|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zestaw obiektywów do pełnej klatki na śluby.
michal009 - Wto 22 Lis, 2016 Temat postu: Zestaw obiektywów do pełnej klatki na śluby. Witam.
Poszukuję zestaw obiektywów do pełnej klatki na śluby. Dotychczas pracowałem 7D + C-17-55 IS f2.8 i 5DMKII+24-70F2.8. Ten drugi zestaw nie jest mój, ale na śluby go mam.
Chciałem Sprzedać za jakiś czas i zakupić pełną klatkę. Czekam na 6DMKII i jego cenę i wtedy zdecyduję, albo Kupuję go, albo starego poczciwego 6D. Mam jeszcze Canona 50/1.4 i Canona 70-200f4.
Zastanawiam się nad kupnem
1. Obiektyw, który na pełnej klatce będzie mi robił za szeroki kąt Np: Tamron 15-30 f2.8 lub Tokina 16-28 f2.8.
2. Obiektyw podstawowy Sigma 35Art, Tamron 24-70, Sigma 24-70.
Który obiektyw polecacie? Który zakupić jako pierwszy? Myślałem na razie kupić coś szerokiego, następnie puszkę, a za jakiś czas jakiś uniwersalny 24-70.
Pytam, ponieważ im więcej testów czytam, tym większy mętlik.
Sunders - Wto 22 Lis, 2016
michal009 napisał/a: | Który obiektyw polecacie? Który zakupić jako pierwszy? |
Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM
michal009 - Wto 22 Lis, 2016
Ale ta cena... W sumie najlepsza ogniskowa z szerokich (do 35mm), ale optycznie tańszy Tamron niby lepszy i ma stabilizację. A, Tokina połowę tańsza, tylko te bliki... Sam już nie wiem.
A, czemu polecasz Canona?
michal009 napisał/a: | Ale ta cena... |
Z powodu ceny nie poleciłem Ci Canona EF 16-35 mm f/2.8L III USM
michal009 napisał/a: | A, czemu polecasz Canona? |
Z powodu:
1.poręczności/najmniejsze gabaryty/
2.możliwość mocowania filtrów
3.szybkości AF-a
PDamian - Wto 22 Lis, 2016
michal009, Canon EF 16-35 mm f/2.8L II jest słaby optycznie.
PDamian napisał/a: | Canon EF 16-35 mm f/2.8L II jest słaby optycznie |
i nie da się nim robić zdjęć
PDamian - Wto 22 Lis, 2016
Da się wydać niemałe pieniądze na zakup nowego ale przestarzałego i słabego optycznie obiektywu
który jest gorszy optycznie od dużo tańszego lecz współczesnego obiektywu firmy niezależnej.
Tych EF 16-35 mm f/2.8L II zacznie się wysyp na rynku wtórnym, zresztą już jest ich sporo http://allegro.pl/obiekty...-3-1018&order=p i zakup używanego uważam za całkiem sensowny.
Wersja III pokazuje jak słaby był jej poprzednik https://www.lensrentals.c...al-bench-tests/
Jakoś słabo wyobrażam sobie robienie ślubów bez czegoś dłuższego w zoomie niż 35mm i przepinanie co chwila na 70-200mm lub 50mm.
Obyłbym się bez ogniskowych superszerokokątnych.
Zdecydowanie wybrałbym 24-70mm.
michal009 - Wto 22 Lis, 2016
Sunders napisał/a: | PDamian napisał/a: | Canon EF 16-35 mm f/2.8L II jest słaby optycznie |
i nie da się nim robić zdjęć |
Pewnie się da, tylko trzeba na niego sporo wydać i tą kwestię rozważam, ponieważ przesiadka na pełną klatkę nie jest tania.
Co do stwierdzenia podpierałem się testem Tamrona 15-30 na optyczne, gdzie w podsumowaniu padło zdanie:
"W przypadku pojedynku z Canonem EF 16–35 mm f/2.8L USM II praktycznie wszystko przemawia za Tamronem."
