|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - sb-800 w nikonie d40x
someart - Nie 04 Maj, 2008 Temat postu: sb-800 w nikonie d40x witam. chodzi mi o w/w zestaw. sytuacja stoi tak ze po prostu planowałem/planuje kupno sb-800 (juz z wizjami na przyszłą zmiane body) do nikona d40x. tylko ze jak ostatnio wziąłem ta lampe od kumpa to aparat w ogole nie chcial jej wykryc na podczerwieni..albo inaczej to body w ogole niema funkcji takich zeby "zlapac" ja na podczerwieni (tzn takich funkcji w menu jak ma np.d80)
głównym pytaniem teraz moim jest to czy da sie z tym cos zrobic?? np zakupienie do lampy fotoceli tej takiej od nikona albo jakiejś innej? czy z ta fotocela on wykryje ta lampe na podczerwien czy niema co próbować?? czy mam raczej pomyslec nad wcześniejszej wymianie body bo d40x to za slaby sprzet na profesjonalka takiego jak sb-800 ??
ps. jesli juz gdzies bylo takie pytanie na forum to prosze dacl inka.. bo niedoszperalem sie po prostu
mnich - Nie 04 Maj, 2008
A przewód synchronizacyjny? Nikon SC-28 lub zamiennik?
Ja bym raczej pomyślał nad zmiana body. Chociaż sb800 to świetna lampa, ale z d40x raczej jej nie wykorzystasz.
someart - Nie 04 Maj, 2008
tylko ze te przewody sa zazwyczaj króciutkie... =|..a bynajmniej tak wygladajai. i raczej nie odstawie lampy na 10m od aparatu
no ok ale powinno dzialac z tym przewodem??... i w co sie je podpina bo wydawalomi sie zawsze ze w wejscie od wezyka no a d40 nie maja tego wejscia =|
jaad75 - Nie 04 Maj, 2008
someart napisał/a: | ...i w co sie je podpina bo wydawalomi sie zawsze ze w wejscie od wezyka no a d40 nie maja tego wejscia =| |
Wpina się je w kostkę na stopce...
someart - Nie 04 Maj, 2008
aha no ok.. ale czy bedzie dzialalo na 100% ... no i czy nie sa one "upierdliwe" zbytnio te kable ?? chociaz domyslam sie ze pewnie tak
jaad75 - Nie 04 Maj, 2008
Wszelkie kable są upierdliwe. Ale jeśli D40 nie ma obsługi CLS-a, to chyba zostają Ci tylko kable lub auto/manual i wyzwalacz radiowy...
someart - Pon 05 Maj, 2008
rozumiem ze najlepiej wtedy takie cos http://www.calumetphoto.com/item/CF0020/ ... tylko ze te kable to qrcze po 1,5m tylko sa gdzies wyczytalem... bez szalu ale co zrobic...
|
|