samego podglądu.
Wiem, że wiele osób wyostrza w LAB. Ja tak nie robie. Po prostu zmieniam sposób mieszania wyostrzonej warstwy na luminosity, albo daje polecenie fade (Ctrl+Shift+F) i zmienia na luminosity. Chcę uniknąć niepotrzebnych konwersji. Ale może po prostu za mało wiem o przestrzeni LAB.

mnich - Sro 14 Maj, 2008

paski27 napisał/a:

I ja też polecam tą sztuczkę.

paski27 - Sro 14 Maj, 2008

A jesli chcecie ostrzyc tylko krawedzie zamiast luminacity zmienic na darken
papabear - Czw 15 Maj, 2008

Paski27..im więcej czytam, tym bardziej się boje jak ogarne tego Potoshopa :D :P
paski27 - Czw 15 Maj, 2008

Polskiego jezyka sie nauczyles to myslisz ze sie tego nienauczysz?
przerob te plyty co Ci podalem i bedziesz expertem:)

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 21:00 ]
Ucza od podstaw i podaja wszystkie skruty klawiszowe wiec nie ma szans ze czegos niezalapiesz:)I wszystko za free:)
A napewno Ci sie to przyda w przyszlosci.

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 21:01 ]
No a zanim przerobilem te plyty nawet niewiedzialem jak urzywac 'curves'lub 'levels':)

arietiss - Czw 15 Maj, 2008

paski27 masz jakieś dobre płyty z lekcjami nauki PS po polsku? Pełno tego jest na internecie, ale przeważnie jakiś bełkot! Ciężko pokapować.
papabear - Czw 15 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
paski27 masz jakieś dobre płyty z lekcjami nauki PS po polsku? Pełno tego jest na internecie, ale przeważnie jakiś bełkot! Ciężko pokapować.

Z tego jak z nim gadałem to sugerował raczej wersje angielską.. właśnie dlatego, że w polskiej
ciężko się połapać....ale może ma coś sensownego in polish :D

arietiss - Pią 16 Maj, 2008

Wielka szkoda! Z angielskim u mnie kiepsko niestety... :sad: To właśnie utrudnia mi wgryzienie się w PS. Te polskie filmiki są do bani! Myślę nad książką, ale nie wiem czy opłaci się w nią zainwestować 140zł... :neutral:
kijos - Pią 16 Maj, 2008

arietiss,
Opłaca się. Książka wyjaśnia sposób działania programu. "Filmiki" prezentują najczęściej jakieś konkretne rozwiązania. Jeżeli bez znajomości działania narzędzi przyjdzie zrobić tobie coś niestandardowego, o czym nie było w filmiku, to pogubisz się. Zresztą jak przeczytasz tę książkę to nawet filmik po chińsku będzie dla ciebie zrozumiały.

arietiss - Pią 16 Maj, 2008

Dzięki! Chyba trzeba się zopatrzyć...! :mrgreen:
mnich - Pią 16 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
Dzięki! Chyba trzeba się zopatrzyć...!

Koniecznie! :grin:

paski27 - Pią 16 Maj, 2008

Te filmy co podalem wczesniej moim zdaniem sa lepsze od ksiazek .Sa w jezyku angielskim ale to tak do konca nie sa tylko filmy.Masz mozliwosc pracy na tych samych zdjeciach co prowadzacy,czyli sie uczysz .To nie jest tak ze podaja Ci tylko jedna metode wyostrzania .podaja ich okolo 10.I tak jest z reszta funkvji.jezeli tego niezalapiesz to nie jest to ze Twoj angielski jest do bani>moze bardziej ze twoje IQ jest za niskie.nie trzeba znac angielskiego zeby sie czegos nauczyc,Trzeba tylko podazac za kursorem myszki prowadzacego.(pragne uwzglednic ze nie prubuje tu kogokolwiek obrazic czy cos w tym stylu)(ale niestety nienakrecil nikt nic dobrego o cs3 po polsku niestety.:(
k1caj_ns - Pią 16 Maj, 2008

No język faktycznie nie jest najważniejszy ale ułatwia w dużym stopniu naukę. Ja właśnie w ten sposób uczyłem się obsługi after effects CS3 i najlepszym sposobem według mnie jest:

1. Oglądamy filmik i zatrzymujemy go co jakiś czas żeby powtórzyć ruch "instruktora" i tak kilka razy

2. Później można próbować samemu osiągnąc upragniony efekt.

3. Kombinujemy sami z suwaczkami na które natrafiliśmy podczas kursu.

Ja się AE tak nauczyłem a na PS za niedługo przyjdzie też czas. Oba produkty ADOBE więc będzie łatwiej :cool:

kijos - Nie 18 Maj, 2008

paski27, zakładam, że chociaż zajrzałeś do tej książki ;)
luke - Czw 01 Sty, 2009

Witam,
kijos, wspomnialeś o dobrym podręczniku do PS2 (Real World Adobe Photoshop CS2), ja szukam jakiejś dobrej książki na temat PS3, czy możecie coś mi polecić ?

mnich - Czw 01 Sty, 2009

luke,
http://helion.pl/ksiazki/rwpcs3.htm

[ Dodano: Czw 01 Sty, 2009 17:01 ]
Ci sami autorzy więc pozycja warta uwagi. Tymbardziej że ja też polecam Real World Adobe Photoshop CS2.

luke - Czw 01 Sty, 2009

okey, to zdaje się następca tamtej książki do PS2
dzięki

mnich - Czw 01 Sty, 2009

Poszę :)
luke - Czw 01 Sty, 2009

Wygląda że akrat ten podręcznik będzie dostępny najwcześniej w marcu 2009, chyba będe musiał znaleźć coś innego zanim pojawi się ta książka.

Właściwie radze sobie z podstawowymi rzeczami, mam jednak dość poważny problem. Chodzi tutaj o kolory wywoływanych RAW-ow, które wyglądają zupełnie inaczej w Photoshop PS3 a inaczej po wywołaniu programem dostarczonym wraz z aparatem - 'RAW Image Task' (Canon), dlaczego ?

Dzemus - Czw 01 Sty, 2009

Balans bieli. Ustawiasz sam czy dajesz auto? Bo w tym może tkwić problem.
luke - Czw 01 Sty, 2009

Dzemus napisał/a:
Balans bieli. Ustawiasz sam czy dajesz auto? Bo w tym może tkwić problem.

Rozumiem że chodzi Ci o WB ustawiony w aparacie?
Przed chwilą zrobiłem porównanie i okazuje się że przy ustawieniu WB w aparcie na AUTO różnica w kolorach jest bardzo wyrażna (zdjęcie w parze). Przy ustawieniu WB na Cloudy, róznica jest mniejsza choć widoczna (panna młoda).

jaad75 - Czw 01 Sty, 2009

Bo rawery Adobe (i nie tylko) nie korzystają z profili producenta, tylko używają własnych... Zresztą, jeśli masz dostęp do tablicy Gretaga Macbetha, możesz sobie również skalibrować aparat samemu...
kijos - Pią 02 Sty, 2009

luke, możesz kupić angileską edycję RWAP CS3. Jak wolisz po polsku to śmiało bierz RWAP CS2. Zmian jest nie wiele i doczytasz o nich w pomocy, Internecie itp.
Problem z kolorami to tak jak napisał Jaad75, kwestia ignorowania przez Adobe profili producentów.

PS: Bruce Fraser nie żyje.

jaad75 - Pią 02 Sty, 2009

kijos napisał/a:
PS: Bruce Fraser nie żyje.

Tak, wiem... Szkoda.

luke - Pią 02 Sty, 2009

kijos napisał/a:
luke, możesz kupić angileską edycję RWAP CS3. Jak wolisz po polsku to śmiało bierz RWAP CS2. Zmian jest nie wiele i doczytasz o nich w pomocy, Internecie itp.
Problem z kolorami to tak jak napisał Jaad75, kwestia ignorowania przez Adobe profili producentów.

Spoko, mysle ze mogę poczekać kilka miesięcy na polską wersje RWAP CS3. A póki co kupie Real World Camera Raw i Photoshop CS3/CS3 PL (Autorzy Ci sami)

jaad75 napisał/a:
Bo rawery Adobe (i nie tylko) nie korzystają z profili producenta, tylko używają własnych... Zresztą, jeśli masz dostęp do tablicy Gretaga Macbetha, możesz sobie również skalibrować aparat samemu...

1. czy to jest jednorazowa kalbracja aparatu ?
2. czy po tej kalibracji RAWy wywolyane w Camera RAW bedą wyglądaly tak samo jak w canonowskim Raw Image Task ?
3. Czy to jest jedyne rozwiązanie ? a jeśli tak jak to się robi (będe wdzięczny za jakiś praktyczny link)

kijos - Pią 02 Sty, 2009

Cytat:
2. czy po tej kalibracji RAWy wywolyane w Camera RAW bedą wyglądaly tak samo jak w canonowskim Raw Image Task ?
3. Czy to jest jedyne rozwiązanie ? a jeśli tak jak to się robi (będe wdzięczny za jakiś praktyczny link)

http://www.creativepro.co...aw-photoshop-cs

jaad75 - Pią 02 Sty, 2009

luke napisał/a:

W zasadzie, żeby było dokładnie, to musisz sprofilować dla różnych szkieł i różnych źródeł światła - sporo zabawy...
Cytat:

Nie sadzę, ale będą maksymalnie zbliżone do idealnego odwzorowania kolorów.
luke napisał/a:
3. Czy to jest jedyne rozwiązanie ?

