|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Współczynnik załamania światła a gęstość ośrodka
michal-pe - Sob 03 Gru, 2016 Temat postu: Współczynnik załamania światła a gęstość ośrodka Pytanie z czystej ciekawości poznawczej (do osób, które znają się na optyce):
Czy drastyczna różnica w ciśnieniu powietrza, czyt. taka jak między poziomem morza, ok. 1000 hPa a szczytem w wysokich górach (np. 300 hPa na Mount Everest), skutkuje zmniejszeniem współczynnika załamania światła?
Albo inaczej: czy zmiana gęstości jednego ośrodka przełoży się na zmianę gęstości optycznej?
Jeśli tak, to może mieć to negatywny wpływ na zdjęcia, funkcjonowanie obiektywów? Nie uwzględniam oczywiście temperatury.
maziek - Sob 03 Gru, 2016
Zmienia się, dlatego zachodzi refrakcja atmosferyczna. Tym niemniej między próżnią a powierzchnią Ziemi jest to zmiana między 1 a 1,0003. Sprzęt optyczny działa dobrze w próżni, więc chyba różnica jest pomijalna.
Jar - Nie 04 Gru, 2016
Jest dokładnie tak jak pisze maziek, różnica pomijalna dla sprzętu optycznego. No i owa refrakcja atmosferyczna jest źródłem ciekawych zjawisk optycznych, które można obserwować i fotografować. Może też być przeszkodą w tychże (obserwacje i foto planet w astronomii). Z pierwszej kategorii to mamy np. tzw. zielony promień słońca. Są też takie efekty jak superrefrakcja atmosferyczna. Ta ostatnia związana jest raczej ze zmianami gęstości powietrza wywołanymi przez temperaturę mas powietrza (rozszerzalność cieplna) oraz (chyba) poziomem wilgotności, który też wpływa na współczynnik załamania.
Zwykła refrakcję atmosferyczną bardzo fajnie obserwuje się na morzu. Mam fajne fotki z Lofotów, na które płynęliśmy promem z Bodo. Wyspy "wisiały" nieco nad horyzontem. Podobne efekty czasem fotografują ludzie u nas nad Bałtykiem, z tego co wiem częste okazje mają mieszkańcy Trójmiasta -wysokie miejscówki na wybrzeżu, mierzeja helska w tle, liczne statki na horyzoncie itp.
Pozdrawiam
-J.
michal-pe - Pon 05 Gru, 2016
Dziękuję za wyjaśnienie
|
|