forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - konwerter wide

Do;)widzenia - Czw 17 Lis, 2016
Temat postu: konwerter wide
czy warto kupować konwerter tego typu https://digishots.pl/konwerter-szerokokatny-hd-wide-x0-5-72mm.html?___SID=U czy to po prostu zabawka? (nie mam na razie kasy na nowe szkło).
Wojmistrz - Czw 17 Lis, 2016

Zabawka.
Jar - Czw 17 Lis, 2016

Raczej omijać szerokim łukiem. Zwłaszcza, że dość duża krotność konwertera (x0.5 a nie np. 0.7-0.8). Zależy jeszcze, do jakich zdjęć.
Swego czasu doczytałem, że typowym problemem tych nasadek wide jest spora dystorsja (budynki?). Mnie to akurat nie przeszkadzało (do pewnego typu zdjęć), więc kupiłem taką x0.7 Nie za mocną, bo to zwykle bardziej uwidacznia wszelkie defekty(j.w.). Do jednego tylko celu. Niestety, nie wyczytałem nigdzie uprzednio, że taka nasadka potrafi też wygenerować niezła komę. No i pojechały mi mocno gwiazdy jako kreski wszędzie na brzegach kadru... Od tej pory leży nieużywana, choć paradoksalnie ta moja akurat w dziennej fotografii mogłaby się sprawdzić.
Pozostaje ostatni aspekt: te konwertery nasadkowe, (szczególnie szerokokątne) są bardzo duże i ciężkie. Aby nie generować winietowania, muszą mieć przednie soczewki o bardzo dużej średnicy. Mój ma dekiel/gwint filtrowy fi77mm, a mocowanie fi58mm. Spory klocek.
Pozdrawiam
-J.