forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7200 vs nikon d610 - fotografia ślubna, portretowa...

Paweł Mądrawski - Czw 01 Gru, 2016
Temat postu: Nikon d7200 vs nikon d610 - fotografia ślubna, portretowa...
Witam. Od kilku lat amatorsko fotografuję. Obecnie rozpoczynam działalność bardziej profesjonalną (tj. fotografia komunijna, sesje narzeczeńskie, w niedalekiej przyszłości (może) śluby/wesela... także portrety). Na ta chwilę używam lustrzanki Nikon d5100 ale poważnie zastanawiam się nad zmianą "głównego" aparatu a obecny byłby aparatem zastępczym. W tytule tematu wpisałem dwie lustrzanki, które cenowo są raczej szczytem moich możliwości finansowych na ten moment. Proszę o pomoc w realnej ocenie w co inwestować ponieważ z tym zakupem zostanę pewnie na dłużej... czy wybrać pełną klatkę z 2013r. czy lepiej nowszy model ale w formacie DX... która lustrzanka lepiej sprawdzi się przy rodzaju fotografii, którą zamierzam wykonywać? A może inny model będzie jeszcze lepszy? Pozdrawiam
muzyk - Czw 01 Gru, 2016

Nikon d610. Zdecydowanie.
komor - Czw 01 Gru, 2016

Jeśli te lustrzanki są szczytem możliwości finansowych, to za co kupisz obiektywy? Taki stopniowy rozwój od amatorskiej lustrzanki do zawodowego fotografowania ja bym przeprowadził zaczynając od optyki. Jakie obiektywy już masz? Bo jeśli nic poza kitem, to ja bym do tych portretów i sesji narzeczeńskich zaczął od optyki i przenośnego oświetlenia, choćby jednej lampy reporterskiej z parasolką (i balastem).

Chyba że jednak masz już zgromadzone coś z optyki/oświetlenia, wtedy musimy wiedzieć co, żeby odpowiednio doradzić. Nikon ma na tyle dobre matryce, że i D7200 spokojnie da radę, jak pozostałe warunki będą odpowiednie.

Paweł Mądrawski - Czw 01 Gru, 2016

Witam. Z optyki mam na tą chwilę AF-S Nikkor 85 1.8 G. Lampy reporterskie też planuje zakupić (może od razu w tym temacie też jakaś sugestia) a wspomniane możliwości finansowe dotyczyły kwoty przeznaczonej na body.
Sunders - Czw 01 Gru, 2016

Paweł Mądrawski napisał/a:
mam na tą chwilę AF-S Nikkor 85 1.8 G. Lampy reporterskie też planuje zakupić (może od razu w tym temacie też jakaś sugestia) a wspomniane możliwości finansowe dotyczyły kwoty przeznaczonej na body

Skoro tak, to D610 wydaje się wyborem oczywistym.