forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - bezlusterkowiec na co dzień i na podróże

layconic - Pon 28 Lis, 2016
Temat postu: bezlusterkowiec na co dzień i na podróże
Witam wszystkich...poszukuję bezluterkowca z uniwersalnym obiektywem (całość mniejsza od lustrzanki ;-) ). Zdjęcia dzienne i nocne...zoom umiarkowanie potrzebny. Zdjęcia z ręki, I najważniejsze uszczelniony sprzęt. O parametrach nie piszę bo pewnie w cenie do 4000 zł trudno o tandetny towar. Mam niewiele czasu na zakup i ogarnięcie sprzętu a moje niezdecydowanie wzrasta za każdym przeczytanym testem lub opiniami. Zdaję się wiec na praktyków w tym względzie i fachowców;-)
PDamian - Pon 28 Lis, 2016

X-T1 z 18-55/2.8-4 http://www.optyczne.pl/10...ifilm_X-T1.html
komor - Pon 28 Lis, 2016

layconic napisał/a:
O parametrach nie piszę bo pewnie w cenie do 4000 zł trudno o tandetny towar.

W sprzęcie fotograficznym tandety w takim zwyczajowym znacznie nie ma, lub prawie nie ma. Ale 4000 zł to nie jest jakaś duża masa pieniędzy w kategoriach fotograficznych, szczególnie w domenie bezlusterkowców, które ciągle są droższe od lustrzanek o podobnych osiągach. 4000 zł to akurat na przyzwoity, ale dość podstawowy zestaw. Sprawdź ceny obiektywów do systemu Fuji czy Mikro 4/3, za co lepsze trzeba dać takie kwoty.

Dla mnie obiektyw to jedno a aparat to jakby inna bajka. chociaz obydwa są istotne. Kasa ogranicza to fakt, ale szczerze.... dla mnie wydawać więcej niż 4 tysiące na aparat to lekka przesada...gdy nie robię z tego użytku zawodowego. Można być zadowolonym z Gx7, albo E-M10 czy RX10 Sony....i pewnie jaki z tych aparatów nie wybrałbym byłbym zadowolony...skoro inni też chwalą. Mnie tutaj chodzi o wytypowanie spośród jakiejś "piątki" dwóch na których padnie wybór tego jednego.
TS - Pon 28 Lis, 2016
Temat postu: Re: bezlusterkowiec na co dzień i na podróże
layconic napisał/a:
I najważniejsze uszczelniony sprzęt.

Nie znajdziesz do 4000 zł nowego uszczelnionego bezlusterkowca z nowym uszczelnionym obiektywem. Najmniej budżet przekracza Panasonic G80 + 12-60/3.5-5.6 :)

snufkin - Pon 28 Lis, 2016

Dla mnie wydawanie 4000 zł na sprzęt klasy kit zoom 3.5-5.6 nie ma za bardzo sensu. Szczególnie w systemie m43.

Przy założeniu, ze ma być tylko jeden, i do tego ciemny, obiektyw, lepiej już wybrać kompakta.

W innym wątku już to roztrząsałeś. Nie znajdziesz złotego środka do wszystkich zastosowań. Szczególnie z takim budżetem.

Zawsze g80 plus 12-60.... tańsze od x-t1. Zestaw i tak kupuje pewnie na kolejne 10 lat więc jakoś trzeba dokonać wyboru. Martwi mnie tylko brak zlotego środka aby wybrać coś i nie żałować wyboru. jak tak dalej pojdzie to zakupie po prostu gx7 z nalesnikiem w zestawie.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 21:03 ]
No i wybór padnie na Olympus OM-D E-M10 Mark II....a tyle zachodu...nie chciałem olka i wyszło na niego. Po lustrze czas na bezlustra ;-) ...to chyba dobry wybór ;-)

layconic napisał/a:
I najważniejsze uszczelniony sprzęt.

Olympus OM-D E-M10 Mark II nie jest uszczelniony.

No właśnie doczytałem...:-/...czyli panas zostaje na placu boju.

który też nie jest.
Sunders - Pon 28 Lis, 2016

layconic napisał/a:
panas zostaje na placu boju

Jednak przekracza trochę założony budżet :smile:

fatman - Pon 28 Lis, 2016

Albo uszczelniona używka E-M5mkII :twisted:
E-M1 spokojnie kupisz w tej cenie.

layconic napisał/a:
moje niezdecydowanie wzrasta za każdym przeczytanym testem lub opiniami

Może olać uszczelnienia :???:

