|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia do legitymacji
ukrytysmok - Nie 16 Paź, 2016 Temat postu: Zdjęcia do legitymacji Witam,
Mam pytanie dotyczące robienia zdjęć do legitymacji/dowodu. Próbuję różnych ustawień i chciałbym, żeby wyglądały najlepiej jak to jest możliwe. Białe tło od tyłu doświetlam lampą, z przodu wygląda mi ładniej jedna lampa z parasolką świecąca mniej więcej z pozycji centralnej, ale jest z nią kłopot bo przy osobach, które noszą okulary pojawia się blik na okularach, czy filtr polaryzacyjny załatwił by ten problem? Póki co rozwiązuje go stawiając bardziej pod kątem 45 stopni dwie lampy z każdej ze stron, jedna z parasolka, druga z softboxem i kąt padania jest taki, że bliku na okularach nie ma, ale za to światło wygląda gorzej moim zdaniem. Czy ktoś ma na to jakąś radę? Chciałbym też sobie stworzyć preset do lightrooma, żeby ładnie wyglądały zdjęcia w zasadzie za jednym kliknięciem, chodzi mi o wygładzenie skóry, czy dobrym pomysłem jest zmniejszenie parametru clarity? Pozdrawiam
komor - Nie 16 Paź, 2016
ukrytysmok napisał/a: | jest z nią kłopot bo przy osobach, które noszą okulary pojawia się blik na okularach |
Kąt padania równa się kątowi odbicia. Przemyślenie tej zasady pomaga w rozwiązaniu problemu. Ze zdjęciami legitymacyjnymi jest o tyle łatwiej, że tam z definicji twarz musi być pod jednym ustalonym kątem.
|
|