forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Używany 1D Mark IV, czy nowy 7D Mark II

Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Paź, 2016
Temat postu: Używany 1D Mark IV, czy nowy 7D Mark II
Jak w temacie, mam dylemat, co byłoby lepszym wyborem. Jedynka ma niewielki przebieg, służyła jako zapas.
MM - Pią 21 Paź, 2016

Nad czym się tutaj zastanawiać... Jako zapas? Daj mi numer do właściciela tej jedynki i będziesz miał po problemie :mrgreen:
Sunders - Pią 21 Paź, 2016

Też wybrałbym jedynkę :smile:
komor - Pią 21 Paź, 2016

A ja nie. :) Ale to zależy na czym komu zależy. Wujek pewnie nadal chce mieć szybkostrzelne body z najlepszym możliwym AF. Choć 1D IV to już dwie generacje wstecz od aktualnego modelu…
MM - Pią 21 Paź, 2016

Dla mnie matryce APS-C Canona cały czas są do ...
Zresztą Wujek sam wie najlepiej czego potrzebuje najbardziej.

komor - Sob 22 Paź, 2016

Ale Wujek chce do ptaszków, więc np. skądinąd spełniający inne wymagania 5DIII, dajmy na to, pewnie go nie rajcuje, dlatego zastanawia się nad 7DII. 7DII na wyższych czułościach na pewno sprawi się lepiej niż to, co Wujek ma obecnie. Wujowi trzeba przede wszystkim Lightrooma wcisnąć do komputera, a nie nowe body mu kupować. :)
Sunders - Sob 22 Paź, 2016

komor napisał/a:
7DII na wyższych czułościach na pewno sprawi się lepiej niż to, co Wujek ma obecnie.

Wątpię: https://www.dxomark.com/C...I___977_629_434

komor napisał/a:
Wujowi trzeba przede wszystkim Lightrooma wcisnąć do komputera

To fakt :smile:

komor - Sob 22 Paź, 2016

Nie ufam DXO. :mrgreen:
PDamian - Sob 22 Paź, 2016

Wujek_Pstrykacz,
K3 II przecież ci się spodobał.

komor napisał/a:
Nie ufam DXO.

A optyczne.pl

7D Mark II

1D Mark IV

:?: :smile:

komor - Sob 22 Paź, 2016

Sunders napisał/a:
A optyczne.pl

No, co tam widać przy powiedzmy ISO 3200 lub 6400? Bo o ile procedura była ta sama, to ISO 1600 jest ostatnią czułością, na której 7DII nie jest lepszy od jedynki.

muzyk - Sob 22 Paź, 2016

1D IV.
Wujek_Pstrykacz - Sob 22 Paź, 2016

Do K3 II nie podepnę 500/4 L IS :razz:

Cytat:
No, co tam widać przy powiedzmy ISO 3200 lub 6400? Bo o ile procedura była ta sama, to ISO 1600 jest ostatnią czułością, na której 7DII nie jest lepszy od jed

Ja tam widzę, że dopiero przy ISO 6400 7DII poziomem szumów zrównuje się z 1DIV. Czy jednak ISO 6400 i wyższe to jest to co Wujkowi się tak bardzo przyda?

MM - Sob 22 Paź, 2016

komor napisał/a:
7DII na wyższych czułościach na pewno sprawi się lepiej niż to, co Wujek ma obecnie.

Chyba z foto przyrody jesteś na bakier. Można być fanem 7D (nawet wersji II) pod warunkiem, że jedynki się nie używało dłużej niż na zlotach. 1MkIV na pewno jest lepsze także pod względem szumów w przedziale, który kolegę może interesować. Całej reszty z litości nad 7D wolę nie komentować.

komor - Sob 22 Paź, 2016

Ja nie jestem niczego fanem, poza tym już na samym początku napisałem, że znając potrzeby Wujka będzie optował raczej za kolejną jedynką. Ale jeśli ma zmieniać, to właśnie ze względu na wysokie czułości, bo tam ma problem na swoich zdjęciach, nie na niskich. Nie wiem jak patrzy Sunders, ja tam widzę, że na ISO 3200 jest praktycznie tak samo, nie rozdzielając włosów na czworo. Całej reszty z litości dla starszego 1D wolę nie komentować ;) bo 7DII to znacznie nowsze body. Ale to dla osób, którym zależy na czymś innym niż jedynkowy AF i jak najszybsza seria.

Ale tak już najzupełniej poważnie, to ja wcale nie jestem pewien, czy Wujkowi jest najbardziej potrzebny super-AF i seria, czy jednak matryca lepsza od tej, którą ma teraz. Wujek, robisz tyle dynamicznych zdjęć nie z zasiadki, że np. 5DIII nie byłoby lepsze?

muzyk - Nie 23 Paź, 2016

komor napisał/a:
5DIII nie byłoby lepsze?

Jeśli cena nie gra roli (chyba 5DIII jednak sporo droższy od 1DIV?), to 5dIII jak najbardziej.

komor - Nie 23 Paź, 2016

Może jeszcze inaczej. Wujek, co nie pasuje Ci w Twojej dotychczasowej jedynce, że chcesz zmieniać? Oczywiście poza wagą, przez co nie zabierasz jej na zloty :P
Sunders - Nie 23 Paź, 2016

komor napisał/a:
7DII to znacznie nowsze body. Ale to dla osób, którym zależy na czymś innym niż jedynkowy AF

komor jeśli Wujkowi zależy na czymś innym niż jedynkowy AF i jedynkowa wytrzymałość, to twoja opcja 7DII jest oczywiście lepsza :wink:

komor napisał/a:
Nie wiem jak patrzy Sunders, ja tam widzę, że na ISO 3200 jest praktycznie tak samo, nie rozdzielając włosów na czworo.

Nie rozdzielając włosa na czworo mozna stwierdzić, że do ISO 3200 lepszy jest 1DIV, a powyżej 6400 lepszy jest 7DII, ale te róznice nie są jakieś powalające.

Wujek_Pstrykacz - Pon 24 Paź, 2016

Decyduje się na 1D IV. Teraz tylko się dogadać z ceną. :grin: