|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Wymiary głowicy paralaktyka
Fotosnajper 12 - Pią 14 Paź, 2016 Temat postu: Wymiary głowicy paralaktyka Witam.
Czy ktoś z szanownego grona może podać wymiary i dać jakieś dobre zdjęcie lub jakiegoś linka głowicy montażu paralaktycznego? Dokładnie chodzi o część głowicy która przylega do statywu. Średnica "czopa" wchodzącego w otwór podstawy na statywie, jeżeli taki czop jest, otwór lub gwint mocowania głowicy do podstawy statywu ( wg mnie 5/8 cala) i średnicę zewnętrzną całej podstawy głowicy. Rzecz w tym, że posiadam statyw pod niwelator budowlany i zastanawiam się nad wykorzystaniem go do powieszenia jakiegoś teleskopu. Głowica nie wiem, może coś z eq3, może eq5, lub gp2 ( jeżeli tak są oznaczane), możliwe że inna, nie mam planów dokładnych bo nie znam wymiarów. Odnośnie teleskopu, to na dzisiaj raczej krótkie obserwacje wizualne i jakieś zdjęcia US, bez prowadzenia, transfer ISS. Jakiś edek 100 lub maczek 127/150/180 lub sct 6. Takie wolne przemyślenia. Docelowo może kiedyś paralaktyk heq-5 lub wyżej z pełnym prowadzeniem, ale muszę być pewnym, że będzie mi się chciało 😉. Niestety, ale pogoda mnie bardzo zniechęce do większej inwestycji 🙁.
|
|