forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do tego body

aheads6 - Pon 31 Paź, 2016
Temat postu: Jaki obiektyw do tego body
Cześć wszystkim. Jestem nowy na tym forum i dodam, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Chcę jednak bardziej zagłębić się w temat i nauczyć czegoś więcej poza robieniem zdjęć w Auto. Przymierzam się do zakupu lustrzanki jednak budżet jest ograniczony. Powiedzmy, że zdecydowałem się już na body (CANON 700D z racji większej kontroli pracy podczas filmowania na którym też chcę popracować). Nie będę ukrywał że wciąż rozważam Nikona D5200/5300.

Moje pytanie dotyczy jaki obiektyw powinienem dokupić do tego 700D jeśli na samym początku chciałbym się skupić na portretach/ulica. Obiektywu kieotego 18-55 wiem że dużo osób od razu odradza.

Pozdrawiam!

Sunders - Pon 31 Paź, 2016

aheads6 kup w kicie z Canonem EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM i do tego dokup za niecałe 5 setek Canona EF 50 mm f/1.8 STM.
komor - Pon 31 Paź, 2016

Popieram propozycję Sundersa, obecny model kitowca z oznaczeniem STM jest na tyle fajny, że szkoda go nie brać. Temat przenoszę do działu Pomagamy w wyborze obiektywu. Jeśli jednak masz większy budżet, to można pomyśleć o rozszerzonym kitowcu 18-135 STM, albo jako następny krok (lub od razu, jeśli budżet pozwoli), to zajrzyj do wiecznego, przyklejonego wątku Co zamiast KITA do Canona (ostatnie kilkanaście stron).
Wojmistrz - Pon 31 Paź, 2016

Kup 700D z 18-135 IS STM i masz super sprzęt do filmowania, do fotografii oczywiście też.