|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co wybrac w cenie do 2300zl??
yoyo2o - Nie 04 Maj, 2008 Temat postu: co wybrac w cenie do 2300zl?? Od jakiegos czasu nosze sie zakupem lustrzanki i teraz mam problem co wybrac :/ w tym przedziale cenowym widzialem olympus e510 z dwoma obiektywami, d60, albo soniak a200. Narazie kogo bym sie nie pytal to poleacaja albo d60, albo radza dolozyc i kupic 450d, co byscie poradzili w tej cenie zakupic?? Oczywiscie chodzi o zestaw z obiektywem
MM - Nie 04 Maj, 2008
Polecam dołożyć i kupić to co doradzają
yoyo2o - Pon 05 Maj, 2008
no dobra, ale teraz jak podwyzsze prog cenowy to widze, ze tym razem mam 3 opcje, a mianowicie:
Nikon D80 + obiektyw AF-S DX 18-55 G VR
Nikon D60 + obiektyw AF-S DX 18-55 G ED + obiektyw AF-S DX 55-200 G ED
Canon EOS 450D + obiektyw EF-S 18-55 IS
i teraz co wybrac, fotografia glownie amatorska, ale lubie bajery i zabawe roznorodnymi funkcjami, ale oczywiscie glowny prorytet jakosc zdjec
rafalg - Wto 06 Maj, 2008
Canon EOS 450D + obiektyw EF-S 18-55 IS + 55-250 IS
yoyo2o - Wto 06 Maj, 2008
w gre wchodza tylko, te 3 zestawy, i tak sa drozsze od tego co mialem zamiar wydac, ale kazdy miesci sie w granicy 2500, nie patrze tez tutaj zbytnio na obiektywy bo wszystkie sa kitowe, dobry obiektyw kupie za kilka miesiecy jak uz sie naucze pstrykac fotki Ktory z tych 3 aparacikow bedzie najlepszy alb zbiera najlepsze opinie/recenczje, z ktorym ew. macie najlepsze doswiadczenia
komor - Pią 09 Maj, 2008
Nikon D80 to poważniejsza i większa/solidniejsza puszka, choć starsza, o mniejszej rozdzielczości (co nie jest aż tak krytycznie ważne) i bardziej szumiąca (co nie musi być ważne, zależy dla kogo).
Canon 450D to nieco niższa półka, mniejszy korpus (co dla niektórych jest wadą), ale nowszy, o większej rozdzielczości (może nawet za dużej? ) i jeśli nie generuje obrazów gorszych niż 400D to ja polecam.
Nikon D60 mi się nie podoba, bo jak dla mnie zbytnio ograniczony, ale to – znowu – zależy co kto potrzebuje.
arietiss - Pią 09 Maj, 2008
yoyo2o! Ja kupiłbym 450D, ale jak kupisz D80 to też będziesz zadowolony! D60 to starsza konsrukcja, no i jak pisał komor za bardzo ograniczona - nie polecam!
A teraz ruszaj na zakupy, bo szkoda czasu i zdjęcia umykają...!
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2008 13:17 ]
Źle się wyraziłem, że D60 to starsza konstukcja... Ona zdaje się nie jest wcale starsza, tylko nie wiem czemu Nikon poszedł w stronę ograniczeń pewnych funkcji w stosunku do modeli starszych? Np brak silnika itp...?
komor - Pią 09 Maj, 2008
D60 to nowa konstrukcja, ale „budżetowa”. Akurat ograniczenie w postaci braku silnika do AF to chyba dla amatora najmniejszy problem, o ile nie zamierza się kupować starych nikonowskich szkieł, które z takim korpusem nie będą miały autofocusa.
k1caj_ns - Pią 09 Maj, 2008
Ja bym polecił 450 D bo kupiłem i jestem zadowolony. Obiektyw kitowy wcale najgorszy nie jest jak na początek. Najlepiej jak pójdziesz do sklepu o ile masz taką możliwość i pomacasz co Ci lepiej w ręce leży Ja ze swojej puszki jestem zadowolony a obiektyw to osobna bajka bo prędzej czy później i tak się go wymieni...
Monastor - Pią 09 Maj, 2008
Z tych 3 brałbym 450D. Szumi mniej niż D80, a przy tym daje większe możliwości niż D60.
mavierk - Pią 09 Maj, 2008
a ja poleciłbym używanego 30d + kit jak już
yoyo2o - Sob 24 Maj, 2008
dobra zbliza sie dzien zakupu, troszke mi sie fundusz powiekszyl, ale nieznacznie tak do 2700, ale dylematy sa dalej. 450d jest niby nizsza klasa od d80, a jest drozszy o ponad 200zl jesli mowa o kicie. W tym momencie jestem na 85% przekonany do d80, troche jeszcze kolacze sie po glowie d60 bo czasem przychodza mysli typu, po co mi d80 za 2500zl, jezeli apartu bede uzywal kilka razy w miesiacu, pewnie nie wiele wiecej niz olympusa ktorego teraz ma gdzies od 4 lat a zrobilem niim moze 1500 zdjec, z drugiej znowu strony zawsze jak cos kupuje to wole jednak doplacic i miec lepsze Ostatnio przeszlo mi przez mysl, czy nie kupic d60 w takim wydaniu Nikon D60 + 18-55mm + 55-200mm za 2500, czy np. lepiej d80 z kitowym obiektywem i dokupic jeszcze na poczatek cos takiego Sigma 70-300 DG Macro. Nad 450d zastanawialbym sie gdyby kosztowal tyle co d80, ale jest ponad 200zl drozszy wiec raczej z nigo rezygnuje. Co byscie jeszcze mogli podpowiedziec ??