http://www.cyfrowe.pl/apa...medium=referral

Jar - Pon 28 Lis, 2016

Dlaczego koniecznie chcesz uszczelniony sprzęt? W normalnej turystyce da się obyć bez tego, nawet w dość trudnych pogodowo warunkach. Mój E-PL1 wytrzymał kilka wypadów do Skandynawii, w tym wielodniowe tury pod namiotem w górach przy zmiennej aurze.
Mój pomysł na stricte turystyczny zestaw szkieł do m4/3 to ultrazoom + 1-2 stałki. W Twoim wypadku mógłby to być albo 14-140 II Panasa (podobno najlepszy jakościowo spośród spacerzoomów m4/3, jest też mały i lekki) albo 14-150 II Olka. Do wnętrz i wieczornych/porannych fotek miałbyś w wersji budżetowej 14/2.5 Panasa (używany jest b. tani) oraz ewentualnie 25/1.7 (tani nawet jako nowy) do zdjęć z rozmyciem tła. Ja już prawie nie używam tej 14-tki, bo zastąpił ją Olek 17/1.8. Tylko ten jest drogi, kupowałem na rynku wtórnym. 25-tki nie mam. Zamiast 17-tki (lub 14-tki) możesz rozważyć 15/1.7 Panasa. Tylko z racji ceny tu też albo używany, albo w ramach rozbudowy zestawu kiedyś tam.
Zestaw z długim zoomem daje też niedrogą namiastkę makro, po doposażeniu w konwerter Raynox DCR150 lub w akcie desperacji soczewkę close-up/macro (o małej mocy, nie więcej jak 2-4D). Ja mam to drugie. Do b. okazjonalnej fotografii kwiatków, dużych owadów na tle natury czy malutkich jaszczurek od biedy starcza. Wersja z Raynox-em (to też soczewka makro, tylko wieloelementowa) da lepszą jakość i dodatkowo szybki montaż na zatrzask.
Pozdrawiam
-J.
P.S. W przypadku wyboru aparatu od Panasonica, brałbym te modele, które rozpatrywałeś (GX7, GX80), z racji stabilizacji w korpusie, co jest w ciemnych wnętrzach bezcenne ze stałkami typu 14/2.5, 17/1.8, 15/1.7 itp.

muzyk - Wto 29 Lis, 2016

Gx7 20 1.7+45 1.8 + 40-150
Gx7 Sigmy:19 2.8+30 2.8 +P. 45-200

layconic - Wto 29 Lis, 2016

Może olać uszczelnienia :???:

http://www.cyfrowe.pl/apa...eferral[/quote]

W sumie jak głębiej zastanawiać się...to przecież nie będę stać na deszczu ani pływać z aparatem w basenie. Myślałem też o wyborze tego Fuji....osobiście nie mam przekonania choć są tacy co chwalą ;-) . Dla mnie z tym obiektywem na start za wąski od dołu..;-(

RB - Wto 29 Lis, 2016

layconic napisał/a:
Dla mnie z tym obiektywem na start za wąski od dołu..;-(

To może zamiast przejmować się korpusami poszukaj jakiż to obiektyw by Cię zadowalał. I wtedy popatrz ile to kosztuje w komplecie z ładnym korpusem.

PDamian - Wto 29 Lis, 2016

Ale ten obiektyw ma światło f/2.8-4, a pisałeś
layconic napisał/a:
Zdjęcia dzienne i nocne...zoom umiarkowanie potrzebny.

Jak przeczytałem test i opinie Olympus OM-D E-M10 Mark II z obiektywem 14-42 EZ stwierdziłem, że po co mi jasny obiektyw skoro tryb livecomp i livetime po cześci załatwiają sprawę zdjęć po zmroku i nocą i pewnie w ciemnym pomieszczeniach też...jak np. muzea czy kościoły. Ale mogę być w błędzie jak i opinie uzytkowników, którzy przesiedli się z prostego "psrykacza" na coś tak interesującego jak wymieniony Olek;-). Nie abym upierał się przy tym akurat modelu ale rozważam na poważnie jego zakup...potrzebuję jeszcze tylko czegoś przeciwstawnego aby dokonać wyboru. Kiedyś doradca w sklepie wspominał o wspomnianym gx7 i obiektywie stały 20mm....wtedy nie dowierzałem, że może okazać się przydatny. Teraz wiem że jasny obiektyw rzędu....12,14,czy 20,25 będzie petardą do robienia zdjęć. :grin:
PDamian - Wto 29 Lis, 2016

layconic napisał/a:
po co mi jasny obiektyw skoro tryb livecomp i livetime po cześci załatwiają sprawę zdjęć po zmroku i nocą i pewnie w ciemnym pomieszczeniach też...jak np. muzea czy kościoły. Ale mogę być w błędzie

No i jesteś w błędzie. Żaden tryb nie zastąpi jasnego obiektywu,
tak jak i stabilizacją nie rekompensuje mniejszej jasności optyki.

Myślę, że idealny dla ciebie byłby Panasonic LX100 z jasnym zoomem f/1.7–2.8 od ekwiwalentu ogniskowej 24mm i matrycą (prawie) m4/3. http://www.optyczne.pl/28..._DMC-LX100.html

I jeszcze chyba jedno z ostatnich zapytań...co sądzicie o modelu.... Fujifilm X-E2 + 18-55 mm....i dam spokój ;-)

[ Dodano: Wto 29 Lis, 2016 11:59 ]
Zamiast Panasonic LX100 z jasnym zoomem f/1.7–2.8 wolałbym GX80 z takim lub podobnym obiektywem. Myślę, że bardziej uwiwersalny jest GX i będzie ...wydajniejszy.
Wiele w moich postach jest przeciwieństw bo np. Pisałem o Fuji że nie chcę bo wąski a pytam o model..X-E2 + 18-55 mm. Wciąż pod rozwagę biorę 14-140 panasonica ze względu na uniwerasalność chociaż chyba bardziej zależy mi na zakresie do 50-75 mm. Proszę wybaczcie moje rozterki...Jak pisałem wcześniej..czym więcej czytam i zaglądam na fora...tym gorzej z decyzyjnością :sad: ....chyba zrobię sobie wróżby andrzejkowe ;-) )) :sad: :wink: