forum.optyczne.pl

Lornetki - Stukanie w Swarovskim EL

inmunis - Czw 10 Lis, 2016
Temat postu: Stukanie w Swarovskim EL
Witam.
Kupiłem sobie Swarovskiego EL FieldPro 10x42 Swarovision cieszyłem się dosłownie 20 minut no i dwa tygodnie oczekiwań ale te 20 minut było bardziej ciekawsze. Po wypakowaniu piękna zabawka ostrość taka że dech zapiera wszystko takie śliczne...ale właśnie to ale :D jak ją kupowałem to znajoma która też posiada taką tylko 32 powiedziała mi żebym sprawdził czy nic w niej nie telepie i okazało się niestety że coś w niej telepie. Lornetkę odesłałem oczywiście, zobaczymy co na to dystrybutor. Czytałem na forach że jest to dość powszechnie występujący problem w EL no ale trzeba czekać na odp. Ale moje pytanie jest takie czy ktoś ma może taki model EL i czy u niego też takie coś słychać.

[ Dodano: Sro 07 Gru, 2016 15:54 ]
Widzę że nikt nie ma takiej zabawki, ale podzielę się pewnego rodzaju doświadczeniem związanym z moją ( jeszcze nie obecną ) EL.
Lornetka została odesłana do sprzedawcy jak już wspomniałem, sprzedawca odesłała ją do serwisu i czekaliśmy co będzie. Od sprzedawcy dostałem zastępczą którą mam okazję testować a jest to nie byle co bo Swarovski SLC HD 10x42. No ale wracając do EL po kontaktach nie tylko ze sprzedawcą ale i dystrybutorem w Polsce okazuje się że i teraz najlepsze najnowsze modele EL FieldPro tak mają :D Wprowadzili tam jakiś mechanizm który nie jest "posmarowany" smarami. Pozwolę sobie na dole dać oficjalne pismo od Swarovskiego z serwisu i wolne tłumaczenie mojego kolegi.
Na dole jeszcze daję dla ciekawości ten mechanizm.

tłumaczenie :

'Swarovski ma unikalny opatentowany mechanizm całkowitego wewnętrznego ogniskowania polegający na podłużnym ruchu odpowiednich soczewek.
Żeby zagwarantować płynny ruch tych soczewek sa one umieszczone w smarowanych prowadnicach a te zabezpieczone śrubami służącymi do zmniejszenia wibracji. Ten mechanizm uniezależnia prace ostrości od temperatury powodując, ze praca śruby jest zawsze jednakowo płynna.
Os przenosząca ruch ze śruby na soczewki znajduje sie o tyś. mm od owej tulei i może wydawać grzechotanie, ponieważ unikamy użycia wrażliwych na temperaturę smarów. Grzechotanie jest prawidłowe i nie ma żadnego przełożenia na obraz.'

Marlut - Czw 08 Gru, 2016

Ocaliłeś naszą wiarę w Swarka; )