forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon Eos 5D mk2 i szkła Pentax

chups - Pon 31 Paź, 2016
Temat postu: Canon Eos 5D mk2 i szkła Pentax
Bliska osoba zajmuje się fotografią. Zaznacze że ja jestem laikiem.
Obecnie ma Pentaxa k-r i 3-4 szkła, ale chce iść dalej bo:
-duża kasza jak się przesadzi z iso
-nie ma ff
-mało mpix
-drogie szkła i mały rynek wtórny
-brak złącz do podłączenia zew. mikrofonu, a chce pokręcić

Po rozmowach z nią i znajomymi zdecydowałem się na zakup Canona EOS 5d MK2 (jako prezent-niespodzianka). Chcę kupić z rynku wtórnego, myślę o budżecie do 3k na samo body. Mniej wiecej wiem na co patrzeć i do samego zakupu mam osobę która pomoże mi w oględzinach.

Rzecz w tym że na razie zebrałem na samo body, a na szkła trzeba będzie jeszcze poczekać.
Pomyślałem żeby kupić przejściówkę http://www.foto-net.pl/sk...EOS-Pentax.html
aby na razie korzystac ze szkieł z Pentaxa (ma np. Tamrona SP AF 17-50mm i reszte stałoogniskowe)

Mam teraz następujące wątpliwości
-czy ten pierścień bez problemu zadziała? Gdzieś czytałem że są problemy z popychaczem (?) lub jego osłoną (??) - dla mnie to zupełne zagadki
-ktoś mi powiedział że używając szkieł od niepełnej klatki, z aparatem pełnoklatkowym traci się na jakości i efekt (mimo że to tylko na czas przejściowy) będzie gorszy niż na samym pentaxie
-zdaję sobie sprawę że AF i automatyka nie będą działać, ale to nie przeszkoda bo i tak nie korzysta

Czy to co wymyśliłem ma ręce i nogi? Czy ktoś to przećwiczył? Może ktoś poradzić jak sie za to zabrać?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.S.
Zakup szkieł to nie perspektywa lat, tylko następnego kwartału. Ot - po prostu nie wyrobię się na święta z takim budżetem, ważne jednak żeby aparatu dało się używać przez ten okres przejsciowy

Wojmistrz - Pon 31 Paź, 2016

Jeśli nawet ten pierścień zadziała, to masz inny problem. Obiektywy mają pewne podziały, bo choć ogniskowe są takie same (np 28mm to 28mm i niezależnie od obiektywu to zawsze 28mm), dzielą się ze względu na pole obrazowania. Jeśli z góry jest założone, że obiektyw np 28mm jest do matrycy APS-C, to producentowi lepiej jest wyprodukować go tak, by światło przez niego przechodzące dawało na końcu taki krążek światła, który swoją średnicą zaledwie pokrywa format matrycy APS-C. Na taki obiektyw trzeba poświęcić mniej materiału i przeznaczyć mniej pracy. Pełna klatka tudzież klisza małoobrazkowa wymagają innych obiektywów. Dowiedz się lepiej, jakie obiektywy ma do tego K-r, bo może się okazać, że lepiej jednak szukać nawet starego szkła systemowego. Na początek spokojnie może wystarczyć taka stałka 50mm f/1.8 II za 300zł czy archaiczny obiektyw od analoga 28-85mm za 50-100zł.
komor - Pon 31 Paź, 2016

chups napisał/a:
nie ma ff

Akurat od jakiegoś czasu już jest, całkiem fajny. :)

Co do podłączania szkieł od Pentaksa do Canona to moim zdaniem bez sensu. Lepiej sprzedaj szkła i kup cokolwiek. Poza tym Tamron 17-50 jest przeznaczony na matryce APS-C i na FF nie zadziała prawidłowo, jak już wspomniał Wojmistrz.

Wojmistrz napisał/a:
Na początek spokojnie może wystarczyć taka stałka 50mm f/1.8 II za 300zł

I nie będzie tylko na początek, tylko może zostać na długo. :)

Wojmistrz - Pon 31 Paź, 2016

komor napisał/a:
I nie będzie tylko na początek, tylko może zostać na długo. :)
Tak, to prawda. Mam go na 6D, z rok czy dwa lata temu dostałem przy zakupie innego sprzętu i z czasem nawet przestało mi się tęsknić do Sigmy f/1.4, po prostu ten daje radę.
Negatyw - Wto 01 Lis, 2016
Temat postu: Re: Canon Eos 5D mk2 i szkła Pentax
chups napisał/a:
... ale chce iść dalej bo:
-duża kasza jak się przesadzi z iso
-nie ma ff
-mało mpix
-drogie szkła i mały rynek wtórny
-brak złącz do podłączenia zew. mikrofonu, a chce pokręcić...

