forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Sony DSLR-A350 (Alfa 350) + Voking VK320 - kompatybilność

adas - Sro 23 Lis, 2016
Temat postu: Sony DSLR-A350 (Alfa 350) + Voking VK320 - kompatybilność
Hej!

Aparat już mocno archaiczny ;-) szukałem w necie i tutaj na forum wskazówek ale nie znalazłem niczego sensownego.

Mam Sony Alfa 350. Kupiłem lampę Voking VK320 - taką za 200 PLN z mocowaniem odpowiednim do Sony. Ani lampa ani aparat nie mają wydanej aktualizacji firmware o ile dobrze szukałem.

Aparat ma dwa tryby lampy: ADI oraz TTL. Lampa ma trzy tryby: TTL, Manual oraz RPT.

Po podłączeniu lampy do aparatu - przy czym lampa w trybie TTL i aparat w trybie błysku TTL - dzieją się takie rzeczy:

1) aparat mimo podłączonej lampy i tak podnosi lampę wbudowaną
2) lampa pokazuje na wyświetlaczu przesłonę (F) taką samą jak aparat na swoim wyświetlaczu
3) lampa mruga diodą gotowości, gdy skończy mrugać a na aparacie wciskam spust do połowy żeby wyostrzył, to lampa zaczyna znowu mrugać diodą gotowości
4) gdy przed wykonaniem zdjęcia dioda na lampie skończy mrugać, to w momencie wykonywania zdjęcia błyska lampa VK320
5) gdy przed wykonaniem zdjęcia dioda na lampie nadal mruga, to w momencie wykonania zdjęcia błyska lampa wbudowana w A350
6) zdjęcie wykonane z lampą VK320 nie jest oświetlone błyskiem w ogóle - mowa o czasie prawdopodobnie 1/60 - czyli zachowuje się tak, jakby błysk nie wchodził w momencie wykonywania zdjęcia - to tak naprawdę realny problem jaki mam
7) po wykonaniu zdjęcia podlgąd zdjęcia znika bardzo szybko
8) ponadto gdy dioda w lampie VK320 mruga, to nie da się nawigować po menu A350, ponieważ ekran wraca do standardowego trybu wyświetlania
9) zdjęcia wykonane lampą wbudowaną (jak zachodzi punkt 5) są naświetlone prawidłowo

Nie mam innej lampy. Mam jeszcze body Alfa 100 (tzn. Sony Alfa bez oznaczenia numeru, to jest zdaje się 100) i tam lampa w ogóle się nie aktywuje (może trzeba grzebać w menu, ale wątpię).

Pytanie: o czym mówią opisane objawy? Ja mam generalnie 2 teorie:
a) albo lampa Voking VK320 mimo stopki do Sony nie współpracuje z DSLR-A350
b) albo któryś element (body albo lampa) jest uszkodzony

Czy ktoś może z doświadczenia pomóc w rozwiązaniu mojego problemu?