forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 50D + 580 EX II - jakby aparat nie widział błysku

cinek1980 - Pią 21 Paź, 2016
Temat postu: Canon 50D + 580 EX II - jakby aparat nie widział błysku
Witam serdecznie,
Wiem, że dopiero przed chwilą zarejestrowałem się na forum ale potrzebuje pomocy.
Mam podłączony wyzwalacz radiowy do aparatu Canon 50D i odbiornik w lampie Canon 580 EX II. Ostrze (auto focus) i widzę, że nadajnik wysyła kontrolny sygnał do odbiornika (obie diody kontrolne błykają jednocześnie). Strzelam fotę - lampa błyska, a zdjęcie jest robione jakby bez użycia lampy.

Sprawdzałem przy ustawieniach:

Czas: 1/200, 1/250
Przysłona: od 4.0 do 11
ISO: kilka wartości
Na obiektywach: 50 mm, 24-70 mm i 85mm.

Oczywiście wszystko w trybie manualnym. Szlag mnie trafi bo kilka dni temu robiłem zdjęcia produktów i każdy błysk był "widzialny" przez aparat. Teraz niestety nie.

Dodam, że gdy użyję lampy wbudowanej (wtedy oczywiście zewnętrzna jest wyłączona) to błysk jest "widziany" normalnie.

Kiedyś miałem ten problem ale "sam się rozwiązał". Tym razem szczęście mnie opuściło, ciągle to samo....

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc bo może zmieniłem coś omyłkowo jakieś ustawienia i nie zdaje sobie z tego w tej chwili sprawy.

komor - Pią 21 Paź, 2016

A nie napiszesz nam, co to za wyzwalacz?
Wojmistrz - Sob 22 Paź, 2016

Jaki wyzwalacz to podstawa, a tak z ciekawości, to czy na dłuższych czasach działa poprawnie?