Jeśli chcesz maksymalnie zbliżyć się do idealnego odwzorowania kolorów, to tak.

luke - Pią 02 Sty, 2009

kijos napisał/a:

http://www.creativepro.co...aw-photoshop-cs

to jest bardzo ciekawa lektura. W wolnej chwili (dłuższej) będe się starał skalibrować aparat zgodnie z opisem zawartym w artykule

jaad75, kijos - Panowie dzięki za pomoc :-)

mavierk - Pią 02 Sty, 2009

paski27 napisał/a:
Polskiego jezyka sie nauczyles to myslisz ze sie tego nienauczysz?
to teraz na Ciebie z polskim kolej :P

skróty się pisze przez ó
nie z czasownikami osobno :P

edmun - Sob 03 Sty, 2009

WYJĄTKI: Czasowniki utworzone od rzeczowników z przedrostkowym nie, np. niepokoić (od: niepokój), niewolić (od: niewola), a także czasowniki niedomagać, niedowidzieć, nienawidzić.
Pisownia niedosłyszeć lub nie dosłyszeć zależy od znaczenia:

mavierk - Pon 05 Sty, 2009

to jest rzeczownik nieuczyć? ale dzięki za wyjątki ^^
kmosw - Pon 05 Sty, 2009

Jest jedynie rzeczownik nieuk :)
nesta - Czw 08 Sty, 2009

Polecam wszystkim tutoriale dt. Photoshopa CS4 uzytkownika IceFlow na Youtube.
http://www.youtube.com/user/IceflowStudios

Wyraznie, powoli i rzetelnie. Kilkadziesiat pozycji na temat podstaw i bardziej zaawansowanych technik.

szykt - Sro 18 Lut, 2009

Witam!
Nie chcę zaczynać nowego wątku i dlatego tutaj się podłączam. Zazwyczaj zajmuję się filmem, ale teraz mam pytanie dotyczące fotografii. Może jest zbyt tendencyjne, ale chciałbym się dowiedzieć jak PHOTOSHOP ELEMENTS 7 dalece odbiega np. od PHOTOSHOPA 7 CE? Chodzi mi o ile jest okrojony? Nie chciałbym porównywać go do CS3 lub CS4 bo wiadomo. Czytałem że jest dobry dla początkujących. Czy warto go zakupić?

jaad75 - Sro 18 Lut, 2009

PS7 wyszedł około 2003 roku, więc jest dość zabytkowym programem, ale Elements jest z kolei na tyle różny od normalnego PS-a, że też ciężko to porównywać... Moim zdaniem nie warto kupować Elements - wolałbym pracować na darmowym Gimpie.
Tutejszyn - Czw 19 Lut, 2009

jaad75 musisz pamiętać, że jesteś tu na forum osobą opiniotwórczą.
W tym przypadku chyba nie jest dobrze, abyś wypowiadał się na temat programu skierowanego do ludzi, którzy szukają czegoś porządnego, a zarazem prostego i nie wymagającego od użytkownika wiedzy wyraczającej poza przeciętność.
Nie ukrywasz, ze pracujesz w studiu graficznym i dlatego myślę, że to co powiedziałeś jest trochę krzywdzące dla programu i mylące dla potencjalnych uzytkowników.

Jesienny - Czw 19 Lut, 2009

Może nie jestem opiniotwórczy, ale do obróbki zdjęć wolałbym zdecydowanie PS Elements od Gimp-a. Gimp to jest porządne narzędzie nie powiem, ale kiedy ostatnio znów odpaliłem by coś komuś wytłumaczyć, to: interfejs zabił mnie po 15s., klawiszologia po 30s., a po następnych 3 minutach już nie miałem ochoty tłumaczyć komuś tylko wyrzucić monitor przez okno ;)

Oczywiście, jeśli ktoś miał małą styczność z PS-em, to dla niego "filozofia" Gimp-a może nie być odległa. Sęk w tym, że ja uznaję pakiet Adobe za standard, i jeśli ktoś na siłę próbuje mi wcisnąć coś diametralnie innego to mój mózg się buntuje.

PS.1. Oczywiście PS Elements, to nie jest PS, ale jego obsługa jest mi bliższa i bardziej intuicyjna.

PS.2. Czysty PS. też doskonały nie jest ;) (Jak ktoś kiedyś próbował pracy na kilku kolorach wolnych na raz to pewnie wie, że też chce się nie raz monitor wywalić przez okno)

edmun - Czw 19 Lut, 2009

Jesienny, chyba już kiedyś był wątek o tym, że Gimp to dla straceńców jest... również uważam że jest to świetny program, ale za interfejs zabiłbym każdego kto to robił... (...taki program spartolić.... ehh...)
teodor2424 - Czw 19 Mar, 2009

mam problem może ktoś pomoże mi go rozwiązać:

Nie mogę zapisać żadnego zdjęcia a PS CS3 w formacie JPG, po prostu w menu Zapisz Jako...
w format pliku w menu rozwijalnym nie mam formatu JPG.
co z tym można zrobić.
Nawet po przeróbce zdjęć wyjściowych w JPG nie daje się ich zapisać w tym samym formacie czyli JPG.
Mam do dyspozycji tylko te formaty:
PSD, CIM, DCM, PDF, RAW, PNG, TIF

ale brak JPG.

jaad75 - Pią 20 Mar, 2009

Najprawdopodobniej próbujesz zapisać plik 16-bitowy...
teodor2424 - Pią 20 Mar, 2009

Czyli jak się z tym uporać??
jaad75 - Pią 20 Mar, 2009

Skonwertować do 8-bitów...
Image->Mode->8 Bits/Channel

teodor2424 - Pią 20 Mar, 2009

no tak pomogło :)
Dzięki

orrro - Czw 02 Kwi, 2009

szykt napisał/a:
Witam!
Może jest zbyt tendencyjne, ale chciałbym się dowiedzieć jak PHOTOSHOP ELEMENTS 7 dalece odbiega np. od PHOTOSHOPA 7 CE? Chodzi mi o ile jest okrojony? Nie chciałbym porównywać go do CS3 lub CS4 bo wiadomo. Czytałem że jest dobry dla początkujących. Czy warto go zakupić?

Moim zdaniem nie ma co porównywać PS7 do PSE7. Jeśli chcesz się zajmować zdjęciami raczej dla własnego użytku lub do pokazania znajomym, to zdecydowanie polecam PSE7. Ta wersja ma szereg nowych funkcji, które są intuicyjne. Oczywiście, wszystko co zrobisz w PSE7, zrobisz również w PS, ale do tego będziesz musiał posiąść trochę więcej umiejętności. W PSE7 dodano super narzędzia, jak Smart Brush, Surface Blur itd. Są one oczywiście zapożyczone z PS, ale zdecydowanie (jak już pisałem wyżej) bardziej intuicyjne. Ja osobiście pracuję w PS, bo to mój zawód. Wszystkim którzy chcą się amatorsko bawić zdjęciami zdecydowanie polecam PSE, a wersja 7 jest moim zdaniem SUPER. I kosztuje ok 400 pln. Chyba że masz perspektywy pracować dla agencji rekl. , studiów fot. itd. to warto nauczyć się PS, ale to wymaga czasu (i to sporo). W Fotokurierze 02/09 jest artykuł o PSE7, o nowościach i jak z nich korzystać. Na stronie niestety jest tylko zajawka.
link1
a to już jako ciekawostka :wink: , bo fajne albumy online można tam tworzyć
link2
pozdrawiam :

Bumber - Sro 03 Cze, 2009

Witam.

Mam pytanko do użytkowników PS CS3. Jaką literaturę do tego programu polecacie? Jestem zainteresowany kompleksową pozycją, nie chcę się już rozdrabniać (do tej pory korzystałem z książem Scotta Kelby'ego, jednak czuję, że już nie wystarczają).
Miałem zamiar kupić Biblię Photoshop CS3, jednak ostatecznie zrezygnowałem, chcąc zapytać bardziej doświadczonym o radę. :)

zug - Czw 04 Cze, 2009

to zależy czego szukasz?
czy omawiane mają być techniki,
czy potrzebujesz książki do nauki tego programu
tu akurat korzystam z Adobe Photoshop CS3/CS3 PL. Oficjalny podręcznik :arrow: Tu
mam książkę wspomianego autora "Fotografia Cyfrowa edycja zdjęc IV wydanie" i jak na razie mi w wystarcza choć coraz częściej zaglądam do tego podręcznika :wink:

Bumber - Czw 04 Cze, 2009

zug, podstawy opanowałem, jednak wszystkich potrzebnych fuknkcji na pewno nie znam. Techniki też by się więc przydały, jednak nie coś w stylu "redukcja czerwonych oczu".
zug - Czw 04 Cze, 2009

Bumber, proponuję Ci zobaczyć to wydanie :razz:
a jeśli chodzi o ten podręcznik to mam go w PDF tak więc jak ..... :cool: to mogę Ci streścić :mrgreen:

orrro - Pią 05 Cze, 2009

Bumber napisał/a:
zug, podstawy opanowałem, jednak wszystkich potrzebnych fuknkcji na pewno nie znam. Techniki też by się więc przydały, jednak nie coś w stylu "redukcja czerwonych oczu".

Ja zaczynałem naukę od biblii (tyle że od CS2, wiadomo że teraz lepiej żebyś czytał CS3). I takie rozwiązanie polecam bo jest naprawdę wiele przykładów na używanie narzędzi i filtrów. Co do praktycznych zastosowań Photoshopa polecam "Fotografia Cyfrowa-edycja zdjęć" Kelbyego, (ja korzystałem z III i IV wydania, choć niektóre rzeczy nakłądają się na siebie), do efektów i różnych bajerów "Efekty specjalne", również Kelbyego, a jeśli chcesz coś o zaawansowanych technikach to polecam "Maskowanie i komponowanie" Katrin Eismann. Uważam jednak że biblie powinno się mieć jak chce się bawić z photoshopem na dłużej, ja do tej pory czasem sięgam po nią.
pozdrawiam

Bumber - Pią 05 Cze, 2009

orrro, wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś. :)

Co do biblii, to żałuję, że nie jest ona w kolorze. Przejrzałem trochę tę książkę w Empiku i faktycznie zawiera wiele przykładów, tylko na zdjęciach niewiele widać.

Natrafiłem też w tym wątku o wzmiance na temat książki pt. Real World Camera Raw i Photoshop CS3/CS3. Zastanawiam się, czy te prawie 400 stron to nie jest relatywnie mało? Czy książka ta zawiera wszystkie najpotrzebniejsze wskazówki?

orrro - Sob 06 Cze, 2009

Bumber napisał/a:
Real World Camera Raw i Photoshop CS3/CS3[/i][/b]. Zastanawiam się, czy te prawie 400 stron to nie jest relatywnie mało? Czy książka ta zawiera wszystkie najpotrzebniejsze wskazówki?

Real World Camera Raw nie znam, obróbki RAWów uczyłem się raczej sam, coś przeczytałem, coś usłyszałem itd., ale może warto by było zapoznać się z fachową literaturą. Jak będę w księgarni to zerknę, może i kupię, dam znać jak wpadnie mi w ręce. Co do Photoshop CS3 to miałem w ręku i wydaje mi się że to raczej o zmianach w odniesieniu do CS2 (oczywiście nie dosłownie), niż o opisaniu całego programu od zera. Biblia to biblia, moja od CS2 (zacząłem ją czytać gdy moja znajomość PS-a była zerowa) ma 1100 stron, a i tak niektórych zagadnień nie ma dogłębnie wyjaśnionych, więc na 400 stronach będzie to jeszcze mniejszy zasób informacji. Jak planujesz bawić się na dłużej w PS-ie, albo pracować to ja bym się skłaniał ku biblii.
Pozdrawiam

Bumber - Sob 06 Cze, 2009

orrro, jeszcze raz dziękuję za dokładne informację. W najbliższym czasie postaram się o zakup biblii. :)
kufel - Nie 21 Cze, 2009

nie wiem czy ktos mial podobny problem. niech ktos mi wytlumaczy w czym rzecz. otóz zdjecia ktore obrabiam w ps ogladane w przegladarce juz po zapisaniu zmian, nie wygladają tak jak je widze w PS. inaczej - obrabiam zdjęcie w ps,gdy juz zapisze zmiany i otwieram je w przegladarce to jest ono o wiele jasniejsze niz to co widzialem w PS . a i kolory(kontrast) sa przesycone :???: dlaczego zdjecie tak sie roznią . przegladarka to IrfanView lub ACdsee. czy problem tkwi w kalibracji monitora? czy w ustawieniach?
candy - Nie 21 Cze, 2009

problem tkwi w przegladarce,ja mam tak z FastStone Image Viewer
problem jest taki ze zdjecia wygladaja na gorszej jakosci niz w oryginale

razthaman - Nie 21 Cze, 2009

już odpisywałem komuś na podobne zapytanie, masz inne przestrzenie kolorów skonfigurowane w PS a inne wyświetlają przeglądarki, prawdopodobnie w PS masz AdobeRGB podczas gdy przeglądarki wyświetlają sRGB. trzeba konwertować po zakończonej obróbce: edycja -> konwertuj do profilu
kufel - Pon 22 Cze, 2009

dzieki panowie za odpowiedzi, rzeczywiście , zdjecie ktore obrabialem mialo przypisany profil adobe 1998 a PSa i monitora mam sRGB. a oba profile ,jak zauwzylem rożnia sie jasnoscią i kontrastem ( przy konwesrsji z sRGB do adobe 1998 zdjęcie ciemnieje ,w druga strone robi sie jasniejsze) wiec sprawa chyba rozwiazana :)

candy, sprawdz sobie IrfanView. dobra przegladarka ktora ma np opcje uzywania wbudowanych profili kolor plików JPG I Tiff (ale wymaga to chyba pluginu). nie zauwazam tez jakichs strat w jakosci.

candy napisał/a:
gorszej jakosci niz w oryginale

w oryginale ? tzn ? :)

candy - Pon 22 Cze, 2009

kufel, ma irfan'a tez,ale jak chce sie nacieszyc jakoscia zdjecia to ogladam w canonowskim DPP :P

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 20:50 ]
kufel napisał/a:
w oryginale ? tzn ?

np to ze RAW'y canona (CR2) w powiekszeniu 1:1 sa mydlane i to do tego stopnia ze jak kupilem sobie sigme 10-20 i pierwsze foty ogladalem to myslalem ze mnie krew zaleje-mydlo jak bym sobie ekran wazelina posmarowal,a w DPP zyletka,wiec roznica w jakosci jest

kufel - Wto 23 Cze, 2009

no cóz , tak to juz jest z przeglądarkami, na jednych zdjęcia super ostre a na innych mydlo ( np ACDSee :???: ) . wynika to z tego, ze przeglądarki różnią sie wewnętrznymi,własnymi algorytmami,rodzajem interpolacji przy skalowaniu itp. swego czasu tez mnie to dziwlilo skad te roznice w jakosci i ostrosci.
razthaman - Wto 23 Cze, 2009

oprogramowanie które daje Canon wyostrza pliki przy oglądaniu, i zmienia kolory do sRGB zawsze, ja używam tylko do przejrzenia rawów i wybrania co obrabiać. warto pamiętać o konwertowaniu profili przy publikacji zdjęć.

więc tak:
-w CameraRaw ustawiam AdobeRGB 16bitów, bo większa przestrzeń kolorów
-obrabiam w AdobeRGB 16bitów
-do publikacji w necie sRGB 8bitów
-do druku AdobeRGB

Bumber - Sro 24 Cze, 2009

Nadal waham się w kwestii zakupu literatury o Photoshopie. Mam kolejne pytanie. :)

Czy ktoś zapoznał się może z treścią ksiązki pt. "Mistrzowska Edycja
Zdjeć. Adobe Photoshop CS3 dla Fotografów"
? Czy jest ona godna polecenia? :)

mnich - Sro 24 Cze, 2009

Bumber, Potrzebujesz co ala zbiór tutoriali? Czy raczej kompedium wiedzy?
Jeśli to drugie, to polecam http://helion.pl/ksiazki/rwapc2.htm

jeśli to pierwsze to: http://www.empik.com/foto...siazka,347873,p

mnich, dzięki. Ksiązkę Kelby'ego już mam (dokładnie to wydanie). Zastanawiałem się co zawiera wydanie o PS CS3, ale pewnie nie warto kupować drugi raz tego samego.

A jak myślisz, czy "Real World..." o PS CS3 trzyma taki sam poziom jak o PS CS2?

Hm... Ta książka: http://helion.pl/ksiazki/realwo.htm , to chyba nie jest to samo kompendium, co Ty podałeś...

mnich - Sro 24 Cze, 2009

jeśli autorzy Ci sami, to napewno. :)

mnich, tylko liczba stron się znacznie się różni. Sam zobacz: http://helion.pl/ksiazki/rwcp3e.htm . Twoja ma ponad 1000, a tu niecałe 400...
mnich - Sro 24 Cze, 2009

to jeśli dopiero zaczynasz z PS, to ta wersja do CS2 będzie odpowiednia. Naprawdę świetna książka, zawierająca nie tylko zagadanienia dotyczące posługiwania się PS, ale także całą otoczą ( kalibracja, sprzętu itp itd )

Problem w tym, że zielony w temacie nie jestem i coś tam o obróbce wiem. Nie chcę kupić książki, a później żałować, że większość informacji w niej zawartych była mi znana wczejśniej...
mnich - Sro 24 Cze, 2009

Tym lepiej. Ja polecam. To jest mega obszerne kompedium wiedzy o cyfrowej obróbce i wszytskim co z nią związane.

Już się pomotałem, za dużo linków na raz...

mnich napisał/a:
To jest mega obszerne kompedium wiedzy o cyfrowej obróbce i wszytskim co z nią związane.

Mówisz o tej --> http://helion.pl/ksiazki/rwapc2.htm książce? Teraz jest praktycznie nie do zdobycia... A na pewno nie ma części trzeciej dotyczącej PS CS3.

Linki, które ja podałem ( http://helion.pl/ksiazki/rwcp3e.htm , http://helion.pl/ksiazki/realwo.htm) tyczą się chyba trochę innych ksiązek, choć tych samych autorów.

I mam mętlik w głowie :roll:

mnich - Sro 24 Cze, 2009

Bumber napisał/a:
Mówisz o tej --> http://helion.pl/ksiazki/rwapc2.htm książce?

Dokładnie o tej. Innych nie trzeba. Tutoriale są w necie :)

mnich, przepraszam, że Cię tak męczę, ale mam jeszcze jedno pytanko :)

Gdyby udało mi się zdobyć polecaną przez Ciebie książkę, nadawałaby się pod PS CS3? :)

mnich - Sro 24 Cze, 2009

oprócz tego co zostało wprowadzone do CS3 to tak. :)
BeCkS - Nie 06 Wrz, 2009

Mam takie pytanko. Posiadam Photoshop wersję CS oraz bogatą książkę do wersji CS3. Czy bez problemu wszelkie przykłady w CS3 mają odzwierciedlenie w CS? Przeglądam ją i ... i myślę, że tak.
Książka, którą posiadam to właśnie ta.