mavierk - Sob 24 Maj, 2008
Jak masz 2700, to pomyśl nad używanym d40/d50/d70s z kitem + 70-300VR aż żal mi pupe ściska, że rok temu za ten zestaw zapłaciłem 4818zł :] Ale z fotek jestem bardzo zadowolony :]
yoyo2o - Sob 24 Maj, 2008
mavierk - uzywka odpada, jednak pierwszy aparat wole kupic nowy
mavierk - Sob 24 Maj, 2008
za pół roku będziesz sobie pluć w brode, że nie zauważyłeś, że takiego d200 + 50/1.8 mogłeś dzisiaj wyhaczyć za 2700 z przebiegiem 15k :]
Moim zdaniem powinieneś kupić nawet Olka e-420 z 14-54/2.8-3.5 Super zakres, jasno, LV, wygodny na używanie rzadziej
komor - Sob 24 Maj, 2008
Ja tam człowieka rozumiem, że woli kupić nowe, a nie używane. Skoro kupuje dla radości kupowania a nie radości używania... Tak na poważnie, to skoro chcesz aparatu używać kilka razy w miesiącu to określ naprawdę czego oczekujesz. D60 to nowy sprzęt, z bajerami, tylko prawdziwych funkcji fotograficznych mu brakuje (np. tylko 3 pola AF). Z tych trzech zestawów o których napisałeś na początku wątku to bym Canona 450D jednak wziął, bo Nikon D80 jednak dla mnie jest za stary, choć solidny i chwalony.
Normalnie szkoda, że Nikon nie wypuścił jeszcze D90, byłby wtedy cięższy orzech do zgryzienia i możnaby prowadzić normalne wojny systemowe a tak, to albo najniższa półka D40/D60, wyższa 400D/450D, albo... starsza półka z D80... Ni w kij ni w oko.
Skoro użytkowanie okazjonalne to ja bym też się na Olympusem zastanawiał. Malutki, poręczny.
k1caj_ns - Sob 24 Maj, 2008
Można też zastanowić się nad jakąś "hybrydą" Nie wiem czy było to brane pod uwagę bo może wcale nie jest mu potrzebne to wszystko co daje lustro? Tak na prawdę to lustrzanka sama w sobie to tylko początek zakupów bo do tego dochodzą obiektywy których z czasem zacznie Ci brakować i wtedy Twoje wydatki będą napewno sporo wyższe. Z tą decyzją musisz się uporać sam i zadać sobie pytanie czego tak naprawdę oczekujesz od swoich zdjęć?
mnich - Sob 24 Maj, 2008
yoyo2o-kupiłbym D80 i AF-D 50 /1.8 na początek. Zestaw dobry, sprawdzony i solidny. Jeżeli zamierzasz w przyszłości zainwestować jeszcze w jakieś lepsze szkła niż kitowe- to ten zestaw to dobry start. Nie bedziesz sie męczył z kitami.
mavierk - Nie 25 Maj, 2008
komor napisał/a: | wyższa 400D/450D, albo... starsza półka z D80... | gdyby jeszcze 400d był młodszy od d80
No a ja za mnichem, z jedną różnicą.
Nie d80 + 50/1.8 tylko d80 + 35/2
igorax - Nie 25 Maj, 2008
yoyo2o najlepiej zrobisz jak pójdziesz do sklepu (lub paru sklepów) pomacasz sobie różne aparaty [lepiej nie dyskutuj ze sprzedawcami, raczej próbują wcisnąć co mają niż coś wiedzą] wiesz już co i jak mniej więcej, teraz to kwestia tego co najbardziej Ci się spodoba; a przypuszczam, że wybierzesz najbardziej zaawansowaną konstrukcję. Im więcej czytasz tym bardziej będziesz się motał, idź lepiej do sklepu i kup to co masz kupić, dostałeś już rady w czym mniej więcej szukać.
mnich - Nie 25 Maj, 2008
mavierk napisał/a: | Nie d80 + 50/1.8 tylko d80 + 35/2 |
Czyli jednak D80
komor - Pon 26 Maj, 2008
mavierk napisał/a: | gdyby jeszcze 400d był młodszy od d80 |
Racja, punkt dla Ciebie. Gdyby jeszcze D80 miał CMOS-a...
yoyo2o - Czw 29 Maj, 2008
no OK A co byscie mysleli o pentax k10d ??
KaleSony - Czw 29 Maj, 2008
yoyo2o napisał/a: | no OK A co byscie mysleli o pentax k10d ?? |
Zdecydowanie lepszy niż D80 i nie daj sobie wkręcić bajki, że ciężko ze szkłami do pentaxa.
Wujek_Pstrykacz - Czw 29 Maj, 2008
Kadyszka to fajny aparacik. Jeżeli nie będziesz wykraczać poza standartowe obiektywy to bierz w ciemno.
yoyo2o - Pon 02 Cze, 2008
no i panowie kupilem ..... hehe 450d. Jutro juz na spokojnie napisze odczucie i moze jakies pierwsze fotki wstawie
MichalP - Sro 11 Cze, 2008
Dobrze - gratulujemy zakupu i życzymy wielu sukcesów i radości
|
|