Dylematem, który muszę jeszcze przemyśleć, to czy będę potrzebował filtrów polaryzacyjnych na nim.
Ostatnio byłem w górach i znajomy robił Nikkorem 14-24 i miał pełno blików, więc pewnie ten szeroki obiektyw będę użytkował tylko w ciasnych kościołach i w ciasnych pomieszczeniach, i to pewnie nie za często. Teraz mój numer 1 to Tokina, ze względu na cenę, ale dalej czytam.
PDamian napisał/a: |
Jakoś słabo wyobrażam sobie robienie ślubów bez czegoś dłuższego w zoomie niż 35mm i przepinanie co chwila na 70-200mm lub 50mm.
Obyłbym się bez ogniskowych superszerokokątnych.
Zdecydowanie wybrałbym 24-70mm. |
Na razie na śluby mam jeszcze 5D mkII i 24-70f2.8. Do tego mam 70-200. Śluby zawsze robię na dwa aparaty. Jak juz przepinam to 70-200 na 50. 24-70 zazwyczaj nie odczepiam.
komor - Wto 22 Lis, 2016
Jako użytkownik 6D szczerze go odradzam do ślubów, jeśli to ma być źródło utrzymania, a nie zabawa dwa razy w roku. Do szybkiej reporterki niewygoda przełączania punktów AF (których na dodatek niewiele) jest frustrująca. To już wolałbym używane 5DIII. Jeśli czekasz na 6D II, to cena będzie na pewno sporo wyższa i sens będzie miało to tylko wtedy, jak manipulowanie AF będzie równie wygodne co w 7D czy 5D. A raczej nie będzie.
Tamrona 15-30/2.8 polecam, nawet do reporterki, pod warunkiem, że nie będą przeszkodą zalety Canona:
Sunders napisał/a: | 1.poręczności/najmniejsze gabaryty/
2.możliwość mocowania filtrów
3.szybkości AF-a |
Do wnętrz jest super, domknięty jest megaostry nawet na brzegu. Miałem brać 16-35L II, cena była podobna po uwzględnieniu cash-backu, ale wszyscy mi odradzali z powodu średniej ostrości. Ponieważ reporterka nie jest moim głównym zajęciem, to zdecydowałem się wziąć T15-30 i nie żałuję (choć używam go właśnie głównie do reporterki ale to jest rzadkość i nie jest bieganie za Dodą czy Dudą).
Sigmę 35 Art też mam i jestem zachwycony. Ludzie uwieczniani nią na zdjęciach też są zwykle zachwyceni.
PDamian napisał/a: | zakup używanego uważam za całkiem sensowny |
i to jedyny fragment z twojego posta, który można uznać za sensowny
michal009 napisał/a: | podpierałem się testem Tamrona 15-30 na optyczne, gdzie w podsumowaniu padło zdanie:
"W przypadku pojedynku z Canonem EF 16–35 mm f/2.8L USM II praktycznie wszystko przemawia za Tamronem." |
Napisałem Ci już, że jednak nie wszystko przemawia za Tamronem. Weź pod uwagę, że Arek jest astrofizykiem a nie kotleciarzem, ma inny punkt widzenia
michal009 napisał/a: | Na razie na śluby mam jeszcze 5D mkII i 24-70f2.8 |
Zakładasz na niego jakiś filtr? Na weselach też bywasz?
komor napisał/a: | Jako użytkownik 6D szczerze go odradzam do ślubów, jeśli to ma być źródło utrzymania, a nie zabawa dwa razy w roku. Do szybkiej reporterki niewygoda przełączania punktów AF (których na dodatek niewiele) jest frustrująca. To już wolałbym używane 5DIII. |
Jako użytkownik używanego 5DIII wolałbym tak samo
komor napisał/a: | Ponieważ reporterka nie jest moim głównym zajęciem, to zdecydowałem się wziąć T15-30 |
Słuszna uwaga, bo IMO do prawdziwej reporterki nadaje się średnio.
komor - Wto 22 Lis, 2016
Sunders napisał/a: | Słuszna uwaga, bo IMO do prawdziwej reporterki nadaje się średnio. |
Nadaje się całkiem nieźle, ale gdyby to miało być moje główne zajęcie, to pewnie wolałbym pewność AF-u 16-35L kosztem jakości obrazowania.
michal009 - Sro 23 Lis, 2016
Sunders napisał/a: | PDamian napisał/a: | zakup używanego uważam za całkiem sensowny |
i to jedyny fragment z twojego posta, który można uznać za sensowny
|
Niestety, sprzęt wchodzi w grę tylko nowy. Ślubów nie robię co weekend. Sprzęt będzie jeszcze czasami używany do krajobrazów.
Sunders napisał/a: | michal009 napisał/a: | podpierałem się testem Tamrona 15-30 na optyczne, gdzie w podsumowaniu padło zdanie:
"W przypadku pojedynku z Canonem EF 16–35 mm f/2.8L USM II praktycznie wszystko przemawia za Tamronem." |
Napisałem Ci już, że jednak nie wszystko przemawia za Tamronem. Weź pod uwagę, że Arek jest astrofizykiem a nie kotleciarzem, ma inny punkt widzenia
|
Może i tak. Ale taki szerokim robi się maks kilkanaście, kilkadziesiąt ujęć. Jednak podstawowy 24-70 zawsze jest na drugim korpusie. I na te naście, lub dziesiąt ujęć szkoda mi wywalać taką kasę. Na razie obstawiam na Tokinę(Cena), ale muszę to jeszcze mocno przemyśleć.
Sunders napisał/a: | michal009 napisał/a: | Na razie na śluby mam jeszcze 5D mkII i 24-70f2.8 |
Zakładasz na niego jakiś filtr? Na weselach też bywasz? |
Na plenerze zakładam polara, na weselu nie. UV siedzie tam na stałe. Jako dodatkowa ochrona. Obiektyw nie był tani. Na weselach bywam.
Sunders napisał/a: | komor napisał/a: | Jako użytkownik 6D szczerze go odradzam do ślubów, jeśli to ma być źródło utrzymania, a nie zabawa dwa razy w roku. Do szybkiej reporterki niewygoda przełączania punktów AF (których na dodatek niewiele) jest frustrująca. To już wolałbym używane 5DIII. |
Jako użytkownik używanego 5DIII wolałbym tak samo |
I tu mam teraz zagwozdkę. Myślałem o 6D, ze względu na "gumową" matrycę. Obecnie brakuje mi (zwłaszcza w 7D) możliwości wyciągania cieni. A, jak oceniacie matrycę pomiędzy 5D II, 5D III, a 6D obecnym?
PDamian - Sro 23 Lis, 2016
Różnice w cenach między wersjami II i III Canon EF 16-35 mm f/2.8L są tak duże tylko u nas. https://www.bhphotovideo....7&Ntt=16-35+2.8
Wraz z obniżką startowej ceny nowej wersji będzie musiała nastąpić też obniżka cen starej wersji II.
Porównanie obu obiektywów na lensrentals.com/blog https://www.lensrentals.c...al-bench-tests/ pokazuje że niewielu fotografów skusi się na zakup poprzedniego modelu, wielu zaś już go posiadających może chcieć go wymienić na nowy.
Kupowanie dziś nowego nie najlepszego 16-35 mm f/2.8L II tylko dlatego że to Canon albo że można założyć filtry -to średni pomysł.
