forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jaka biała farba na ścianę w studio?

komor - Pią 04 Lis, 2016
Temat postu: Jaka biała farba na ścianę w studio?
Macie jakiś sprawdzony kolor/producent białej farby, takiej co będzie jak najbardziej neutralna na pomieszczenie używane jako studio foto?
Preskaler - Sob 05 Lis, 2016

Uważam, że bez przesady. Można zwykłym wapnem pomalować i powinno być dobrze tak jak to było przed półwieczem. Oczywiście można akrylem matowym też bo będzie bardziej praktyczna.
Tutejszyn - Sob 05 Lis, 2016

Zaznaczam, ze nie znam się na tym, ale gdybym stanął przed podobnym problemem, zastanowiłbym się, co chcę osiągnąć malowaniem? W rozważaniach może być pomocne studio nagraniowe. Studio nagraniowe skonstruowane jest w taki sposób, aby ściany raczej tłumiły dźwięk, a nie go odbijały. Myślę, że budując studio fotograficzne, którego zadaniem jest komfort kontroli nad światłem, poszedłbym właśnie tą drogą. Studio, z którego usług korzystałem, wyglądało mniej więcej tak.

maziek - Sob 05 Lis, 2016

Niektóre farby (jak i proszki do prania zresztą), zwłaszcza reklamowane jako "bielsze niż biel" odbijają nienaturalnie więcej na niebieskim końcu widma, albo i wykazują fluorscencję na niebiesko pod wpływem UV słonecznego, "żeby biel była jeszcze bielsza" (w dyskotekach to wykorzystują, znaczy fluorescencję a nie słońce). Wapno moim zdaniem będzie bezpieczne jak najbardziej :) . Jak chcesz komor naukowo, to może wiodący producenci farb dają takie info na karcie wyrobu (spektrum odbicia światła białego).
Marlut - Sob 05 Lis, 2016

W specjalistycznych sklepach można wypożyczyć wzorniki kolorów i przetestować w domu.
Ja mam Dulux Acryl Matt

PDamian - Sob 05 Lis, 2016

Jak nie chcesz łapać lewego światła to na czarno.
Wiele studiów jest szarych (coś jak szara karta Kodaka).

komor - Sob 05 Lis, 2016

Dzięki za rady. Chcę na biało, ze względu na specjalizację (food) białe ściany będą przydatniejsze niż czarne/szare, ale żeby to – czasem lewe – światło nie dawało zafarbu, chcę dobrać właśnie jakąś rzeczywiście neutralną farbę.

Marlut napisał/a:
Ja mam Dulux Acryl Matt

Dzięki, sprawdzę. Wapno kiedyś miałem na ścianach i do dziś pamiętam te białe ślady na wszystkich ubraniach. :)

viss - Nie 06 Lis, 2016

Jak duze jest to studio? Bo im mniejsze tym bardziej czarne powinno byc :) A najleiej to wytapetowac matowym czarnym pluszem ;) .

W bialym bedzie ciezko zapanowac nad swiatlem. No i przy jedzeniu jest sporo powierzchni, ktore moga lapac odbite swiatlo.

Dżozef - Nie 06 Lis, 2016

Skoro już miałeś studio na biało to pewnie wiesz co robisz.
Ja bym chyba wolał wysmołować ściany niż walczyć z tymi kurtynami, girdami i wrotami, no ale przecież nie zrobię tego w mieszkaniu z największym pokojem 27m2. :lol:

komor - Nie 06 Lis, 2016

Kochani, wielkość kadru w tym „studio” rzadko przekracza 100x150cm i przeważnie muszę uzyskać, a nie zwalczyć światło „wypełniające” (taki styl przeważnie obowiązuje). Światła skierowane głównie w dół, z góry lub 45°, więc do ścian niewiele dolatuje (używam softboksów, nie otwartych parasolek). Jak robię setup-shot z większej odległości, to wszystko dookoła jest dość ciemne, ściany ledwo widać, choć są odsunięte ledwo o dwa metry, nie dalej. Zawsze w razie potrzeby mogę przysłonić czarną tkaniną, ale rzadko potrzebuję totalną ciemność.