No chyba bzdury piszesz: "nie ma FF, mało pikseli, duża kasza", to ile tych pikseli miało by być? Pentax APS-C ma 24 Mpx, FF ma 36 Mpx:
http://www.e-fotojoker.pl...07#.WBhMAvQVQrg
5DMK2 ma 21 Mpx.
Tylko tyle, że Pentax K1 to nowość, więc próżno szukać na rynku wtórnym.
I tak jak pisali przedmówcy, szkoda pieniędzy na przejściówkę. Lepiej kupić chociażby wspomniany obiektyw 50/1,8 lub jego chińską odmianę YONGNUO (jeszcze tańszy, 271 zł za nowy).

muzyk - Wto 01 Lis, 2016

chups napisał/a:
Rzecz w tym że na razie zebrałem na samo body, a na szkła trzeba będzie jeszcze poczekać.
Pomyślałem żeby kupić przejściówkę http://www.foto-net.pl/sk...EOS-Pentax.html
aby na razie korzystac ze szkieł z Pentaxa (ma np. Tamrona SP AF 17-50mm i reszte stałoogniskowe)

Musisz mieć PK/Eos z chipem (dandelionem). Mam coś takiego.
Z 450D, 30/40D działa spoko, z 5dIII nie.
Myślę, że z 5dII nie będzie problemu - jakąś nowszą wersję takiego adaptera kup i zadziała.
Bez czipa to lipa. Nie masz potwierdzenia ostrości.

chups - Czw 03 Lis, 2016

Dziękuję za odpowiedzi.
Ewidentnie widzę że nie ma co się bawić w przejściówki.
Zacznę od poleconego przez Wojtmistrza 50mm f/1.8 II, bo 300zł jest jeszcze do dozbierania, a potem będziemy sukcesywnie uzupełniać warsztat.

Wojmistrz - Czw 03 Lis, 2016

To szkło jest tanie, ale jak byś kupował nowe, to lepiej dopłacić (naprawdę niewiele) do modelu 50mm f/1.8 STM. Jest znacznie lepiej zbudowane i ma lepsze właściwości optyczne.
muzyk - Czw 03 Lis, 2016

Wojmistrz napisał/a:
To szkło jest tanie, ale jak byś kupował nowe, to lepiej dopłacić (naprawdę niewiele) do modelu 50mm f/1.8 STM.

Bez dwóch zdań!

komor - Czw 03 Lis, 2016

Też popieram. Nowy model (STM), jeśli chodzi o nówkę w sklepie, jest praktycznie w tej samej cenie co stary. Jeśli starszy model, to tylko ze względu na konieczność kupna używanego za 300 zł, jeśli dobrze rozumiem potrzebę dozbierania.
Marlut - Pią 04 Lis, 2016

chups, nie lepiej zamiast przechodzonego Canona 5D II i konieczności wymiany szkieł kupić nowego K-3? Ja bym zdecydowanie wolał taki prezent.
chups - Sro 09 Lis, 2016

Ja jestem zupełnym laikiem. Takie było "życzenie". Zdecydowanie chce zejść z Pentaxa. Może to też kwestia mody. Spróbuję jeszcze coś ugrać, ale nie do mnie należy ostatnie zdanie.

Z tego co widzę (nie wiem czy dobrze to czytam) to K-3 nie ma pełnej klatki?

komor - Sro 09 Lis, 2016

chups napisał/a:
Z tego co widzę (nie wiem czy dobrze to czytam) to K-3 nie ma pełnej klatki?

Nie, model K-1 jest pełnoklatkowy. Co nie zmienia faktu, że K-3 i K-3 II to fajne, dobrze przemyślane aparaty.

Marlut - Sro 09 Lis, 2016

Ja nie widzę przewagi Canona D5 MKII (pomijam już kwestię używany kontra nowy) w stosunku do Pentaxa K-3 lub K-3II, szczególnie przy fotografowaniu w trybie manualnym.
Zakładam jednak, że obdarowany wie co ma i czego potrzebuje. Trudno w takim wypadku robić mu prezent na siłę i lobbować za pozostaniem w systemie;)

Dzorcz - Czw 01 Gru, 2016

Za 3k kup D600/D610, lepsze body od starego 5d mk2.

Do tego tamron 28-75 2.8.

Stalki sobie kupi jakie tam bedzie chciala.

muzyk - Czw 01 Gru, 2016

Marlut napisał/a:
Ja nie widzę przewagi Canona D5 MKII

Ja widzę zasadniczą: możliwa mniejsza GO - jeśli dla kogoś ta cecha jest ważna.