Sunders - Sro 23 Lis, 2016
michal009 napisał/a: | I na te naście, lub dziesiąt ujęć szkoda mi wywalać taką kasę. Na razie obstawiam na Tokinę(Cena), ale muszę to jeszcze mocno przemyśleć. |
Skoro tak, to w przemyśleniach uwzględnij Sigmę A 20 mm f/1.4 DG HSM - IMO to lepszy wybór od tej Tokiny.
michal009 napisał/a: | UV siedzie tam na stałe. Jako dodatkowa ochrona. |
Tak myślałem, na wesele też obawiałbym się iść bez filtra "ochronnego", a tym bardziej z obiektywem z wypukłą soczewką - chyba że honorarium byłoby porównywalne z ceną takiego szkiełka
michal009 napisał/a: | Obecnie brakuje mi (zwłaszcza w 7D) możliwości wyciągania cieni. |
Do tego lepiej wybrać format FX
Sunders napisał/a: | Do tego lepiej wybrać format FX |
-OP nie chce chyba Nikona.
michal009 napisał/a: | możliwości wyciągania cieni. A, jak oceniacie matrycę pomiędzy 5D II, 5D III, a 6D obecnym? |
https://www.dpreview.com/...626367675809766
Zmieniać system? Tyle tego się już nazbierało... W sumie wcześniej myślałem o D810 i obiektywach niesystemowych. Ten link daje do myślenia.
5D IV jest już spoko https://www.dpreview.com/...626367675809766
Odpada na starcie finansowo. A, na pierwszy rzut oka porównywalny jest ze sporo tańszym D810.
K-1 jeszcze tańszy, ale co z AF i obiektywami?
https://www.dpreview.com/...626367675809766
Wolę coś bardziej popularnego, jak Canon lub Nikon.
michal009 napisał/a: | Obecnie brakuje mi (zwłaszcza w 7D) możliwości wyciągania cieni. |
michal009, a na 5DII też Ci brakuje? O ile EV chciałbyś wyciągać?
Matryca 5D mk II prawie mi wystarcza. Tylko ten AF w nim psuje pracę na samej sali. Doszło do tego, że na sali wolałem robić 7D (classic). Czytałem, że matryca w 6D jest troszkę lepsza i nie wiem, czy by mi nie wystarczyła. Tylko wszędzie czytam, że AF działa nie za bardzo i sam już nie wiem. W sumie z 5D II używałem tylko punktu środkowego.
Trochę popatrzyłem na ceny sprzętu i doszedłem, że za dużo gratów już mam, żeby zmieniać system. Więc zostaję u Canona.
michal009 napisał/a: | z 5D II używałem tylko punktu środkowego |
To z 6D nie będziesz musiał zmieniać przyzwyczajeń.
michal009 napisał/a: | Matryca 5D mk II prawie mi wystarcza. Tylko ten AF w nim psuje pracę na samej sali. Doszło do tego, że na sali wolałem robić 7D |
michal009 napisał/a: | zostaję u Canona |
No to komor ma rację 5DIII jest dla Ciebie, w 6D mógłbyś nie być zadowolony z AF-a.
komor - Sro 23 Lis, 2016
Jeśli kolega w 5DII używał tylko środkowy punkt AF, to w sumie 6D też może być. Ale tak poważniej, to celuj w 5DIII, choć kupować teraz nowe to jest moim zdaniem średnio rozsądne. Sam się na to nie zdecydowałem, rozpatrywałem już prędzej 5DRs, bo co prawda drogi, ale przynajmniej nowa konstrukcja. Sęk w tym, że nie potrzebuję 50mpix, więc stanęło na najtańszym wariancie, czyli 6D.
Akurat jeśli o mnie chodzi, to przesiadłem się na 6D z 7D, pod względem wygody obsługi i ergonomii to była degradacja, ale już się przyzwyczaiłem. Natomiast matryca to jest niebo a ziemia. W konkurencji pt. pstrykamy na ISO 100 i wyciągamy o 5 EV, jak na zalinkowanych fotkach, to Canony nie mają podejścia do Nikona, ale przy fotografowaniu na ISO 1600 czy 3200 i lekkim wyciągnięciu tego czy owego, to już takiej różnicy nie ma.
muzyk - Sro 23 Lis, 2016
PDamian napisał/a: | To z 6D nie będziesz musiał zmieniać przyzwyczajeń. |
a do tego punkt centralny jest lepszy niż w 5dII.
komor napisał/a: | Jeśli kolega w 5DII używał tylko środkowy punkt AF, to w sumie 6D też może być. |
Przecież...
