|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z canonem 70d
ada9000 - Czw 03 Lis, 2016 Temat postu: Problem z canonem 70d Przyszedł do mnie dzisiaj nowy canon 70d i robiąc zdjęcia wszystko jest rozmazane, widać tylko białe tło i lekkie prześwity. Nawet zielone cyferki/literki przy robieniu zdjęcia są rozmazane. Nie wiem o co chodzi, bo nigdy nie miałam jeszcze takiego sprzętu. Dodam,że nie mam obiektywu. Jak to naprawić?
Preskaler - Czw 03 Lis, 2016
Aparat bez obiektywu (?) będzie robił takie zdjęcia jak opisujesz. A jak przyłożysz oko do wizjera to co widzisz?
ada9000 - Czw 03 Lis, 2016
Preskaler napisał/a: | Aparat bez obiektywu (?) będzie robił takie zdjęcia jak opisujesz. A jak przyłożysz oko do wizjera to co widzisz? |
Wszystko jest rozmazane
Preskaler - Czw 03 Lis, 2016
Załóż jakikolwiek obiektyw i powinno być dobrze.
Wojmistrz - Czw 03 Lis, 2016
Jak nie masz obiektywu, to sobie zrób , spróbuj camera obscura.
Preskaler - Pią 04 Lis, 2016
Ja robię to tak:
Zaklejam folią aluminiową otwór po obiektywie dookoła klejąc go taśmą samoprzylepną i folia powinna być dość dobrze naciągnięta. Na koniec robię mały otwór na środku tej folii końcem cienkiej igły. I już jest obiektyw "camera obscura". Ma on dwie wady. Pierwsza to jest- bardzo ciemny i druga - ma kiepską rozdzielczość. Ma za to jedną zaletę (no może dwie?) jest prawie za darmo i ma głębię ostrości
prawie od zera do nieskończoności. Przy fotografowaniu takim obiektywem trzeba aparat mieć nieruchomym przez dłuższy czas bo czas ekspozycji to kilka do kilkudziesięciu sekund.
muzyk - Sob 05 Lis, 2016
Cytat: | Przyszedł do mnie dzisiaj nowy canon 70d i robiąc zdjęcia wszystko jest rozmazane, widać tylko białe tło i lekkie prześwity. Nawet zielone cyferki/literki przy robieniu zdjęcia są rozmazane. Nie wiem o co chodzi, bo nigdy nie miałam jeszcze takiego sprzętu. Dodam,że nie mam obiektywu. Jak to naprawić?
|
To jakiś żart?
Może temat "Bzdura roku" założyć by?
|
|