Jesienny - Nie 06 Wrz, 2009

CS3 to w porównaniu do CS wygodniejszy interfejs (jak dla mnie dużo wygodniejsza praca z warstwami) ale to szczegół, w CS nie uświadczysz też obiektów wektorowych (co zapewne też nie będzie Ci potrzebne) ale i też warstw inteligentnych (które już bardziej są przydatne). Ogólnie większość będzie się zgadzała, ale np. także nie będziesz miał konwersji na czarno-biel (poprzez opcję black&white), a o tym pewnie będzie w tej książce.
kufel - Wto 13 Paź, 2009

mam pytanie.czy da sie zwiekszyc mikro kontrast w obrabianym JPG w PS ? jest taka mozliwosc we wtyczce do obrabiania RAWów w ACR (clarity/przezroczystość) . czy da sie to samo zrobic w JPG? czy to tylko opcja zarezerwowana dla RAW? :)
Bumber - Wto 13 Paź, 2009

kufel, można otworzyć plik JPG w Camera Raw i bawić się clarity :)
jaad75 - Sro 14 Paź, 2009

Ale lepiej używać do tego delikatnego USM z dużym promieniem lub high passa z soft lightem - znacznie lepsza kontrola nad efektem.
kufel - Sro 14 Paź, 2009

Bumber napisał/a:
a wjaki sposób ?? :)

jaad75, ale czy to chyba nie daje dokładnie tego sam,ego efektu jak clarity?

hijax_pl - Sro 14 Paź, 2009

Tak - odpowiednio użyty USM z maską filtru da podobny efekt....
http://photoshoptutorials...l-contrast.html

Ale wg mnie chyba bliższy Clarity z ACR jest Filter > Sharpen > Smart Sharpen

kufel - Sro 14 Paź, 2009

hijax_pl, dzieki :)
meis - Nie 14 Mar, 2010

Mam małe pytanie dotyczące photoshopa, a raczej tekstu :
jak zrobić kontur do wyrazów (wiem tylko, że można to zrobić poprzez - prawym na warstwę, opcję mieszania, kontur, aczkolwiek w tym momencie nie mogę wybierać jak gruby ma być kontur "obrys" )

Jesienny - Pon 15 Mar, 2010

Oczywiście, że możesz jest to pierwsza z dostępnych opcji przy "obrysie" i zwie się "rozmiar".
meis - Pon 15 Mar, 2010

Jesienny napisał/a:
Oczywiście, że możesz jest to pierwsza z dostępnych opcji przy "obrysie" i zwie się "rozmiar".

- w jakim to jest miejscu :?:

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 10:48 ]
nie wiem, gdzie jest "rozmiar" ?
i tworzy się od razu -czerwony bez możliwości zmiany barwy

Jesienny - Pon 15 Mar, 2010

Musisz zaznaczyć, że chcesz edytować opcje obrysu. Po prostu kliknij na zakładkę "obrys", a wtedy pojawią się opcje dotyczące tej zakładki.
BTW Akurat przy napisie czasem przydaje się dodawanie obrysu na osobnej warstwie. W sensie kopiujesz warstwę z tekstem i obrys dajesz na tej pod spodem. Bo w zależności od grubości twojego obrysu litery mogą wyglądać dziko.

meis - Pon 15 Mar, 2010

Jesienny napisał/a:
Musisz zaznaczyć, że chcesz edytować opcje obrysu. Po prostu kliknij na zakładkę "obrys", a wtedy pojawią się opcje dotyczące tej zakładki.
BTW Akurat przy napisie czasem przydaje się dodawanie obrysu na osobnej warstwie. W sensie kopiujesz warstwę z tekstem i obrys dajesz na tej pod spodem. Bo w zależności od grubości twojego obrysu litery mogą wyglądać dziko.

DZIĘKI WIELKIE :!:

dr11 - Sro 24 Mar, 2010

Takie tam bajerki w przyszłych wersjach Photoshopa...
http://www.youtube.com/watch?v=NH0aEp1oDOI

meis - Wto 30 Mar, 2010

dr11 napisał/a:
Takie tam bajerki w przyszłych wersjach Photoshopa...
http://www.youtube.com/watch?v=NH0aEp1oDOI

czyli ten PS jeszcze się nie ukazał ?

[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 14:03 ]
http://forum.optyczne.pl/...autocad&start=0

Tutejszyn - Wto 30 Mar, 2010

kufel napisał/a:
Bumber napisał/a:
a wjaki sposób ?? :)

Robisz to tak: Plik/Otwórz jako i tu wskazujesz plik *.jpg ale jako format wybierasz Camera Raw

kufel - Sro 27 Lip, 2011

do czego dokładnie przeznaczona jest opcja w PS "dopasuj kolor" (match color) . są dwie opcje , luminacja i intensywność koloru ale... działa to inaczej niż zwykłe podbicie kolorów. na czym polega różnica?
hijax_pl - Sro 27 Lip, 2011

Do "spasowania" kilku zdjęć by wyglądały jakby zrobione były w tej samej sesji, a nie że to jakaś zbieranina z netu ;)

Np jak chcesz zrobić kolaż może się przydać by dwa łączone zdjęcia miały taką samą kolorystykę.

kufel - Sro 27 Lip, 2011

aha :) zaciekawiła mnie ta opcja bo daje całkiem fajne rezultaty.chyba lepsze niż zwykła saturacja czy vibrance.
hijax_pl - Sro 27 Lip, 2011

kufel napisał/a:
chyba lepsze niż zwykła saturacja czy vibrance.
Nie do tego służy.

