|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ciężkie życie testera...
Arek - Nie 06 Lis, 2016 Temat postu: Ciężkie życie testera... Na październik zamarzyłem sobie test 10 lornetkowych nowości. Napisałem do kilku firm prośbę o konkretne modele z odpowiednim wyprzedzeniem (w sierpniu), tak aby mieli czas sprowadzić lornetko do testów. Wyniki są takie:
1. Firma A poproszona o dwa modele nie odpowiedziała na żaden z 4 wysłanych do nich e-maili, mimo że kiedyś odpowiadali i wysyłali lornetki do testów
2. Firma B obiecała wysłać, a potem nie wysłała twierdząc, że podwykonawca nawalił i producent nie ma jednej części więc produkcja tego modelu stoi
3. Firma C obiecała sprowadzić lornetkę i nie zdążyła,
4. Firma D miała wysłać trzy modele, a wysłała jeden
5. Firma E miała wysłać dwa modele, wysłała jeden dobry, a drugi stary model zamiast następcy, który już od kilku miesięcy jest na rynku.
6. Firma F, która do samego końca potwierdzała chęci udziału, w momencie ostatecznego terminu wysyłki przestała odpowiadać na maile i telefony. Następnie z tygodniowym opóźnieniem dosłała obiecany sprzęt.
Podsumowując, zamiast testu 10 lornetek, mam do przetestowania trzy...
Kerebron - Nie 06 Lis, 2016
Posumowując, zamiast testu dziesięciu lornetek, zrobił się test sześciu firm - a ściślej biorąc, ich podejścia do klienta. Prosimy o pełne nazwy, zamiast pseudonimów, żeby wiedzieć kogo unikać.
Arek - Nie 06 Lis, 2016
Oj, gdybym ja miał ujawniać nazwy, przy każdej takiej okazji, to nie miałbym z kim współpracować. Tutaj był wyjątkowy pech, który jednocześnie nałożył się na analogiczną sytuację z obiektywem.
A było to tak... Około 25go października piszę do firmy G zapytanie o obiektyw. Odpowiadają, że mają. To ja proszę o wysłanie go do mnie 2go listopada, tak aby dotarł do mnie na 3go. Odpowiadają, że nie ma problemu i żeby przypomnieć im 2go rano. Grzecznie przypominam się i dostaje odpowiedź "OK, wysyłamy". Czekam 3go na kuriera i jak do południa go nie ma piszę prośbę o przesłanie nr przesyłki. Dostaje odpowiedź, że coś poszło nie tak i dzisiaj na 100% wychodzi. Do wieczora pisze do nich dwa maile z prośbą o nr przesyłki. Nie dostaje ich, ale następnego dnia rano piszą mi, że magazyn dał d... i nadal nie wysłali. Ponieważ zrobił się piątek, a ja potrzebuje obiektywu na weekend bo już mam poumawianą sesję, firma G obiecuje wysłać mi expresem z dostarczeniem na sobotę. Proszę więc o nr przesyłki. Po dwóch mailach w końcu go dostaje i okazuje się, że jest to przesyłka standard, która dojdzie na poniedziałek... Kolejny mail i udaje się załatwić kuriera z dowozem na sobotę... Uff....
goornik - Nie 06 Lis, 2016
Przy okazji: Twój lament Arku - skądinąd słuszny - pięknie pokazuje co I jak zmieniło się na rynku optyki. Kiedyś każdą lornetę niemal natychmiast wymiatało ze sklepów, ludzie kupowali wszystko, byle mieć. Nikomu się nawet nie śniło, by mieć w ojczystm kraju przedstawicieli 6 producentów, oferujących 10 różnych modeli lornetek o zbliżonych - jak zakładam - parametrach.
Ja do dziś z łezką w oku wspominam tzw. lunete myśliwską PZO (D=60mm), za pomocą której po raz pierwszy w życiu osobiście spojrzałem na Jowisza przy 40x. To był marzec 1988 a ja ten wieczór pamiętam do dziś....
RoboBat - Nie 06 Lis, 2016
Może by tak potestować coś z prywatnych zasobów forumowiczów. Zapewne nie jeden z nas oddałby swoje perełki do ,,przeglądu'' aby upewnić się czy dobrze ulokował pieniądze.
jutomi - Pon 07 Lis, 2016
A może wyjściem byłoby kupowanie konkretnych modeli przeznaczonych do testów, testowanie i zwrot w terminie 14- lub 30-dniowym. Procedury testowe są (oprócz testów wytrzymałościowych ) bezinwazyjne, więc nie byłoby problemów ze zwrotem lornetek po testach.
Może taka zabawa w J. Kuźniara jest nie do końca etyczna, ale skuteczność w pozyskiwaniu lornetek do testów wzrosłaby do 100%...
TS - Pon 07 Lis, 2016
Na krótką metę, bo takiemu klientowi wkrótce by przestali sprzedawać cokolwiek.
RoboBat - Wto 08 Lis, 2016
Jak już o testach rozmawiamy to może stworzymy coś w rodzaju głosowanie na te najbardziej wyczekiwane. Każdy wytypuje swoje 3 ulubione modele lornetek, powstanie z tego lista na kilkadziesiąt pozycji, a Arek wyciągnie z tego jakieś wnioski i może coś dla nas przetestuje z tej listy. Zapraszam do zabawy.
komor - Wto 08 Lis, 2016
Byyyyyło.
RoboBat - Sro 09 Lis, 2016
Było nie było a testów jak nie było tak nie ma.
Ja typuję 3 swoje:
Fujinon HB 10x60
Nikon Monarch 5 8x42
Vixen Atrek II 8x32
Wszystkie na dzisiaj dostępne w sklepach, żeby nie było, że jakieś starocie.
Pozdrawiam i zapraszam do zabawy.
Abs - Sro 09 Lis, 2016
Zdając sobie sprawę z obiektywnych i subiektywnych przeszkód realizacji testów obstawiam: Vortex Raptor 8,5x32, Vixen Atrek II 8x32, Zeiss Terra ED 8x25, Swarovski 8x25...chyba można sobie pomarzyć?
TS - Sro 09 Lis, 2016
Mnie by bardzo ciekawiły testy lornetek 12x50(56). Najlepiej tych producentów, których słabsze modele były przetestowane.
widoczek - Sro 09 Lis, 2016
Monarch HG 8x42
Victory SF 8x42
Diamondback 8x42
Vanguard Endeavor IV 8x42
Sherman PRO 8x42
Sherman PRO 10x50
RoboBat - Nie 13 Lis, 2016
I nikt więcej nic nie zaproponuje? Będziemy teraz biernie śledzić rozwój wydarzeń?
jutomi - Pon 14 Lis, 2016
RoboBat napisał/a: | I nikt więcej nic nie zaproponuje? Będziemy teraz biernie śledzić rozwój wydarzeń? |
Czyżbyś uważał, że większa ilość propozycji bezpośrednio przełoży się na większą ilość testów lornetek, ze szczególnym uwzględnieniem modeli wpisanych na listę życzeń?
Ja tam wolę biernie poczekać i być co jakiś czas mile zaskoczonym; tym bardziej że Arek od kilkunastu lat konsekwentnie realizuje własny plan testów...
RoboBat - Wto 15 Lis, 2016
Plany są niczym – planowanie jest wszystkim.
gen. Dwight Eisenhower
Wierzę, że jest inaczej. Tym bardziej, że jak napisał powyżej czasami z planów nic nie wychodzi.
|
|