MM - Sro 23 Lis, 2016
Wtrącę tylko swoje trzy grosze. Jak już zakładałem 16-35 to w celu robienia raczej bliżej granicy 16-20 mm. Brzeg w 16-35 L faktycznie nie jest idealny. Teraz na śluby bym polecił... Sigmę 20/1.4. Na takie szkło czekałem lata
Arkowal - Czw 24 Lis, 2016
MM napisał/a: | Teraz na śluby bym polecił... Sigmę 20/1.4. Na takie szkło czekałem lata |
Biorąc pod uwagę zarówno ogniskową jak i światło to pewnie tak.Pozostaje tylko kwestia Af.
michal009 - Nie 27 Lis, 2016
Odświeżę jeszcze temat. A, może jednak Canon 16-35 tylko ze światłem 4? Niestety po weryfikacji planów finansowych, w grę wchodzi tylko Tokina 16-28 f2.8, lub Canona 16-35 f4. Ogniskowa bardziej mi odpowiada w Canonie. AF był by ok. Nie wiem, tylko co z tym światłem, czy nie będzie mi bardzo przeszkadzać??? Używa ktoś takiego obiektywu na ślubach?
Sunders - Nie 27 Lis, 2016
michal009 napisał/a: | Niestety po weryfikacji planów finansowych, w grę wchodzi tylko Tokina 16-28 f2.8. lub Canona 16-35 f4. |
A czemu w grę nie wchodzi Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM?
michal009 napisał/a: | Nie wiem, tylko co z tym światłem, czy nie będzie mi bardzo przeszkadzać??? |
Jeśli jednocześnie założysz dobrą lampę, to niekoniecznie.
michal009 - Pon 28 Lis, 2016
Jakoś nie mogę się do stałki przyzwyczaić. Zastanawiam się nad ciemniejszym, ponieważ w domu i tak zazwyczaj używam lampy i przesłony w okolicy 5,6-8. Tylko w kościele jak zechcę zrobić coś szerszego, to mogę mieć zgrzyt. Na razie chcę szerokiego zooma. Później, pewnie będę kompletować stałki na ciężkie warunki pracy. Lampę mam Canona EX-580 i EX-430III RT.
komor - Pon 28 Lis, 2016
To zamiast 16-35/4 wolałbym już Tamrona 15-30. Cenowo podobnie, chyba że jednak te parę stów zabraknie. Lampa nie zawsze zastąpi światło.
Sunders - Pon 28 Lis, 2016
komor napisał/a: | zamiast 16-35/4 wolałbym już Tamrona 15-30. Cenowo podobnie, chyba że jednak te parę stów zabraknie |
Żeby nabyć tego Tamrona do Canona 16-35 f/4 trzeba jednak dołożyć 8-9 setek, a do Tokiny 16-28 prawie 1,5 tys.
michal009 napisał/a: | w grę wchodzi tylko Tokina 16-28 f2.8, lub Canona 16-35 f4 |
Wygląda na to, że "w grę" wchodzi już tylko Tokina.
PDamian - Pon 28 Lis, 2016
Obiektywy Tokina lepiej kupować w stanach https://www.bhphotovideo....567&srtclk=sort Tam z podatkiem kosztuje 627$.
albo z Niemiec http://www.ebay.pl/sch/Ob...16-28mm&_sop=15
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 10:39 ]
Sunders napisał/a: | Żeby nabyć tego Tamrona do Canona 16-35 f/4 trzeba jednak dołożyć 8-9 setek, a do Tokiny 16-28 prawie 1,5 tys. |
Canon 16-35/4 IS po cashbacku kosztuje chyba z 3600zł,
a Tokina jest od 3200zł http://www.ceneo.pl/14772848...
Dołożyć prawie 1,5 tys. ?
komor - Pon 28 Lis, 2016
PDamian, Sundersowi chodziło o różnicę w cenie między T15-30 a Tokiną. Ale jeśli AF Tamrona wydaje się za słaby do ślubów, to ta Tokina to zupełnie nie wiem…
Faktycznie.
No i jeszcze te odgłosy z Tokiny.
michal009 - Pon 28 Lis, 2016
Możesz rozwinąć myśl: "No i jeszcze te odgłosy z Tokiny. "
Rozważając wszelkie za i przeciw, zwracając uwagę na cenę, chyba jednak zostanę przy Canonie 16-35 f4.
Sunders - Pon 28 Lis, 2016
komor napisał/a: | Ale jeśli AF Tamrona wydaje się za słaby do ślubów, to ta Tokina to zupełnie nie wiem |
... to AF tej Tokiny jest jeszcze trochę słabszy
Brzęczy prawie jak obiektywy Pentax na śrubokręt.
https://www.youtube.com/watch?v=sqiE1c8O7C0
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 12:59 ]
No może trochę przesadziłem https://www.youtube.com/watch?v=6_iTBdzK2K0
snufkin - Pon 28 Lis, 2016
dcs, tradycyjnie masa bezsensownych linków.
To o tej opłacalności kupowania w USA i najwyraźniej całych tych twoich zdolności pojmowania rzeczywistości:
http://wstaw.org/h/89af79e0304
Serdecznie pozdrawia rubryka Duties & Tax
Ale ja napisałem "w stanach", a nie ze stanów.
Sprawdź sobie cenę w B&H z odbiorem w NY.
Wiesz jaka jest jeszcze zaleta kupowania za granicą?
-Nie będziesz musiał w razie usterki mieć do czynienia z polskimi serwisami.
snufkin - Pon 28 Lis, 2016
PDamian napisał/a: | Ale ja napisałem "w stanach", a nie ze stanów.
Sprawdź sobie cenę w B&H z odbiorem w NY. |
No, ale z odbiorem w NY to dla Polaków wcale nie taka banalna sprawa.
Cytat: | Wiesz jaka jest jeszcze zaleta kupowania za granicą?
-Nie będziesz musiał w razie usterki mieć do czynienia z polskimi serwisami. |
Z tym trudno się nie zgodzić, ale można też po prostu kupować w obrębie UE.
EOT
Arkowal - Pon 28 Lis, 2016
michał009 Marne jest moje doświadczenie w takiej fotografii,ale z tego marnego doświadczenia powiem tylko tyle,że niewyobrażam sobie robienia ślubu szkłem ze światłem F4.Na Twoim miejscu próbowałbym się przełamać i spróbowałbym obiektywów stałoogniskowych i tak jak tu koledzy podpowiadają kombinowałbym z sigmą 20mm 1,4.Jeśli już jesteś tak bardzo uparty na zoomy to tylko ze światłem 2,8.W takim przypadku osobiście postawiłbym zdecydowanie tak jak komor radził na tamarona 15-30 f2,8.
michal009 - Sro 30 Lis, 2016
Zdecydowałem w sprawie obiektywu. Zakupiłem najbardziej uniwersalny, ale jednocześnie najciemniejszego Canona 16-35 F4. Dlaczego? Ze względu na:
+ uniwersalność (W porównaniu do 20mm f1.4)
+ możliwość zamontowania filtra polaryzacyjnego,
+ Szeroki zakres ogniskowych(do 35mm)
+ stabilizacja (przyda się o poranku w górach)
+ Cichy
+ celny AF
ze świadomością światła F1:4. Mam nadzieję, że będę zadowolony. Dzisiaj do mnie przyjdzie, ale pierwsze testy zrobię na weekendzie, jak piątka wróci z Żytniej z czyszczenia.
Jak uda się odłożyć, to pewnie koło wakacji, lub jesieni zainwestuję w 24 lub 35 art Sigmy, a na razie czekam na 6D mark II.
|
|