To jak używać fajnie jest to pokazane tu

kufel - Sro 27 Lip, 2011

teraz już też wiem że nie. nie mniej efekt jaki daje jest niezły.

hijax_pl napisał/a:
To jak używać fajnie jest to pokazane tu
niezłe.
fotka123 - Wto 17 Sty, 2012

witam, znowu zacięłam sie na obróbce :oops:
mianowicie chodzi o usuwanie tła w cs3...uzywam gumki tła, wszystko idzie gładko do momentu gdy trzeba wprowadzić nowe (w moim przypadku potrzebuje białe) tło...nie wiem jak :roll: :oops: wiem, że to pewnie dla niektórych prosta sprawa...czy moge prosic o pomoc i wskazówki step by step....jak zwykle bede wdzięczna :wink:

jaad75 - Wto 17 Sty, 2012

fotka123, tworzysz nową warstwę pod tą gdzie masz obiekt z usuniętym tłem i wypełniasz białym. BTW, gumka tła, to niezbyt precyzyjne narzędzie.
fotka123 - Sro 18 Sty, 2012

aaa, wiem,każdy ma swoje ulubione narzędzie do usuwania tła :cool: ilu użytkowników tyle preferencji :cool: ja nie upieram sie koniecznie na tej gumce tła, ale chodziło mi jak wprowadzić ten biały :wink: dzieki
Quaint - Sob 11 Lut, 2012
Temat postu: Re: Photoshop
papabear napisał/a:
Witam

Przyznam, ze nigdy nie obrabialem swoich zdjec...ide jednak na studia i znajomosc Photoshopa jest jakby koniecznoscia. Mam jednak niemaly problem, bo nie wiem ktory program wybrac. Czym roznia sie poszczegolne wersje...no i ktory najlepiej wybrac??

Minimum CS4, a to z prostej przyczyny: ma obsługę GPU.

[ Dodano: Sob 11 Lut, 2012 17:49 ]
fotka123 napisał/a:
aaa, wiem,każdy ma swoje ulubione narzędzie do usuwania tła :cool: ilu użytkowników tyle preferencji :cool: ja nie upieram sie koniecznie na tej gumce tła, ale chodziło mi jak wprowadzić ten biały :wink: dzieki

Kliknij 2x w warstwę która chcesz szparować pojawi się okno zatwierdź, teraz jak będziesz usuwać tło (szparować) w tym miejscu warstwa będzie przeźroczysta, tworzysz więc nową pod wyszparowaną postacią i tam dajesz sobie tła jakie chcesz.

kufel - Wto 08 Paź, 2013

czy ktoś orientuje się jakie są różnice w opcjach wyostrzania miedzy CS 5/6 a Elemnts 10/11 . czy te funkcje /algorytmy są te same? głownie chodzi mi o opcje wyostrzanie krawędzi, która jest w produkcie CS ale nie wiem czy w Elemnts również...
Andrzej.M. - Czw 07 Lis, 2013

Mam pytanie dotyczące automatyzacji w CS4 - jak nauczyć program np. automatycznego wstawiania logo czy podpisu i zapisywania zdjęcia z nim pod nową nazwą?
Dawno temu co prawda uczyłem się tego , ale po 10 latach przerwy całkiem zapomniałem jak się to robi, a i narzędzie odrobinkę się zmieniło.
Czy pod GIMP 2,8 lub 2,6 też da się coś takiego zrobić? (tym razem dla prywatnych fot).

Usjwo - Czw 07 Lis, 2013

Stworz akcje.
paul80 - Czw 07 Lis, 2013

albo eksportować z Lightrooma z opcją znaku wodnego, bardzo dobre narzędzie :wink:
Andrzej.M. - Czw 07 Lis, 2013

Usjwo napisał/a:
Stworz akcje.

To znaczy? nie ma takiego "skryptu" ani polecenia.

[ Dodano: Czw 07 Lis, 2013 14:48 ]
paul80 napisał/a:
eksportować z Lightrooma

nie używam - mam PDCU4 i RAW Therapee (to ostatnie do prywatnego użytku).

komor - Czw 07 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch, w menu Window (Okno) znajdź paletę Actions (Akcje?). Tam można sobie nagrać akcję, trzeba tylko dobrze przemyśleć co i jak, żeby taka automatyzacja miała sens. Ja to mam rozwiązane chyba trochę dziwnie, opiszę wieczorem, jeśli jest potrzeba.
Andrzej.M. - Sob 09 Lis, 2013

komor napisał/a:
w menu Window (Okno) znajdź paletę Actions (Akcje?)

Dzięki - teraz wiem w czym problem z moim programem... :zalamany: