forum.optyczne.pl

Lornetki - Potrzebne namiary na specjalistę od renowacji lornetek.

RoboBat - Nie 27 Lis, 2016
Temat postu: Potrzebne namiary na specjalistę od renowacji lornetek.
Kupiłem ostatnio za śmieszne pieniądze fajnego vintage'a. Tecnar by Swift 7x50. Mechanicznie, optycznie i wizualnie robi bardzo pozytywne wrażenie. Nie jest idealna ale wiele jej do ideałłu nie brakuje. Ogólnie fajny sprzęcik. Dość malutki i leciutki jak na swoje parametry. Jednak jak świecę latarką do środka to widzę kilka paprochów w tym jeden dość duży a na nim skupisko pleśni średnicy 2mm. Ponadto jeden tor optyczny po krawędziach lekko przymglony. Jak patrzę po ciemku na świecącą latarnię to widzę taką mglistą poświatę wokół silnego źródła światła. Ogólnie wszystkie lornetki tak robią, ale w tej, w jednym oku jest ona wyraźnie większa niż w drugim. Większa oczywiście tam gdzie odkryłem ww nalot (być może to autosugestia). Ponieważ jestem pedantem nie mogę tolerować takiego stanu rzeczy. Stąd moja prośba. Chciałbym aby jakiś sprawdzony fachura wziął ją na warsztat i doprowadził do takiego stanu abym nie musiał się wstydzić przy ewentualnej prezentacji na jakimś zlocie. Podacie jakieś namiary. Z góry dziękuję za pomoc.
goornik - Nie 27 Lis, 2016

skąd jesteś?
RoboBat - Nie 27 Lis, 2016

Piła
goornik - Pon 28 Lis, 2016

jeśli nie masz presji czasu, mogę się za nią zabrać....
Wrzuć tu jeszcze, jeśli to nie problem, kilka zdjęć.
Dalsze szczegóły ustalmy przez PW.

RoboBat - Wto 29 Lis, 2016

Presji nie mam. Fotki wrzucę w weekend jak je zrobę w świetle dziennym bo póki co to codziennie do ciemka tyram.